CESTOVNÍ RUCH A CERTIFIKOVANÉ POTRAVINY: EVROPSKÝ ROADSHOW ITALIANFOODXP DORAZILA DO PRAHY

Hlavní stránka » Aktuality » CESTOVNÍ RUCH A CERTIFIKOVANÉ POTRAVINY: EVROPSKÝ ROADSHOW ITALIANFOODXP DORAZILA DO PRAHY

Projekt Italian FoodXP, vytvořený národním ústavem výzkumu cestovního ruchu ISNART italského svazu hospodářských komor za podpory italského Ministerstva kultury cestovního ruchu, dorazil do Prahy. Jádrem této iniciativy je týden zasvěcený tradičním potravinám a turistickým destinacím jižní Itálie, který vyvrcholí slavnostní večeří v restauraci Casa de Carli, jež drží certifikát Známky italské pohostinnosti už několik let.

Do projektu se zapojilo přes dvě stě restaurací ve dvanácti evropských zemích s devíti miliony klienty, jež byly vybrány mezi dvěma tisíci restauracemi oceněnými Známkou italské
pohostinnosti. V září a říjnu bude moci zhruba dvě stě tisíc lidí ochutnat výrobky a pokrmy a objevit turistické destinace šesti regionů jihu apeninského poloostrova.
Po dobu jednoho týdne v měsících září a říjen, tak italské certifikované restaurace nabídnou menu inspirované gastronomií jižní Itálie.

PRAŽSKÁ SLAVNOSTNÍ VEČEŘE V RESTAURACI CASA DE CARLI
V českém hlavním městě se iniciativy na podporu gastronomie a cestovního ruchu jižní Itálie účastní 17 italských certifikovaných restaurací. Gastronomický týden začne v pondělí 5. září.
Ve čtvrtek 8. září pak proběhne slavnostní večeře v restauraci Casa de Carli, která patří mezi nejuznávanější italské restaurace v české metropoli. Podobně jak další restaurace, jež se účastní projektu ItalianFoodXp, tak i Casa De Carli využívá tradiční produkty a potraviny s certifikátem původu v kompletním degustačním menu znázorňujícím jižní Itálii. Projekt je založen na digitální strategii, jejímž cílem je zviditelnit certifikovanou výrobu potravin v regionech jižní Itálie, a zhruba 400 kvalifikovaných zemědělců mladších 40 let, kteří byli vybráni skrze veřejné výběrové řízení na integrované platformě restaurací oceněných Známkou italské pohostinnosti. V rámci projektu je aktivní multimediální platforma (www.italianfoodxp.it) a facebooková stránka s obsahy v jazycích zapojených zemí, které tak lze sdílet na sociálních sítích.
Iniciativa je prvním mezinárodním projektem, který zahrnuje turistické oblasti a kvalitní certifikovanou výrobu produktů DOP a bio potravin do společné promočn off a on-line akce v dvanácti evropských zemích (Spojené království, Švédsko, Dánsko, Belgie, Nizozemí, Německo, Francie, Švýcarsko, Španělsko, Česká republika, Polsko Bulharsko).
„Tato mezinárodní iniciativa poprvé zapojí do společné promoční akce cestovní destinace a kvalitní potraviny certifikovaného původu z jihu Itálie, a to skrze platformu ve více jazykových mutacích vytvořenou ISNARTem, která je zároveň integrovaná s restauracemi oceněnými Známkou italské pohostinnosti ve dvanácti evropských zemích,“ uvádí Maurizio Maddaloni, předseda Isnartu. „V průběhu těchto dvou měsíců tak food bude mluvit italsky s přízvukem a nezaměnitelnou chutí jižních regionů a garancí certifikovaného výrobního řetězce, jež propojuje zemědělce, potraviny a restaurace.“
„Iniciativa chce připomenout, že jih Itálie je makroregionem, kde se nachází největší počet potravin s chráněným zeměpisným označením a certifikací původu“ připomíná Gianfranco Pinciroli, předseda Italsko-české obchodní a průmyslové komory. „Dalším cílem projektu je představit mladé zemědělce, jež oživují odvětví zemědělské výroby v celé Itálii. Často se jedná o velice kvalifikované mladé lidi, kteří se nebojí inovací a investic.“

V ČR akce probíhá od 5. do 11. září a zúčastní se jí tyto restaurace:

Al dente, Al forno Focacceria Italiana, Ambiente Pizza Nuova, Ambiente Pasta fresca, Aromi, La Bottega Bistroteka, Casa De Carli, Ichnusa Bottega Bistro, Il Mulino, La Finestra in cucina, La Casata, La Casa di Erminio, La Piccola Perla, Le Cinque Corone, Pepenero Pizza & Pasta Pulcinella, Vino di Vino.

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.