Anketa: Slovenský GinFest poprvé

Hlavní stránka » Aktuality » Anketa: Slovenský GinFest poprvé

Po úspěšném prvním ročníku Slovak Bar Show zažila slovenská barová scéna před několika dny své další „poprvé“. V bratislavském Rivers Club-u se uskutečnil první slovenský GinFest. Kateřina Kluchová, Ľuboš Rácz a Martin Žufánek v anketě pro Beverage & Gastronomy píší, jak tuto událost prožívali.

Díky Simoně Pechové a Andreji Nikodemovi, organizátorům prvního slovenského ročníku GinFestu, má tato krajina opět o jednu zajímavou akci navíc. Jak sami konstatovali, GinFest letos neotevřel jenom pro profesionály z oboru, GinFest zde je a bude samozřejmě také pro fanoušky barové kultury, milovníky tohoto předního světového spiritu a koktejlů z něj vytvořených. A proto, že to byl první ročník, mohli by být očekávání a emoce o to zajímavější.

Redakce Beverage & Gastronomy tedy oslovila tři z výrazných osobností českého a slovenského barového prostředí, které se na GinFestu podíleli, minimálně jako přednášející.

ANKETNÍ OTÁZKY:

  1. Jak na vás zapůsobil první slovenský Ginfest?
  2. Jel/a jste tam s nějakými očekáváními? Naplnili se?
  3. Je pro vás rozdíl mezi slovenskou a českou barovou scénou? Případně jaký?
  4. Můžete posoudit, jak se na Slovensku daří ginu, případně proč GinFest vznikl (až) teď?

Kateřina Kluchová

Ambassador Beefeater ČR

1.
Vzhledem k tomu, že to byl první a startovní ročník, hodnotím jej velmi pozitivně, myslím, že pořadatelé mohou být naprosto spokojeni.

2.
V podstatě vůbec ne, jela jsem „podpořit“, potkat se s přáteli a lidmi milujícími gin a to se, myslím, povedlo!

3.
Nevidím rozdíl mezi barmanem pracujícím v Čechách, na Slovensku či v Asii…pokud svou práci dělá s láskou a chutí! U nás i na Slovensku toto vnímám velmi silně, pro mne je důležité cítit se v baru dobře a povětšinou tomu tak je, musím se ale přiznat, že v Bratislavě jsem dlouho nebyla a opět mi po barové stránce učarovala!

4.
Všechno má svůj vývoj, jak asi mnozí vědí, na Slovensku je velmi populární i Borovička, možná i díky tomu, že je zastoupen pro mnohé “velmi podobný spirit“, gin neměl tak rychlý vývoj jako v Čechách, bylo hezké vidět, že na Gin Festu byly zastoupené oba tyto destiláty. Druhá věc je, že zorganizovat takovouto akci chce notnou dávku sil, trpělivosti a odvahy, díky, že se to v tomto roce podařilo právě v Bratislavě, velké díky za to!

Ľuboš Rácz

Majitel Záhir coffee & drinks, zakladatel společnosti Barkultur

1.
Veľmi príjemným a milým dojmom.

2.
V zásade som očakávania nemal, tak že ich predčili.

3.
Pred nejakým časom som tvrdil, že určite je. Našťastie sa u nás otvorilo za posledný rok viac veľmi dobrých a kvalitných konceptov s jasnou víziou a štýlom, niektorí barmani sa vrátili zo zahraničia domov, iní zase odborne a ľudsky vyrástli, tak si myslím, že už to už dnes neplatí. Stále sme však menší a nemáme Prahu.

4.
Myslím že sa darí, u nás je to najpredávanejší spirit. Či už formou obľúbeného GinTonicu, alebo ako báza klasických cocktailov a ostatných drinkov. Na začiatku náš bol náš lístok postavený práve na tomto spirite, dnes je tých drinkov s ginom v novom menu už trošku menej, gin napriek tomu zostal u nás číslom jeden. Je nutné však poznamenať, že zákazník ešte nie je pripravený zaplatiť za niektoré značky toľko peňazí ako za whisky, ktorá si na svoj predaj musela 12 rokov počkať a bar reálne nepotrebuje mať na displayi 20 druhov ginu. Vždy sa to odráža od vášni majiteľa baru k tomuto spiritu, nie od reálnej potreby biznisu.

Bola to len otázka času, kedy sa niečo podobné ako GinFest uskutoční už aj u nás, pretože za posledný rok pribudlo na našom trhu neuveriteľné množstvo ginov; možno viac, ako môže náš malý trh prijať. Na druhej strane je vždy fajn mať na výber a ešte lepšie je mať prehľad o tom, aké produkty dovozcovia ponúkajú. A túto úlohu práve Ginfest splnil.

Martin Žufánek

Moravský lihovarník, stojící za populárními destiláty pod značkou Žufánek

1.
Skvělou organizací a výbornými vystavujícími. Líbilo se mi originální místo na lodi a program přednášek. Jen škoda, že přišlo docela málo návštěvníků mimo barmanský svět. Příležitostí, jak se potkat s celou řadou výrobců a distributorů ginu, není zas tak mnoho.

2.
Primární cíl byl potkat se s přáteli, popít s nimi a dobře se bavit. A to se splnilo bezezbytku.

3.
Gin má v českém barovém prostředí mnohem delší tradici, Slovensko ta silnější ginová vlna teprve čeká. První Genfest jsem bral jako takový začátek.

4.
Slovensko je zemí borovičky. Gin byl až do nedávna na vedlejší koleji. Začíná se to ale pomalu zlepšovat a to díky jak větší ginové nabídce u distributorů, tak ochutnávkám a festivalům. Jsem rád, že u toho můžu být od samého začátku.

Ján Chovanec
Foto: Black Eye Company, www.blackeye.sk

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.