BÁRA ŠVIHLOVÁ: Chivas Masters 2019

Hlavní stránka » Aktuality » BÁRA ŠVIHLOVÁ: Chivas Masters 2019

Bára Švihlová z pražského L’Fleur baru se nedávno stála vítězkou českého finále prestižní soutěže Chivas Masters, a bude proto Českou republiku reprezentovat na srpnovém globálním finále v Londýně. Jako bázi pro pro drink použila Chivas Regal 18, využila chuťový profil této whisky a přidala cosi navíc, o čem se rozhovořila v rozhovoru pro Beverage & Gastronomy.

Chivas Regal je jednou z prémiových a nejpopulárnějších whisky značek u nás. Ovšem stále je to whisky, kterou si primárně spojím s mužem. A najednou jednu z nejprestižnějších soutěží u nás, Chivas Masters, letos vyhraje mladá dáma. Jak ses k tomu vůbec dostala?

Předně – to, co jsi řekl. Je vlastně skvělé, že takovou soutěž vyhraje děvče. Už delší dobu jsem myslela na to, že chci soutěžit. Před tím nebylo na soutěžení moc času a u Chivas Masters jsem si říkala, že by bylo moc fajn, kdyby se to povedlo.
Takže sis tuto soutěž jako vlastně svou první záměrně vybrala.

Vlastně ano, stejně jako jsem si vybrala práci v pohostinství a za barem. Nemám totiž vystudovanou hotelovou školu, ale grafický design, a pro práci za barem jsem se pak rozhodla proto, že mě to baví a mám z toho dobrý pocit.

A jak sis našla vztah ke Chivas a whisky vůbec?

Musím říci, že jsem dlouho nebyla úplně whisky člověk. Zrovna na kvalitní a zajímavou whisky si člověk musí trochu zvykat. Tím, že jsem začala pracovat v L’Fleur baru přede dvěma lety a za barem míchám asi rok a půl, na to vlastně ani nebylo moc času. Chivas Regal mě oslovila především tím, jak moc je variabilní. To portfolio – počínaje dvanáctiletou skrze osmnáctiletou, Extra a další, vyšší řady – přitom každá z nich barmanovi nabízí něco jiného. Všechno se dá převrátit a překombinovat, ale když budeš respektovat přirozený charakter dané chutě a napojíš na něj další ingredience, tak to bude krásně fungovat. Dvanáctka je krásná, svěží, hodí se s ovocem; osmnáctka je zase plná, kořenitá… A to je vlastně důvod, proč jsem šla do koktejlu, který jsem na soutěži míchala.

Ty sis pro svůj koktejl vybrala Chivas Regal 18y. Musím říci, že ta mi taky velmi chutná. Proč právě tato whisky?

Právě kvůli zmíněnému chuťovému profilu. Cíleně jsem chtěla, aby drink, který budu připravovat, byl na první pohled jemný, působil žensky, třeba i sladce, lehce pitelně. Nakonec ale má můj koktejl výrazné tóny postavené na plné, výrazné whisky s podtóny čokolády. Chtěla jsem drink s tělem a na to nabalit další chutě. Vlastně je to twist na Manhattan nebo Rob Roy. Kopírují se tam základní suroviny, ale jiným způsobem – mám tam whisky, pak vermut, který není červený, ale růžový, a navíc jsem infuzovala Tonka fazole, které to celé hezky okoření. Zároveň jsem použila sherry moscatel, a to kvůli vztahu Chivas a sherry, protože právě v sudech po sherry tato whisky zraje. Navíc jsem si pro tento drink připravila vlastní bitter – rozemlela sušenou pomerančovou kůru s troškou zlatého prachu a smíchala ji s malým množstvím bitteru z červeného grapefruitu – kvůli malému nádechu.

… a přímo na skleničku jsi použila malinový prach jako garnish.

Dala jsem ho tam proto, že malina je cítit zároveň taky z toho vermutu, takže ho hezky podpoří a ten drink pak působí lehce, pitelně a příjemně. Na druhou stranu v něm ale najdeš těžší kořeněné tóny. Ten malinový prach na jedné straně sklenice ti tedy nabízí jistou variabilitu, jak si drink užít – jestli ho chceš pít bez té garnishe, nebo skrze malinu, která ti do chuti dodá trochu sladkosti a kyselosti.

Tvůj drink, který sis pro finále Chivas Masters připravovala, se jmenuje Cooley. Pročpak?

Největší inspirací pro mě byla Ada Coleman, první celosvětově významná barmanka, šéfbarmanka American Baru v hotelu Savoy, pracovala od začátku dvacátého století. Ona byla jednou z prvních žen, která tomuto vesměs mužskému barovému světu ukázala, že ženy mají na to, být úspěšnými barmankami. A Ada měla přezývku Coley – s jedním „o“. Já jsem přidala do názvu druhé o, jakože je to také cool, a zároveň jsem s tímto propojením a mým drinkem chtěla vzdát svůj osobní hold její práci a všemu, co dokázala.

Celé to zní vlastně hodně sofistikovaně a promyšleně, jak se to myšlenkou propojilo…

Jasně. Mám přece za sebou bar, který bych měla reprezentovat nějak na úrovni. S L’Fleur barem jsou spojena jména jako, Miloš Danihelka, Víťa Cirok, Adrián Michalčík, kteří jsou mou obrovskou inspirací, takže jsem s touto reputací jednoho z nejlepších pražských barů chtěla pracovat. Chtěla jsem tomu dostát.

A povedlo se. Konzultovala jsi s nimi svůj koktejl?

Určitě ano. Představila jsem jim svůj záměr – jak to chci, co od toho očekávám – a s nimi jsem ladila detaily. Miloš i Víťa nás v myšlence pokaždé podpoří, nejdou skrze ni, nesnaží se nás navést na něco jiného. Spíše pomůžou v dotvoření, poradí nám. Oba jsou super.

V srpnu tě čeká cesta do Londýna na světové finále, ve kterém se loni umístnil loňský vítěz českého finále Filip Jančárek v první trojce na světě, což je obrovský úspěch. Cítíš i zde jistý tlak, že bys tomuto měla nějak dostát?

Zatím ještě ne. To, co říkáš, je pravda, Filip to loni zvládl minimálně více než skvěle a v celkovém hodnocení skončil na úžasném druhém místě na světě! V tuto chvíli ještě čekám, jak vše pro londýnské finále připravíme a nastavíme. Osobně už začínám s přípravou, postupně pak navážeme na další přípravnou část se Zdeňkem Kortišem, který je v České republice ambassadorem Chivas Regal. Už před českým finále se mě lidé z mého okolí ptali, jestli jsem nervózní. Odpovídala jsem, že jsem zvědavá a že se moc těším. A to zatím platí i pro Londýn.

Ján Chovanec
Foto: Archiv Pernod-Ricard

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.