Brány zavřela první Slovak Bar Show

Hlavní stránka » Aktuality » Brány zavřela první Slovak Bar Show

Včera, 6. září, proběhla první Slovak Bar Show, která nejenom očekávání naplnila, ale je dokonce předčila.

V malebném univerzitním městě uprostřed Slovenska, v Banské Bystrici, se v jeden zářijový den začala psát zcela nová kapitola historie slovenského (a nejen slovenského) barteningu. Budova radnice přímo na hlavním náměstí se pro jeden den naplnila barmany, baristy, gastronomickými odborníky a milovníky produktů těchto řemesel. A slovo „naplnila“ je více, než na místě.

„Plánovali jsme, že by se mohlo prodat 500 vstupenek, nakonec se jich ale prodalo neuvěřitelných šest stovek“ řekl pro Beverage & Gastronomy Martin Hudák, jeden z hlavních organizátoru Slovak Bar Show. Ráno před samotnou akcí se pak na facebookové události objevil oznam, že Show je úplně vyprodaná. Navzdory tomu se tři přednáškové místnosti plnily natolik komfortně, aby se všichni dostali tam, kam potřebují a uviděli vše, co měli v plánu shlédnout.

A program byl velmi silný. Totiž snad všechny důležité osobnosti barteningu, které mají se Slovenskem jisté propojení, se koncentrovali právě na toto místo. Mnoho lidí se setkalo po letech; někteří kvůli této akcii neváhali sednout do letadla a nechat za sebou stovky kilometrů, jen aby podpořili tuto akci, první svého druhu. Třeba Adam Lahham letěl z Kanady, Adam „Edy“ Hrapko na chvíli opustil Dubaj, Stan Vadrna protentokrát startoval z Japonska. Nejenom tito pánové se pak v Bystici mohli pozdravit s osobnostmi, jakými jsou například Ľuboš Rácz z Nitranského baru Záhir, či Zoltán Nagy, který přijel přednášet z Budapešti, kde vlastní Boutiq´bar. Emoce byli očekávatelné a nakonec opravdu i velké.

Jeden z momentů, na který zřejmě lidé dlouho nezapomenou, připravil Erik Lörincz, světová barmanská superstar, hlavní osobnost American bar Savoy Hotel London, vítěz globálního finále Diageo World Class Competition (soutěžil tehdy za UK, protože vzešel z finále právě této krajiny), zakladatel předního bratislavského baru Antique American Baru. Jeho přednáška se ubírala právě tímto směrem a mluvil o důvodech, proč se rozhodl pro tento projekt. Díky tomu vzpomněl na svůj první den v tomto baru a první Piña Coladu, kterou tam míchal. Přitom zapomněl na ananas a drink servíroval bez této složky. Moment byl pro něj emocionálně natolik silný, že se Erikovi u přednášky zlomil hlas a zaleskly oči. Narvaná hlavní přednášková síň toto odměnila bouřlivým aplausem.

Slovenská barmanská scéna na Show nabídla skutečně to nejlepší a právě proto se na pódiu přednáškových místností objevili všichni čtyři vítězové slovenského kola Diageo World Class Competition. Z toho Tony Velich, šéfbarman bratislavského Sky Bar & Restaurantu, přednášel dokonce dvakrát. A podruhé společně s ním před diváky stanula i Marika Debnárová, Filip Navrátil a Lukáš Vrábeľ, aktuální vítěz této soutěže.

Slovenskou Bar Show originálně a skvěle moderoval Jiří George Němec, přední osobnost české barové scény, což byla od organizátorů skvělá volba. Velmi dobře tak poukázali na logické a historické propojení, přátelství barmanů a scén obou krajin. Toto svojí účastí a prací demonstroval nejenom George (jako International brand ambassador Becherovky se mimochodem na Slovensku objevuje pravidelně), ale také třeba společná svižná dvoujazyčná přednáška Miloše Danihelky a Adriána Michalčíka. L´Fleur story tak ještě více nabrala na síle. Druhou, takto „rozkročenou“ přednášku si mohli lidé užít v podání Maroše Dzuruse, Slavomíra Kytky a Tomáše Ricciardi, kteří proto přiletěli ze Skandinávie.

„Slovak Bar Show je pro nás srdcová záležitost“ říká Martin Hudák. „Když se podíváš například na Berlín, Moskvu, Londýn, tak je ta show pokaždé také o tom městě. My jsme Slovak Bar Show, nemluvíme jenom o Banské Bystrici anebo Bratislavě. Mluvíme o Slovensku, o krajině, o nás. O lidech, kteří tady tu barmanskou scénu pozvedávají. A pokud bychom se v příštím roce rozhodli pro jiné místo, tak je to v pořádku, protože je to Slovak.“

Celý rozhovor s Martinem Hudákem čtěte v nejbližším vydání Beverage & Gastronomy.

Fotografie z akce naleznete na: https://www.facebook.com/…297625996740

Ján Chovanec
Foto: autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.