ANKETA: Jaká vína doporučujete v letních měsících?

Hlavní stránka » Aktuality » ANKETA: Jaká vína doporučujete v letních měsících?

Sommeliéři Kristýna Moravcová (VELTLIN) a Martin Levý (Aromi) v anketě Beverage & Gastronomy doporučují vína pro horké letní dny.

Anketní otázky:

  1. Bublinky k létu perfektně sedí. Do míchaného drinku a samozřejmě i pro samostatné popíjení na terase restaurantu. Jaké šumivé víno doporučíte svým hostům a co jim k němu řekněte?
  2. Svěží bílé víno v letních měsících krásně vzpruží. Které z nabídky Vaší provozovny preferujete vy a proč?
  3. Posouváte se v létě od těžších červených vín k těm lehčím? Ke kterému třeba konkrétně? Jaký pokrm byste k němu doporučil/a a v čem je pro vás toto konkrétní snoubení zajímavé?

Kristýna Moravcová, VELTLIN sommelier

  1. Ve VELTLINU máme širokou nabídku bublin od Pet Natů přes sekty z Rakouska, Maďarska a Slovinska až po growers Champagne. Každý večer máme několik různých lahví bublin po skleničce a děláme jak degustace, tak i bublinové párty. Všechna naše vína mají krásné příběhy, které doplníme i tím, jak víno vzniklo a z jakých odrůd.
  2. U svěžích vín preferuji především vína z Rakouska. U nás máme krásné veltlíny z Kamptalu, Kremstalu, Wagramu a Wachau. Mým oblíbeným vinařstvím je Nikolaihof z Wachau. Mám od nich ráda vína, která zrála například i třináct let ve velkých, starých dubových sudech.
  3. V letních měsících preferuji spíš lehčí červená vína s nízkým alkoholem – „chlastací“. Nedávno mě třeba zaujal Zweigelt s Pinot Noir od Jakuba Nováka 2015. Lehké, ovocité víno se svěží kyselinou, které bych párovala s těstovinami Puttanesca, jež jsou pro mě ideálním bezmasým jídlem v horkých letních dnech.

Martin Levý, head sommelier Aromi

  1. V Aromi máme široký výběr grower champagne, také jedno klasické prosecco a jedno col fondo, které je velmi oblíbené (Casa Coste Piane), a po skleničce nabízíme Franciacortu.
  2. Preferuji typická tradiční italská vína – Soave, Gavi, Arneis, Vernaccia nebo Verdicchio. V Aromi zkoušíme nabízet i chilled red. Lehké vychlazení totiž podpoří pitelnost u jednoduchých ovocných červených vín.
  3. Posouváme se k lehčímu Nebbiolo langhe. Nebo k vínům ze severu Itálie, jako je Teroldego od Elisabetty Foradori. Nebo třeba šťavnatá červená vína z Etny od Franka Cornelissena.

V AKTUÁLNÍM VYDÁNÍ BEVERAGE & GASTRONOMY (7–8/2018) ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK O LETNÍM SNOUBENÍ VÍN S POKRMY OD SOMMELIERA MICHELINSKÉ RESTAURACE FIELD, MILANA POLANECKÉHO.

Red.
Foto: Archiv sommelierů a redakce

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.