Entrée restaurant – zápisky z degustace

Hlavní stránka » Akce » Entrée restaurant – zápisky z degustace

Olomoucká přední restaurace, večer se zaměřující na fine dining, před nedávnem oslavila své druhé výročí. Team vypadá stabilně a sehraně, všemu přihlíží a koordinuje šéfkuchař Přemek Forejt. Působí v pohodě a opravdově; není to na první pohled žádný excentrický umělec, byť některé servisy z menu tak na hosty působit můžou.

V Entrée dělají svojí práci zjevně nejpoctivěji, jak to dokážou. Přitom přemýšlejí nad kontextem, svým okolím a samozřejmě i nad satisfakcí, tedy aby se spokojený host do Entrée rád vrátil. Zdá se vám to normální? Přitom v mnoha restauracích po republice to takto nefunguje. Ve výrazné olomoucké gastronomické provozovně ale ano. Více v připravovaném rozhovoru pro tištěnou verzi Beverage & Gastronomy.

Degustační menu č. 2 bylo sestaveno:

amuse bouche

krab,

kuřecí játra, sherry, bisque

lesní bourguignon,

divočina, uzený úhoř, houby, arašídy

kapusta,

kozí sýr, jablko, mandle

smuha,

pastinák, verjus, fenykl

vepř,

teriyaki, řepa, kadeřávek, mák

řasy,

pomelo, řepa, pstruh

banana split,

mučenka, morek, miso

petits fours

…a doplněno o několik další pozdravů z kuchyně.

Nejvýraznějšími se v sobotní večer, kdy byla restaurace o zhruba sedmdesáti židlích plná, zdáli být lesní bourguignon, smuha, polévka a do menu nezanešený topinambur (plus fazole, stromeček, tonka).

Obsluha profesionalitou nemá daleko od některých geograficky blízkých michelinských konceptů. Také nabídka vína je velmi zajímavá, nechybí výrazné zastoupení moravských vinařů včetně těch, kteří svými víny těší milovníky tzv. autentických vín. Jedinou nevýhodou v rámci zmíněných vín v kombinaci se servisem tentokrát byla přítomnost jediného sommeliéra, který měl večer skutečně plné ruce práce. Ovšem zůstával příjemný a profesionální, jak by se taky dalo očekávat.

Pokud se chystáte do Olomouce a gastronomie vás zajímá, jistě si už plánujete navštívit tuto restauraci i bez popudu tohoto krátkého textu. I díky tomu, že se aktuálně může pyšnit oceněním nejlepší restaurace dle výběru Pavla Maurera Grand Restaurant. A je to dobře. Vzhledem k adrese, a tomu, co pod vedením Přemka Forejta celý team předvádí, by to klidně mohlo být na BIBa.

Ján Chovanec
Foto: autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.