Banker’s bar a Gin z lahve

Hlavní stránka » Aktuality » Banker’s bar a Gin z lahve

Přesně v neděli, 28. října, tedy v den výročí vzniku Československé republiky, se uskuteční v pražském Banker’s baru ojedinělá akce. Síly zde spojí tamní barmani a majitel Pálenice Zubří Petr Stromský. Společně představí poprvé pro profesionály Gin z lahve.

„Co máte stále s tím ginem? Já už si léta pro vlastní potřebu dělám svůj gin,“ řekl prý, dle slov Lukáše Dvořáka z Banker’s baru, Petr Stromský barmanům u jedné z degustací na Valašsku, v Pálenici Zubří. Uplynulo několik měsíců, v jejichž průběhu se díky iniciativě Banker’s baru a ochotě Stromského celá věc posunula dál a vznikla první oficiální šarže destilátu nazvaného Gin z lahve.

S původní recepturou se pracovalo dál bez toho, aby do ní kterákoli strana zasáhla a upravila ji. Je to přesně ten gin, který si Petr Stromský destiluje pro sebe. „Je to receptura, kterou mají v Pálenici Zubří vymazlenou, nemíchali pro trh speciálně nic nového – je to přesně ten gin, o kterém nám Stromský řekl – Takhle mi to chutná, takhle je to podle mě zajímavé,“ vzpomíná Lukáš Dvořák.

U tohoto prvního soukromého představení ginu jsem měl možnost v ruce držet prototyp, resp. lahev lékárnického tvaru z první šarže, očíslovanou pořadovým číslem 008. Na etiketě stojí napsáno – vyvážená chuť jalovce, bylin a koření. V chuti i vůni vyniká nejvíce pomerančová kůra, dále je přiznaný koriandr, kořen kosatce a samozřejmě jalovec. Snad nejzajímavější z „botanicals“ v Ginu z lahve je puškvorec, který ve svém klasickém ginu využívá i Martin Žufánek. Ovšem na rozdíl od populárního OMG ginu se tento nedá typově označit jako London Dry. Nutno dodat, že Gin z lahve je vyrobený průtahovou destilací, jedna šarže je limitována počtem 120 lahví.

„Petr Stromský říká, že gin má být jemný a lehký, nemá v něm být nic chuťově či aromaticky agresivního. Je zastáncem lehkých, čistých a jemných destilátů,“ konstatuje Lukáš Dvořák. A k tomuto profilu se blíží i Gin z lahve. Ve vůni i v chuti je v první chvíli dominantní lehká sladkost destilátu, a pokud si ho mírně „rozkápnete“ vodou, odhalíte mnohem více dalších bylinných složek. „Doufáme, že až pan Stromský přijede 28. října do Banker’s baru představit tuto ginovou novinku, odtajní všechny ingredience,“ míní Dvořák.

Na zmíněnou neděli obdrží do Banker’s baru pozvánku na přestavení této lahve a její využití v koktejlech barmani a další kolegové z barové scény. Gin z lahve bude uvedený samotným master destilerem Petrem Stromským. V průběhu akce ho barmani budou moci ochutnat samostatně, ale i v míchaných koktejlech, které jim v Banker’s baru namíchají. Nebude chybět Pink Gin, Gin&Tonic, Negroni a Gimlet. A pokaždé bude báze stejná – Gin z lahve.

Ján Chovanec

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.