Degustační večeře s rodinným vinařstvím Château le Puy

Hlavní stránka » Aktuality » Degustační večeře s rodinným vinařstvím Château le Puy

(11. 6. 2018) První známý předek rodiny Amoreau pochází z roku 1610. V současnosti vlastní a vinaří na Le Puy rodina Amoreau již 16. generaci! Aktuální generaci vládne „patriarcha“ Jean Pierre Amoreau, který nedávno oslavil 80 let a je stále velmi vitální a řídí společnost spolu se synem Pascalem.

Celkové know how předáváno po generace – během několika století došlo k postupnému nabalování zkušeností, myšlenek nebo řemesel (předci jsou kováři, bednáři, tkadlec atd.) – to vede k neustálé zlepšování kvality v různých oborech, což je důležitý a zásadní faktor pro existenci celé rodiny. Avšak hlavní hybnou silou byla a je láska vyrábět vína. Odjakživa je zde zdroj obživy pěstování révy a práce na vinici a proto rodina chová maximální respekt k půdě, okolí, tradici.

VINICE

Stejně jako v minulosti jsou i dnes při pěstování používány ancestrální techniky, myšleno bez chemických hnojiv, herbicidů apod. Biodynamické pěstování vyžaduje více práce s půdou než jen celoplošné užití chemikálií. Vinice jsou frekventovaně zatravňovány a půda je podporována pouze organickými hnojivy. Pro podpořený diverzity a soběstačnosti chová rodina telata (využívají pro hnůj), koně a další zvířátka. Okolí chateau je obklopeno četnými luhy, háji, rybníky a lesy čímž je zajištěné přirozené a čisté prostředí, které zajišťuje ideální podmínky pro ancestrální výrobu opravdu interesantních vín.

Statek je certifikovaný organicky i biodynamicky. Využívají především preparátů 500 a 501, dále výluhů a postřiků (přeslička, řebříček, heřmánek a další). Používají organické hnojivo.

Průměrný věk vinic je 50 let (nejstarší jsou až 85 let – vinice Les Roc pro víno Barthelemy a Retour des Isle). Většina terroir je tvořena naplaveninami s jílem a křemenem na vápencovém podkladu. Výnos při sklizni nepřekročí 30 hl/ ha.

Statek je certifikovaný organicky i biodynamicky. Využívají především preparátů 500 a 501, dále výluhů a postřiků (přeslička, řebříček, heřmánek a další). Používají organické hnojivo.

Průměrný věk vinic je 50 let (nejstarší jsou až 85 let – vinice Les Roc pro víno Barthelemy a Retour des Isle). Většina terroir je tvořena naplaveninami s jílem a křemenem na vápencovém podkladu. Výnos při sklizni nepřekročí 30 hl/ ha.

Vzácný vztah jedné rodiny a tamní přírody v Saint Cibard dokreslují následující data:

1924 – odmítá Jean Amoreau (otec dnešního „patriarchy“ Jean Pierre Amoreau) tehdejší „trendy“ chemickou cestu a nechává nadále své vinice kvést a žít!
1990 – začal proces výroby vín bez přidané síry
2009 – Jean Pierre a Pascal začali znovu používat koně

ODRŮDY :

Merlot (85)
CS (6)
CF (7)
MALBEC (1)
CARMENERE (1)

VÝROBA VÍNA

Po transportu ručně sklizených hroznů do kvasírny jsou 100% odzrněné hrozny nakvašovány a následně fermentují v samoregulujících kvasných betonových nádobách. Po fermentaci vína zrají v použitých barriques nebo foudres. Vše dle striktních pravidel biodynamického hospodaření ve sklepě (míchání kvasnic, lahvování nebo přetáčení dle rytmů BD kalendáře). Vína jsou vyráběna bez přidané síry. Po lahvování jsou zalita ručně voskem. Vína mají obrovský potenciál zrát a v archivu nalezneme ročníky od r. 1917 (nedávno se ochutnávali v Londýně – vertikální degustace od r.1917!!!)

ZAJÍMAVOSTI

BLAISE ALBERT – pouze 400 lahví se vybere, které budou zrát do cuvée, které je mícháno z 11 ročníků, vína zrají v dubových sudech použitého dřevo a jsou uvolněna pouze pro výjimečné příležitosti. Tvrdí se o něm, že je jeden z pokladů vín Bordeaux! Ochutnat jej je opravdu výjimečná příležitost, která se stane málo komu.

RETOUR DES ILES
Naprostý návrat ke kořenům – odkaz předků do 15.století. Tehdy 4.listopadu barely vína byly naloženy na palubu plachetnice nesoucí jméno Tres Hombres. 12 měsíců na moři se víno z přístavu Douramenez (Bretagne) plaví po trase kolem španělského pobřeží, následně zastaví v Lisabon. Odtud se plaví přes Zelený mys do Atlantického oceánu kolem Brazílie. Následně mine Karibik a po 12 měsících se vrací do Bordeaux, kde zraje ještě 12 měsíců ve sklepě!

BARTHELEMY – roční produkce 16 000 lahví (produkce od roku 19994, ročník 2013 a některé další špatné se vůbec nedělali), víno zraje v použitých barriques po 24 měsíců, během zrání je mícháno na kvasnicích dle BD kalendáře, lahvování bez filtrace a čiření bez přidané síry – pilotní víno Chateau le Puy). Samotné víno je opravdu delikátní a vyznačuje se sametovostí, délkou a hebkými tříslovinami, neskutečnou délkou a hloubkou). Skutečně velkolepý zážitek.

EMILIEN – roční produkce 140 000 lahví (tak málo pro celý svět!!!), základním vínem vinařství. Poskytuje finesu, jemné taniny i když je mladé. Skvěle vystihuje terroir! Ovocné, zemité i minerální! Od počátku archivace je víno k dispozici – ročníky 1917!

ROSE MARIE
Výjímečný klaret, který se vyrábí pouze v dobrých ročnících. V závislosti na ročníku je vybrána nejvhodnější odrůda – CS, M nebo Carmenere. Víno samo se vyrobí samotokem vybrané odrůdy (mošt teče samovolně za dobu 6–12 hodin). Fermentace a zrání probíhá v použitém dřevu od 6 do 10 měsíců, následně lahvování bez filtrace a přidané síry. Roční produkce 1000 lahví (rok 2016 pouze 300).

Menu:

ROSE MARIE 2016, VIN DE TABLE

Amuse bouche
Kachní konfit, opečené šalotky zakápnuté aceto Cesare

EMILIEN 2015, COTES DE FRANCS

Kalamáry plněné telecím konfitem s fava fazolkami a hráškem marinovaným v bazalkovém oleji, konfitovanou citronovou kůrou a cacciuko omáčkou

EMILIEN 2000 MAGNUM, COTES DE FRANCS

Grilovaná chobotnice s fritovanou polentou, karotkovým pyré a cibulí Lionissé

BARTHELEMY 2001, COTES DE FRANCS

Dušená hovězí líčka s bramborovou kaší s hnědým máslem a sezónní zeleninou

Red.
Foto: Jan Chovanec

Můj účet

  • Přihlášení
  • Registrace
  • Moje předplatné
  • Zapomenuté heslo

Sledujte nás

Copyright © 2015 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.