Fine dining ve Vršovicích?

Hlavní stránka » Akce » Fine dining ve Vršovicích?

V Norské ulici už nějakou chvíli sídlí ojedinělý gastronomický koncept Benjamin. Nutno dodat, že je ojedinělý nejenom pro Vršovice.

Tzv. chef’s table, který svými rozměry malé restauraci vévodí, čítá celkem deset židlí. Více bych se jich tam ani nevešlo. A to je dobře. I když i to je sporné. Takto malým počtem si na sebe majitel upletl bič – uživit prostor, kuchaře atd. s nízkým počtem hostů zřejmě nebude snadné. Zejména pokud má takový akcent na kvalitu a zpracování surovin, jaký je v Benjaminu patrný. Na druhou stranu si kuchař může s každou surovinou „pohrát“, a tak si host užije ručně hnětené máslo, tamní domácí sýr, tři druhy chleba (ořechový, bramborový, pivní) a podobné zajímavosti, které by se ve větších restauracích těžko mohly připravovat… A pokud ano, tak s menší láskou.

Tím pádem odpadá servis na placu jako takový. Celou večeří vás provedou tři kluci – kuchaři. Dva se vracejí do kuchyně poté, co hostům odprezentují osobně naservírované jídlo, třetí zůstává vepředu – k dispozici hostům a také k objednávání nápojů.

Když už jsem zmínil suroviny – nelze neříct, že zde ctí sezonu, a proto bylo degustační menu přehlídkou pórku, brambor, dýní, hub, řepy nebo třeba zvěřiny – pokrm daněk, tuřín, rakytník, perník byl jedním z top gastronomických zážitků večera. A to i díky sous vide metodě, již zde kuchaři rádi a často využívají. Alespoň pro toto sezonní menu. Nevadí – naopak – host rád ocení koncentrované chutě a zaměření na chuť konkrétní suroviny. Pro mnohé je to o to větší zážitek. A o ten přece ve fine diningu jde. Skvělých pokrmů bylo více, třeba pórek-brambora musí překvapit snad každého svojí intenzitou, a zároveň také jednoduchostí. Opět se zde skvěle projevila práce se surovinou. Malou výtkou by mohlo být, že se v menu několikrát zopakovala dýně, ovšem v různých variacích, takže jde spíše o úhel pohledu. Jako další by se dalo vytknout nedotažené nealko párování. Po požádání však kuchaři dobře reagovali a připravili maximum. Osm hostů z deseti si i tak objedná vinné párování, které zde bylo skvělé. Pánové se nebojí ani naturálních vín, což je hodně trendy a mnohé to naladí správným směrem.

Celá tříhodinová degustační večeře v Benjaminu je posunutá trochu jinam, než je našinec zvyklý. A to především prostorem (pokud chcete intimní večeři ve dvou, nerezervujte – zde je to víceméně malá společenská událost) a přístupem, pokud dobrý fine dining berete jako samozřejmost. Benjamin potvrzuje nástup několik zajímavých konceptů a šéfkuchařů na nový, lepší stupeň české gastronomie. Servis je velmi dobrý a lahodí i oku hosta – v průběhu večera jsem byl několikrát svědkem obdivných komentářů – a chutě byly vybalancované a intenzivní. Co dodat? Benjamin je jednou z pražských restaurací, které si rozhodně zaslouží návštěvu michelinského komisaře. A ten ať se potom rozhodne, zda tam pošle kolegu.

Ján Chovanec
Foto: autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.