Brnem!

Hlavní stránka » Aktuality » Brnem!

Brno vyrostlo. Především část Brno-Střed se může pyšnit neuvěřitelnou koncentrací snad všeho gastronomického, na co si vzpomenete. Asijská i indická kuchyně, lokální piva i podniky větších pivovarů, skvělá káva i koktejly. Ceny jsou, jak se říká, mnohokrát pražské. Nicméně Brno je jiné. Pokud v moravské metropoli vyrazíte na tah právě za vynikajícími koktejly, zde jsou tři z barů, které byste na nočním výletě určitě neměli opomenout. Mají pověst, atmosféru a nestane se, že by vám v nich namíchali blaf. Na to jsou až příliš chytré.

Klasicky vlastně neexistuje

Bar, který neexistuje, sídlící na rohu Dvořákovy a Kozí ulice, byl v novodobé brněnské barové historii (nazvěme to tak) ze všech barů snad i prvním, jakýmsi startovním a mnozí mají za to, že kolem něj vlastně byla vybudována (a pořád se rozrůstá) místní scéna plná kaváren, barů, bister a zajímavých restauračních konceptů.

„Počáteční myšlenkou bylo vybudovat v Brně opravdu moderní bar, řekněme například jako v Praze či jiných metropolích. Ten tu chyběl. Má nabídnout co možná nejvyšší kvalitu koktejlů, na něž jsou hosté zvyklí po celém světě. V případně Baru, který neexistuje se jedná o bar klasický, bar newyorského střihu,“ komentuje koncept Michael Lapčík, PR manažer společnosti, jež bar vlastní.

Právě takto postavené je také zdejší menu. I když zmiňujeme koktejlové klasiky, menu je samo o sobě velmi nápadité a každou sezonu naplňuje jiný koncept. Donedávna jste tak například mohli nabídku číst z brožury s titulem Divadelní drinky. Ty pak nesly název Jekyll a Hyde anebo Charlie Chaplin, odkazujíce tak na ikony divadla a filmu. „Každý drink z našeho menu má minimálně jednu homemade ingredienci. Třeba marmeládu, infuzi, želé či něco jiného,“ vysvětluje k menu Martin Durek, jedna ze známých barmanských tváří tohoto podniku.

Patronem aktuálního menu představeného v druhé půli srpna je barman Rudolf Forman, do jeho tvorby se však autorsky zapojila podstatná část týmu. Nápojový lístek pojmenovaný Ozvěny léta obsahuje 19 signature drinků inspirovaných vzpomínkami na letošní léto. V nabídce najdete Last minute do Mexika, Letní deštík, Frontu na Monu Lisu nebo Lamy v Limě. Z domácích surovin jmenujme třeba rum infuzovaný koprem, cordial ze schizandry, fenyklovou tinkturu, pyré z žakie nebo sezamový sirup.

V industriálních prostorách tak v pohodlných sedačkách anebo na barových židlích hosté snad jakékoli věkové kategorie najdou vše, co mají rádi a k čemu se rádi vracejí.

Panda je skutečně super

Zhruba za deset minut se chůzí od Baru, který neexistuje ocitnete na Šilingrově náměstí, což vám ale moc nepomůže. Další z nejproslave­nějších brněnských barů je totiž úmyslně velmi dobře ukrytý. Dobrodružství jako by začalo už hledáním baru Super Panda Circus. Pokud se vám ale nakonec podaří najít neoznačený vchod, kde cedule u zvonku laxně začíná slovním spojením Drinking times, jste na správné adrese. Tato Panda jako by nestála o mnoho pozornosti, byť se jí a jejím barmanům v mundúrech krotitelů šelem již dostalo uznání na různých úrovních a její pověst se velice rychle rozšířila po celé české a slovenské barové scéně. A ono se ani není čemu moc divit. Manéž se nachází v prvním patře, je temná a přitom barevná, vše je orientované k baru, kde běží představení.

„Současné menu sestavili Martin Hoffman, Matěj Coufal a Tomáš Křemenák. Ty už tady ale za barovým pultem prakticky nepotkáte. Na různé funkce šéfbarmanů a podobné tituly si u nás nepotrpíme, ale pokud bych měla jmenovat nějakého barmanského lídra, byl by to určitě Michal Nevrlý,“ říká u míchání koktejlu barmanka Dominika Hrubá a doplňuje, že je „menu je v Pandě potřeba stále posouvat dál“. To by mělo alespoň částečně naplňovat filozofii tohoto baru, tedy ohromit a bavit.

Celý článek naleznete v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy.

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.