La Bouteille de Champagne 2018

Hlavní stránka » Akce » La Bouteille de Champagne 2018

La Bouteille de Champagne, festival zaměřený na exkluzivní rukodělná šampaňská vína, se odehraje 24. února 2018. Přinášíme rozhovor se zakladatelem festivalu Antonínem Suchánkem a festivalovým partnerem Milošem Danihelkou. Časopis Beverage & Gastronomy je mediálním partnerem této nevšední akce.

Organizujete celkem ojedinělý vinařský festival, minimálně na naše poměry. Jak by se dal charakterizovat vinař, se kterým se tam návštěvníci mohou setkat?

Danihelka: Je to vinař, který s přírodou spolupracuje, který – ať už na vinici, anebo ve sklepě – nedotváří víno ke svému obrazu, ale dá mu jistou volnost. Chce zpracovávat víno přirozeně, aby se víno na konci samo vyjádřilo.

Takže filozofií festivalu je rukodělné champagne?

Danihelka: Přesně tak.

Suchánek: Anebo je vinař minimálně na cestě vína takto vyrábět. Stejně jako na sesterském festivalu Praha pije víno, který pořádám s Bogdanem Trojakem již popáté, netrváme na certifikacích a označeních BIO anebo Organic. Důležitější než certifikát je to, že práci takového vinaře známe a víme, jaká jsou vína na konci procesu.

Festival Praha pije víno je velice navštěvovaná akce a hosté určitě nejsou jenom profesionálové z vinařského či gastro oboru. Pro koho je ale určen La Bouteille de Champagne?

Danihelka: Na tento ročník přicestují představit svá vína vinaři osobně, aby se hosté mohli zeptat přímo jich, proč to konkrétní víno chutná tak, jak chutná. V první řadě tak chceme festivalem zaujmout lidi, kteří pracují v gastro oborech anebo kteří mají rádi champagne, a nabídnout jim takto přímý kontakt s danými vinaři.

Ale na festival se dostane i běžný návštěvník…

Suchánek: Ale samozřejmě. Jde nám o lidi, kteří mají zájem o víno jako takové, které víno baví a mají zájem se něco dozvědět, ochutnat a pohovořit s vinaři.

Primární ideou je seznámit zájemce s tzv. pěstitelským champagne, za kterým stojí osobnost pěstitele a vinaře v jedné osobě, kdy vinař zná dokonale svou půdu, své vinice a vytváří vína s jasným záměrem. Tedy stojíme na opačné straně průmyslové výroby.

Já sám se kolem pěstitelského champagne pohybuji osm let, a stále mne to nepřestalo bavit. A chtěl jsem něco z toho zprostředkovat i rostoucí základně fanoušků u nás. Festival je jedinečná příležitost, jak se seznámit s osobitými přístupy několika vinařů najednou, aniž byste museli cestovat dlouhé kilometry. Jedná se o takový malý výlet Champagne do Prahy, a to první takového zaměření.

Danihelka: Stále se ale jedná o relativně komorní akci, a to nejen kvůli tomu, že champagne je zatím vyhledáváno jen specifickou skupinou, ale především jsme chtěli zachovat komfort jak pro návštěvníky, tak i pro vinaře.

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy: http://www.beverage-gastronomy.cz/

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.