AnonymouS (nejen) Virus Collection

Hlavní stránka » Aktuality » AnonymouS (nejen) Virus Collection

Pražský AnonymouS bar využil fenomén počítačových virů a postavil na nich své nové menu. Mimoto to letos „legie“ slaví páté výročí, což se odráží i na další nabídce koktejlů. Jsou vyladěné, zajímavější a pořád víc AnonymouS. Drinky pro jednoho, dva, tři… pět, vysvětluje v rozhovoru pro Beverage & Gastronomy šéfbarman AnonymouS baru Jaroslav Modlík.

Páté výročí. Jak vypadá v AnonymouS baru?

Pětka je pro nás významné číslo, možná i významnější, než by bylo u desátého výročí.

Protože V jako vendeta?

Přesně tak, součástí inspirace baru je V jako vendeta. I proto jsme se rozhodli připravit oslavné menu, něco speciálního i v rámci konceptu AnonymouS baru. Host dostane namísto menu disketu, na které je otištěný QR kód. Pokud si ho naskenují, rovnou do telefonu obdrží toto speciální menu. Druhou možností je zaslání mailu na adresu. Ta je také na disketě. Ihned do mailu dorazí zmíněné menu nazvané AnonymouS Virus Collection.

Jak toto menu vypadá?

Samozřejmě, aby to bylo o čísle 5, vytvořili jsme pět drinků. Navíc, každý tento koktejl je punch, takže drink o pěti ingrediencích nebo „částích”. Vše je tedy ve znamení pětky – pět drinků po pěti, na páté narozeniny, pátého listopadu.
Punch je běžně spíše pití pro víc lidí najednou ale v menu vidím, že zde se stupňuje – první koktejl je pro jednoho, až pátý je pro pět hostů.

Když jsme v AnonymouS baru menu vymýšleli, chtěli jsme, aby si ho užil každý. Proto i ty menší čísla. Je to samozřejmě spojené s konkrétním servisem. Punch už v dnešní době nechápeme nutně jenom jako společný koktejl pro více lidí ve velké nádobě. Důležitý je zmíněný počet pěti složek.

Dle názvu menu – Virus Collection, je tak nějak jasné, čím jste se inspirovali.

Je to zřejmé, inspirovali jsme se nejslavnějšími počítačovými virusy, čím jsme dodrželi i koncept baru. Navíc disketa, tu každý zná. Na té se v minulosti přenášeli jednoduché počítačové hry a taky virusy. Díky QR kódu navíc pracujeme s moderními mobilními aplikacemi.

Ne každý je ale technický typ.

Jistě. Pokaždé je to o komunikaci s hostem, o servisu. Neneseme hned každému disketu, záleží na situaci. Máme základní menu baru, z loňska nám stále ještě beží menu Parfume, Virus Collection a selekci přepracovaných koktejlů napříč historií baru.

V souvislosti s disketou si zmínil viry, dle kterých se pak odvíjela tvorba jednotlivých pounchů. Jak jste k tomu přistupovali?

Název každého koktejlu má evokovat konkrétní virus. Když se podíváme na první koktejl Locked, tak se jedná o virus, který se přenáší mailem anebo na CD a má jeden skrytý kód. Ten má jenom správce toho viru a jenom tento kód může počítat odblokovat, tedy ho zachránit. Proto je tam ta jednička. Báze je Tequila infuzovaná bylinkou Gingo Biloba, která podporuje koncentraci, zlepšuje myšlení i krevní oběh. Drinku dodává specifickou, bylinkovou a lehce kořeněnou chuť a především vůni. V dnešním světě superpotravin se právě s bylinami hodně pracuje. I proto jsme je volili a vybrali i tuto. Kromě ní drink obsahuje domácí cordial z limetky a coly, domácí spices & pepper sirup. Ten není moc pálivý, spíše kořeněný. Obsahuje hlavně pepř a dále například badyán anebo vanilku. Nakonec ještě čaj z opuncie, který výrazně a velmi příjemně voní a dodává drinku plnou chuť. Když jsme ho v baru poprvé namíchali, překvapilo nás, jak koktejl pří smícháním všech vybraných surovin chutná.

Jakože to bylo jiné, než jste očekávali?

Bylo to vlastně mnohem lepší, než jsme čekali. Je velmi příjemný. Mimochodem, ve světě home made ingrediencí, je Locked drinkem, který jich v našem novém menu obsahuje nejvíce.

Mimochodem, když jsi říkal, že vám ještě běží i loňské menu a základní barové menu – není to tak trochu past? Přece od signaturního menu baru se už běžně očekává, že každý drink bude mít alespoň jednu home made ingredienci…

Pro nás toto rozšiřování znamená především trávit v baru více času před a po otvírací době. Ale není to zas tak, že by byl každý koktejl přeplácaný domácími surovinami. Samozřejmě, některé by se dali pohodlně koupit a nemuseli bychom je připravovat sami a tím trávit v práci tolik času. Ale pro nás je důležité, že když si tyto suroviny připravíme sami, je práce odvedená tak, jak to chceme a potřebujeme. V případě Locked jich je hodně, ale když se podíváme na následující položku, Count Dooku, tak tam je domácí jenom Cordial z Relaxačního čaje a gin infuzovaný andělikou.

Připomíná mi to Hrabě Dooku ze Star Wars…

V AnonymouS baru máme Hvězdné války hrozně rádi. Zlehka jsme se tím vším nechaly inspirovat včetně viru Duqu Worm. Stejně jako ve Star Wars i zde bojuje temná strana proti té světlé a tím, že je to drink pro dva, rozlišili jsme obě porce vizuálně. Obě porce mají stejný základ, jenom v detailech surovin je rozdíl.

A ty detaily pak, předpokládám, barví konkrétní drink?

Přesně tak. Pokaždé je inspirací i trochu Negroni nejenom Punch. Jak jsem říkal, obsahují gin infuzovaný andělikou, cordial z relaxačního čaje ze směsi bylinek. U obou dvou je také využité rozdílné bitter likéry a domácí vínové sirupy, kde jeden je z červeného a druhý z bílého vína a zároveň tvoří i sladkou část drinku i lehkou část cocktailu, tak jak by to u punche mělo být. Tím se drinky rozlišují. Servis je připravený do alkoholové věže uvnitř rozdělené na dvě nádoby a z těch si každý host do skleničky čepuje svůj drink.

Třetím v pořadí a pro tři lidi je koktejl Nest. Ten je inspirovaný čím?

Nest v překladu znamená hnízdo, tak je tvořený i ten servis, včetně porcelánových otevíracích vajec, kam servírujeme tvrdý sýr určený k párování k drinku. Jinak ale odkazuje na virus GrayBird, i proto to hnízdo a použití přírodních surovin.

Jak pak vypadá samotný koktejl Nest?

Základem je Sour na Bulleit Bourbonu, který je infuzovaný chmelem, je tam čerstvý citrón, Med infuzovaný dubovým dřevem, trochu bylinného likéru Chartreusu Verte a samozřejmě i vaječný bílek. Když pak sýr zapiješ koktejlem, tak se krásně snoubí dohromady. Foodpairing v souvislosti s koktejlem se v Čechách ještě moc nevidím, takže jsme ho chtěli takto alespoň naznačit a předznamenat.

Pro čtyři hosty je pak nabídka koktejlu Michelangelo. Tam jste ponechali stejné jméno, jako u viru…

Ano, to je přímo jméno toho viru, což se nám hodilo a nechali jsme se inspirovat také samotným umělcem a vynálezcem. Především servis evokuje umění a hosté tak drinky dostanou na „námi umělecky zpracované” malířské paletě. Už od minulosti spolupracujeme s truhláři, ale tentokrát jsme byly umělci my. Na paletě pak samotné barvy fungují jako stojany pro jednotlivé nádoby. Celý drink je pak díky této paletě ale i díky složení hezky barevný, což také evokuje umění.

To je servis. Jaké jsou ale ingredience do pounchu Michelangelo?

Tady je to ještě více zajímavé a inspirované tvorbou. Základ zůstává stejný, pivní sirup, jasmínový čaj, meruňkové brandy a cordial z limetky a tymiánu. Celé dolité champagne vínem. Hosté si ale mohou vybrat, na jakém spiritu drink dostanou. Jestli preferují rum, anebo vodku, či cokoli jiného, to záleží na nich. Poměry všech složek jsou připravené tak, aby spirit vynikl. Jestli je to gin anebo rum…

A doporučujete k němu některý spirit?

Doporučíme tequilu, pokud se host zeptá. S ní to, podle nás, nejlépe funguje a navíc je tak trochu opomínaná. Přitom je spousta skvělých druhů.

Pro pět hostů najednou je poslední drink Virus Collection, nazvaný Poseidon. To samozřejmě v první chvíli evokuje krále moří…

Poseidon je ze všech servisů asi nejzajímavější. Poseidon přesně, jak si říkal, je bratr Zeuse a ZeuS je také virus typu trojský kůň. Celý drink evokuje moře – rum je infuzovaný mořskou trávou, sladká část je tvořená sugarcane sirupem, cordialem z rýžového vína, následuje kapka sezamového oleje, používáme také yerba maté čaj a koktejl je dolitý opět champagne vínem. Tento drink je největší a je servírovaný do punchové mísy a hosté si mohou sami nabíračkou nalévat punch ale ne do skleniček, ale do mušlí. Celý servis je připravený tak, aby co nejvíce připomínal moře.

Tím teda uzavíráme letošní AnonymouS Virus Collection. Jak si ale říkal na začátku rozhovoru, tak proto, že má koncept páté výročí otevření, rozhodli jste se některé koktejly ze starších menu opět nabízet a pozměnit je.
My jsme mnohé z drinků nechali fungovat i po zavedení dalšího menu, takže se celá nabídka nabalovala. Něco málo vypadlo, ale hodně toho stále nabízíme. Rozhodli jsme se valnou většinu receptury obměnit. Tištěné verzi menu je proto aktuálně deset vylepšených starších koktejlů, a když si a menu zasvítíš UV světlem, objevíš ještě další. Všechny jsou teď srozumitelné a více vypracované. I díky tomu, že jsme s nimi pracovali v minulých letech, byla zde možnost a zkušenost, jak je doladit, změnit suroviny, hodně jsme začali používat rozdílné báze nežli pouze základní tzv. pětku. Použili jsme taky hodně pálenek ať už lokálních tak z jiných koutů světa a dotáhnout cocktaily do co nejdokonalejší podoby.

Uvedeš mi prosím konkrétní příklad?

Tak třeba Red Bird, ten jsme v AnonymouS připravovali druhým rokem. Skvělý drink míchaný na ibiškovém Tatra Tea, hodně oblíbený sladkokyselý koktejl. Občas jsme si ale říkali, že mu něco chybí, že ten cocktail nemá ten balanc a vzhled který by mohl mít. Navíc, obdobný sladkokyselý koktejl může host dostat i v jiných barech. Řekli jsme si, že ho uděláme zajímavější, zapamatovatelný. Dobrým tahem bylo přidat do koktejlu k Ibiškovému Tatra Tea navíc slivovici, což vytvořilo zajímavý balanc a přidalo sílu, ubrali jsme z ibiškového čaje a naopak jsme přidali vaječný bílek. Ten celý drink spojil. Dělá to z toho zase Saur. Ale když to ochutnáš, je tam takový ten wow-efekt, je v tom navíc pálenka, takže něco lokálního, čajový likér z Tater, tak je to pro hosty úplně o něčem jiném. Dobrý, zajímavý a výjimečný drink, který jen tak někde nedostanete. To je jeden z příkladů.

Ján Chovanec
Foto: Archiv AnonymouS baru

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.