Garden Food Festival – potkejte špičkové kuchaře a objevte netradiční chutě a vůně

Hlavní stránka » Akce » Garden Food Festival – potkejte špičkové kuchaře a objevte netradiční chutě a vůně

Na Garden Food Festivalu (GFF) v městském parku v Rožnově pod Radhoštěm, který se koná 25. a 26. května 2019, návštěvníci zažijí chutě a vůně nejen z Valašska ale celého Česka, Evropy a světa.

Letošní novinkou je hudební představení a hlavně show talentovaných kuchařů, kteří se objevili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Pak vařili v Ostravě, kde sklidili velký ohlas. Nyní soutěžící pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví rožnovské publikum. „Chceme uvařit něco pro rodiče a jejich děti, zejména ve věku 1,5 až 3 roky. Rádi bychom totiž změnili často zažité postoje vaření v rodině a návštěvníkům ukázali, že se dá v kuchyni vytvořit zdravé a jednoduché jídlo, často s aktivní pomocí dětí,“ řekla Zuzka Böhmová, která je maminkou tří dcer a jednou z finalistek MasterChefa. Spolu s dalšími „soupeři“ Ester, Bárou a Petrem založila projekt nazvaný Křepelky v čokoládě. Kromě této skupiny se na pódiu představí také Mona, Barbora, Katka, Pavel, Marek a Bohuslav. Chybět nebude ani jeden z hvězdných porotců – michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek. Doplní ho další výborní kuchaři, a to David Valíček z Food Ateliéru a šéfkuchař konceptu Stračena Pub Radim Svačina.

A co mohou ochutnat návštěvníci Garden Food Festivalu? Rožněného pštrosa, kohoutí perkelt, fish and chips s mátovým hráškem, krevetové knedlíky nebo lokše s kachním ragů. Někdo dává přednost klasice, jako je tatarák, valašský zelný krém, trhaný vepřový bůček nebo jelení guláš. Je libo dobrý burger? S foie gras, hovězím, dančím nebo jehněčím? Nechybí ani veganská a vegetariánská nabídka. K tomu sladká tečka v podobě makronek, domácích dortů a medovníků, raw zákusků, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů. Domů si mohou zájemci odnést produkty od českých i moravských farmářů a malovýrobců – rybí karbanátky, paštiky, med, domácí uzeniny, pesta, oleje, čokoládové dobroty, pivní speciály nebo ovocná vína.

„Jsme rádi, že po loňské velmi úspěšné premiéře opět můžeme turistům a především Rožnovanům opět nabídnout elitní kuchaře a všichni budou moci ochutnat různé speciality. Lidé se mohou těšit i na naše regionální prodejce a jejich produkty, na místní restauratéry, to vše v krásném prostředí městského parku,“ konstatoval starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš, jenž věří, že lidé si velkou dvoudenní přehlídku plnou gurmánských specialit nenechají ujít. „Je to specifická akce s dobrým konceptem a loni se dobře osvědčila. Navíc první festivalový den v sobotu jede do Rožnova historický vláček z Valašského Meziříčí, takže je to ideální pozvánkou strávit víkend u nás v Rožnově,“ pozval do Rožnova starosta města. Zároveň připomněl, že město opět bude na nápor účastníků festivalu připraveno. Stejně jako loni bude k dispozici přehledná mapka všech více než dvaceti parkovacích ploch ve městě, která bude v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí, bude ke stažení na webu www.visitroznov.cz a také ji budou rozdávat přijíždějícím řidičům strážníci městské policie.

Nabitým dvoudenním programem hosty provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová. V areálu bude také dětská zóna s mnoha atrakcemi – mimo jiné workshopy, tvůrčími dílnami, chemickými pokusy a hlavolamy, které přiveze olomoucká Pevnost poznání Univerzity Palackého. Kdy si bude chtít odpočinout od jídla, může si také zahrát stolní fotbal, a to díky nabídce neziskového sportovního centra FoosForLife.

Pořadatelé také spolupracují s Národní potravinovou bankou, které na závěr festivalových dnů nabídnou přebytečné potraviny a pokrmy. Jídlo putuje přímo do azylových domů či lidem v nouzi.

Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Organizátoři pokaždé do města přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře. Od založení v roce 2015 se rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.

Otvírací doba:

Sobota: 25. 5. 2019 od 10:00 do 19:00, Neděle: 26. 5. 2019 od 10:00 do 18:00

PROGRAM

Sobota 25. května

Moderuje Markéta Hrubešová
10:00 – Otevření areálu
10:45 – Zahájení programu
11:00 – Fyzika v kuchyni (Pevnost poznání)
12:00 – Vitamíny u ledu (Michal Černý, Tropico )
13:00 – Masterchef Česko – Kuchařští talenti v akci
14:00 – Hmyz, strava budoucnosti (Jan Škraňka.Brouk na talíři)
15:00 – Když ryby pěstují zeleninu (Karel Jánoš, Punk Food)
16:00 – Škola vaření Davida Valíčka (Food Ateliér)
17:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka (Field)
18,00 – Závěr programu
19:00 – Uzavření areálu

Neděle 26. května

Moderuje Markéta Hrubešová
10:00 – Otevření areálu
10:30 – Moderní chutě Valašska (Petr Novotný, Grand Hotel Tatra)
11:15 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci
12:15 – Z farmy přímo na talíř (Radim Svačina, Stračena Pub)
13:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka (Field)
14:00 – Od pařátku k hřebínku (Miroslav Gregor, Hladový kohout)
15:00 – Speciální menu Alberta Málka (Tomáš Kapoun)
16:00 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci
17:00 – Závěr programu
18:00 – Uzavření areálu

Zdroj: TZ

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.