Paříž romantická a příjemně pivní

Hlavní stránka » Akce » Paříž romantická a příjemně pivní

Únor je mimo jiné měsícem svátku svatého Valentýna, patrona zamilovaných. Mnohé páry se rozhodnou oslavit ho v Paříži, evropské metropoli romantiky. A co když přitom pro jednou vymění růžové bublinky, míchané drinky nebo vyhlášená vína za… pivo?

Paříž je pro romantickou oslavu partnerského vztahu městem z nejpovolanějších, tomu nás učí jak klasická literatura, tak hollywoodské kasovní trháky. S pivními zážitky má většina z nás francouzskou metropoli spojenou daleko méně. Má to svůj důvod: po průmyslových pivovarech 19. století, které stávaly především ve 14. obvodu, dnes už není ani stopy a donedávna jediným vážněji míněným pokusem o vaření piva ve stínu Eiffelovy věže byla poněkud eklektická síť restauračních pivovarů The Frog. Ta ostatně funguje dodnes, jinak se ovšem na pařížské pivní scéně za posledních několik let změnilo skoro všechno. Ať už tedy pro poznávání pivních novinek nad Seinou „zneužijete“ romantický víkend nebo poslouží jiná záminka, směle do toho. Je co objevovat!

Rohový bar Hoppy Corner na rozhraní 1. a 2. pařížského obvodu, jen krátkou procházku od Louvru (alespoň na mapě se to zdá celkem přesvědčivé), na první pohled vypadá jako lehce ošuntělý studentský zapadák, jakých jsou v Paříži stovky. I na ten druhý tak pořád vypadá, ale velmi netradiční obsazení početných píp záhy prozrazuje, že tohle bude pro pivní výpravy skvělá základna, jde totiž o jeden z nejvyhlášenějších pivních barů ve městě. Zdejší pivní lístek se sice den po dni mění, ale neochvějně nabízí to nejlepší, co francouzské pivovary produkují, a dokonale tak vynahrazuje tím nejlepším způsobem nepříliš okázalý interiér. Zástupci pařížských pivovárků nové vlny většinou nechybí. Do současné nadmíru uspokojivé situace dobře uvede třeba vynikající pale ale pivovárku Deck&Donohue, který na pouhých 120 m2 pronajaté tovární haly na pařížském předměstí Montreuil vybudovali roku 2014 přátelé Thomas Deck a Mike Donohue. Ten dorazil z USA vybavený zkušenostmi z vaření piva doma v garáži a láskou k aromatickým americkým chmelům, která dnes ovládla početné davy příznivců IPA a přidružených stylů. Spolu s dalšími více či méně odvážnými kreacemi. Budete-li mít štěstí na jeden z tematických večerů, třeba Spice party neboli přehlídku piv s přídavkem koření, spíš než o odvaze možná bude možné uvažovat o šílenství: kávový či pepřový pale ale, pšeničné s chilli, pivo s přídavkem čaje… Dávno vybledlá domácí tradice i léta nudy nad vodovými ležáky umožňují mladým francouzským sládkům zpřetrhat pouta s minulostí, zahodit konvence a vydat se na nekončící objevitelskou výpravu do světa chutí a vůní.

Obsluha na baru ví téměř vše nejen o pivech, která točí, ale také o posledních novinkách scény. Tou neveselou je nedávné uzavření minipivovaru Le Triangle v 10. obvodu, který byl pro skandinávský minimalistický interiér a originální kombinování piv, vařených na malé varně ve sklepě pod lokálem, s výtvory tamního šéfkuchaře, označován za první pařížský gastropub. S další sklenicí se ovšem servírují i zprávy optimističtější. Třeba informace, že v 11. obvodu dnes večer minipivovárek BapBap pozval na část svých píp kolegy a kamarády z Outland baru, takže se nabízí šance během jedné návštěvy ochutnat produkci hned dvou autenticky pařížských výrobců. Tedy hurá směrem k Bastille, kde v přízemí jednoho z klasických činžáků dokázal Édouard Minard vybudovat malý zázrak z nerezové oceli. Tajemný název pivovaru je zkratkou kréda „brasée à Paris, bue à Paris“ (vařeno v Paříži, vypito v Paříži), které odráží i fakt, že zdejšími křivolakými uličkami by pivo vozit někam dál ani moc nešlo. Což beztak není nutné, drtivá většina produkce je davem loajálních štamgastů vypita pár metrů od ležáckých tanků, v malém a útulném lokále. Ke stálicím pivního lístku patří skvělá IPA Vertigo, porter Toast nebo dnes málo vídaná rarita: lehké „stolní“ pivo (bière de table) Poids Plume s 3% alkoholu, ale vynikající chutí i vůní díky chmelům odrůd Chinook a Willamete. Dnes večer se ovšem domácí vytáhli několika speciály, ať už za studena chmeleným pale ale Shifumi, malinovým Tutti Frutti nebo melounovým „kyseláčem“ Weisse City ve stylu berliner weisse. Ani hosté z Outlandu se ale nechtějí dát zahanbit, takže staví na odiv svou oblibu v „do mrtě“ prokvašených pivech zlatavou dvojicí 130996 a Far Away Farmer; první je brut IPA, druhé brut saisson, obě vynikající, obě s obsahem alkoholu bezpečně přes 8%. Není divu, že nálada ve stále zaplněnějším baru je toho večera nadmíru veselá.

Za dalším pařížským minipivovarem, jedním z veteránů nové scény se ze čtvrti hipsterů a umělců musíme přesunout do podstatně zemitější a barvitější čtvrti. „Malá Afrika“ je přezdívka oblasti kolem Severního nádraží. Není odtud daleko na Montmartre, ale početná komunita přistěhovalců ze západní a severní Afriky dává místu velmi specifický ráz. Pivovárek Brasserie La Goutte D´Or už svou přítomností dokazuje, že jde o sousedství sice pestrobarevné, ale tolerantní a přátelské. Sládek Thierry Roche navíc s exotickými ingrediencemi, které nakupuje na nedalekém africkém tržišti Marché Dejean, při vaření piv rád a dovedně pracuje, takže z některých voní zázvor, skořice, kardamon i další neobvyklé přísady. Popularita zdejších piv je stálá a vyhlášená natolik, že mezi těmi, kteří si s Thierrym „střihli“ společnou várku, nechybí ani populární skotští pivní punkáči z Brew Dog. Pokud chcete chuťové pohárky po exotických příchutích ukotvit v zemitější pařížské tradici, zkuste Charbonnière, nakuřované jantarové pivo, inspirované popisem ulic v okolí nedalekého nádraží z pera Emila Zoly.

A nakonec může dojít i na trochu té slibované romantiky, ke které patří zadumaný, uklidňující pohled na vodní hladinu. Pro tentokrát zkuste místo výletními loděmi rušnou Seinu klidnou Bassin de la Villette. Odtud se stáčí na sever Canal d´Ourcq, po němž kdysi přivážely do Paříže říční bárky nejrůznější zboží a potraviny. Stará mola a skladiště už dávno utichla a dlážděné nábřeží nezní hlasy nosičů a obchodníků, ale jednomu z monumentálních poříčních skladů dnes vdechl nový život pivovar Paname Brewing Company. Zní-li vám to jméno poněkud zámořsky, pak vězte, že Panama byla na začátku 20. století slangová přezdívka Paříže. Ještě než si zaberete stůl na venkovní „palubě“, aspoň na chvíli se nechte uchvátit lodnickým interiérem s trámovým, v pozadí postávající baterií nerezových tanků a barem s usměvavými barmankami i tabulí, lákající křídou psanými nápisy na piva, co se právě točí. Vedle stálic jako bohatě chmelená IPA Barge du Canal nebo nádherně voňavý saison Casque D´Or, chmelený francouzskou odrůdou Aramis, jsou to během roku se střídající sezónní speciály jako „kyseláč“ Sequana, silná tmavá IPA Black Orpheus nebo některé z ovocných piv. Vzhledem k brzké otevírací hodině se vám tenhle pivovárek, dýchající romantikou a elegancí do historie dávno odešlé říční plavby, může stát i místem, kde si v lenivém dopoledni spokojeně zavzpomínáte na těch několik krásných dní v Paříži, pro tentokrát obohacených i pivními zážitky.

Vít Dvořák
Redakce Beverage & Gastronomy

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.