Fabrice Pouillon se svými champagne víny poprvé v Praze

Hlavní stránka » Aktuality » Fabrice Pouillon se svými champagne víny poprvé v Praze

O víkendu do Prahy vůbec poprvé přiletěl Fabrice Pouillon, vinař z nádherné 1er Cru vesnice Mareuil sur Ay v srdci Champagne. Terroirchampagne.cz, společnost, která v České republice jeho vína prodává, zařídila degustaci, řízenou přímo Fabrice, v L´Fleru baru. A v rámci této akce bylo poprvé na český trh uvedeno nové singlevineyard Blanc de Blancs "Les Terres Froides" z Tauxières 1er Cru.

Mladý Fabrice se přidal ke svému otci Jamesovi v roce 1998, po studiích oenologie. Vždy ho zajímal život na vinici, půda a zdraví révy, proto v roce 2003 začíná vinice obhospodařovat organicky. Hrozny lisuje stále na starém, tradičním dřevěném lisu a primární fermentace probíhá většinou v dubových sudech, částečně ve smaltovaných tancích. Dnes Fabrice obdělává 6,50 ha vinic. Převážná část se nachází v Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ a okolí.

Krom povídání o historii i současnosti vinařství Roger Pouillon a přístupu Fabrice samotného, sám vinař řídil již zmíněnou ochutnávku kompletní produkce svého champagne domu, která začínala Blanc de Blancs, obsahující 100% Chardonnay, blendovaný 70 procenty aktuálního ročníku, zbytek jsou rezervy z předešlých let. Víno zrálo 7 měsíců na jemných kalech; v láhvi pak minimálně dalších 36 měsíců. Byl to více, než příjemný začátek degustace a Blanc de Blans chutnalo i vonělo lahodně, velice dobře pitelné. Nastavilo tak opravdu vysokou laťku dalším vínům z produkce vinařství. Postupně tak byli rozlévané vína: Brut Reservé (70% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 15% Meunier), Terres Froides (100% Chardonnay – pro toto vinařství je tato odrůda nejtypičtější – 70% bylo z aktuální báze a 30% rezervních vín ze stejné vinice!!!).

Poté následovalo překvapení s názvem Solera, což je víno nablendované z 50% Chardonnay a 50% Pinot Noir. Systém solera probíhá v dubovém fudru (velikost je 7500 litrů). Bází je roční 1997 vinifikovaný v barrique, následně přelitý i s kaly do velkého smaltovaného tanku. Každý rok se nalahvuje 30% z celkového množství a toto se následně doplní aktuální sklizní vinifikovanou opět v barrique včetně kalů. Celý cyklus se tak opakuje od zmíněného roku 1997 až po současnost. Víno bylo velmi zajímavé, komplexní, vynikající pro znalce. Opravdová bomba!

Tam skončili blendovaná vína a následovala degustace ročníkových champagne. Hosté řízené degustace tak měli tu čest ochutnat:

  • Les Valnons 2008 (opět 100% Chardonnay, jeden ročník a jedna vinice!!! 10 měsíců zrání na jemných kalech, v láhvi pak minimálně dalších 72 měsíců)
  • Les Blanchiens 2008 (50% Chardonnay a 50% Pinot Noir (opět ročník a jedna vinice)
  • Velmi limitované Chemins du Bois 2009, což je výjimečně 100% Pinot Noir, jež zrálo 10 měsíců na jemných kalech a následně minimálně 84 měsíců (!!!) v láhvi na kalech. Po odstřelení kalů se víno přislazuje čerstvě vylisovaným moštem z téže vinice. Mimořádné víno, které žádný jiný typ cukru nepoužívá. Ani třtinový, ani řepný, jak je tomu u běžných champagne. Velice specifická záležitost vhodná pro skutečné znalce.

Skvělá degustace byla zakončená „růžovkou“ Rosé Maceration obsahující opět 100% Pinot Noir a to ve složení 80% aktuální ročník + 20% rezervy z předchozích let. Nutno dodat, že všechna vína se dají zakoupit přímo na www stránkách Terroirchampag­ne.cz.

A pak následovalo pár dárků, šlo přece o degustaci vánoční! Po „růžovce“ od personálu L'Fleur baru dostal Fabrice dárek v podobě nejnovější knížky o Champagme od slavného znalce champagne Petra Liema. No, a když dárky, tak pro všechny, jak se říká, takže jako dárek všichni hosté dostali ještě poslední vzorek z posledních dvou lahvi Chemins du Bois 2008, které se v ČR vůbec nacházeli. Je to stejná vinice, stejně udělané a vyškolené vino, jako v případe Chemins du Bois 2009, jenž bylo součástí degustace.

„Chtěl jsem lidem jednak našim hostům poděkovat za náklonnost a za druhé jim také ukázat, co to víno dokáže, kam se dokáže s časem posunout, dostane-li možnost. Právem sklidilo největší ovace a poklonu od nadšeného publika“ řekl po degustaci Miloš Danihelka.

Sympatický Fabrice vedl tuto akci právě za asistence Miloše Danihelky a degustací milovníkům skvělých vín dokázali, že vinařství dosahuje opravdu skvělých výsledků. Jak bylo zmíněno na začátku, Fabrice byl v Praze vůbec poprvé ale jistě ne naposled. Chvála na jeho vína od hostů degustace nebrala konce.

Ján Chovanec
Foto: autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.