OMG, Žufánek má gin!

Hlavní stránka » Akce » OMG, Žufánek má gin!

Je to pět let, co v našem lihovaru destilujeme gin. Ale mně to přijde, jako by tu byl od začátku, tak silně jsme s ním dnes spjati.

V prvních 13 letech fungování lihovaru mě ani nenapadlo, že bych měl gin vůbec destilovat. A zcela po pravdě, ani jsem ho moc nepil. Když už, tak pouze v gin & toniku anebo v koktejlech. Nikdy ne čistý. Jenže pak přišel Monkey 47. Gin, který mi ukázal, jak úžasný svět ginu může být a jaké kouzla s tím lze dělat. Ukázal to nejenom mně, ale celému ginovému světu.

Do té doby byly giny velice jednoduché destiláty, jejichž receptura málokdy překročila 10 bylin. Bylo to hlavně o jalovci a pomeranči. Až Christoph Keller, umělec a jeden z nejlepších destilatérů v Evropě, ukázal, že z ginu může být neuvěřitelně komplexní a kouzelný destilát, který si s velkou radostí vychutnáte i čistý.

Nikdy nezapomenu na první skleničku prvního opičáka. Psal se rok 2011 a vůbec první edice Distiller’s cut. Po ní jsem jen seděl a nevěřícně zíral na lahev. Nic tak dobrého jsem do té doby v ginu neochutnal. A to byl první okamžik, kdy jsem se rozhodl, že něco tak krásného chci mít i pod naší střechou.

Jalovec byl ale zcela novým členem mé bylinkové armády a já jsem nevěděl, jak s ním pracovat. Proto jsme jako první začali destilovat borovičku. Abychom si oťukali, jaké množství dá jakou intenzitu. Z borovičky se stal hit. Když jsem s ní byl na jedné degustaci v Brně, tak se lidé zeptali, zdali nechystáme i gin, když už máme tak dobrou borovičku. A to byl přesně ten okamžik, který jsem potřeboval slyšet.

8. 8. 2013 destiluju prvních 100 litrů prvního ginu, který ještě neměl název. Byl to první prototyp a zkouška receptu. Tvořilo jej 16 bylin, které jsem chtěl v ginu cítit a chutnat. Jednoduše můj gin. Ó – můj gin! Oh – My Gin! OMG!

Dva měsíce poté startovala Prague Bar Show, na kterou jsem přinesl první vzorky v malých lahvičkách bez etikety. Rozdával jsem je barmanům, protože jejich zpětnou vazbu jsem potřeboval ze všeho nejvíc. To jsou ti největší profíci s obrovským kvalitativním přehledem. Mezi nimi byl i Václav Vojíř, který bude hrát později v našem ginovém příběhu velkou roli.

Reakce od barmanů byla skvělá a já jsem tím vlastně získal požehnání, že i český gin může být součástí váženého barového světa. Devětadvacátého prosince 2013 spouštíme oficiální prodej. Tím prvním místem bylo brněnské Sklizeno. Strhla se mela a první várka se vyprodala během chvíle. Měl jsem z toho takovou radost, že jsem se rozhodl pro vytvoření něčeho speciálního. Takové poděkování za to, že hned první náš gin vzali zákazníci jako svůj. Vzal jsem recept na OMG a přidal k němu jednu bylinku navíc. Tou bylinkou byla mexická damiána, tradiční to afrodiziakální bylina. Vzniklo 225 litrů OMFG, Oh My Fuckin’ Gin. Vyprodal se za 16 hodin. Bylo rozhodnuto o tom, že to zopakujeme každý rok a že každý rok použijeme jinou bylinku, kterou to tradiční OMG okořeníme.

Ještě v témže roce 2014 se z OMG stal náš nejúspěšnější exportní produkt, který začal ohrožovat do té doby dominantní absint. Po pěti měsících existence! Prvním velkým trhem bylo Německo. Tam vyšla v květnu 2014 na serveru Eye For Spirits recenze, kde OMG dali 10 bodů z 10. V Česku vyšel v časopisu Guru článek s názvem „Sedm lahví, o které se nedělím“, kde se ptali Václava Vojíře na jeho oblíbené lahve. A Václav řekl:

„Objevil jsem ho (OMG gin) loni na podzim, když Martin Žufánek přivezl vzorky na jednu akci. A já, obrazně řečeno, jsem si lehl na znak – jednalo se o jeden z nejlepších ginů, jaké jsem kdy pil. Vzorek jsem celou dobu pomalu ucucával a měl z něj strašnou radost.“

Já jsem měl radost ještě větší. Z prvního našeho ginu se stal hit na tak obsazeném trhu, jakým je právě ten ginový. Kromě Německa jsme ho začali vyvážet do Itálie, Belgie, Singapuru, Kanady, Švýcarska a Slovenska.

Václavova role tím ale nekončí. V červnu 2016 projevil zájem o svůj vlastní gin. Každý z barmanů si vybral jednu bylinku, která by ho zastupovala. Vznikla tak kompozice zrcadlící DNA baru. Bugsy’s baru. Vydestilovali jsme jim první várku 666 lahví, která se začala od listopadu prodávat, a to pouze u nich v baru. Teď, v květnu 2018, jdeme s aktuální sestavou destilovat již třetí várku.

Mám radost. Obrovskou radost. Bary objevily kouzlo vlastního produktu, a i když mají k dispozici stovku výborných ginů, chtějí mít i vlastní gin. Od té doby jsme měli to štěstí destilovat gin pro tak úžasná místa, jakými jsou Le Valmont, Amigos, Fat Cat a 7 hříchů. A další tři již čekají v řadě.

OMG!

Martin Žufánek
Foto: Archiv Martina Žufánka

Můj účet

  • Přihlášení
  • Registrace
  • Moje předplatné
  • Zapomenuté heslo

Sledujte nás

Copyright © 2015 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.