Franck Pascal – champagne for life

Hlavní stránka » Aktuality » Franck Pascal – champagne for life

Včera odpoledne v pražském L´Fleur baru proběhla degustace, která by se dala označit jako zahřívací kolo před sobotním nultým ročníkem festivalu rukodělných champagne vín, La Bouteille de Champagne. Řídil jí vinař a majitel vinařství Franck Pascal.

Byla to zvláštní příležitost přechutnat na jednom místě sedm různých vín z produkce tohoto vinaře. Pro české milovníky vín nejenom proto, že měli na jednom místě možnost porovnat relativně široké portfolio Francka Pascala, ale i proto, že tento výmluvný vinař se osobně věnoval hostům degustace. S patřičným entusiasmem popisoval jak charakter konkrétních vín, ale i původ, resp. filosofii výroby, využívání bioenergetiky, která pomohla jeho ženě, včetně alternativní medicíny, překonat smrtelnou chorobu. Tam někde se Franck svým životním stylem opírá a zdůvodňuje svojí vinařskou cestu. Jeho vína jsou proto velice svěží, anebo „fresh“, napumpovaná sílou hroznů; navíc Franck nepůsobí dojmem, že by mu chuťově šlo zásadně o balanc. „Trvalo nám deset let, než se došlo prostřednictvím vína k našemu sebevyjádření“ řekl vinař a dodal, že u výroby vína hledají ovocitost, zralost, mineralitu a velmi důležité jsou pro něj i kyselinky vína. V každém případě lze říct, že champagne z produkce Francka Pascala, který bydlí a pracuje ve vesnici Baslieux-sous-Châtillon, jsou velkou výzvou. A to především ve snoubení s pokrmy.

Fluence – víno sestávající z 60% vína Meunier, 34% Pinot Noir a 6% Chardonnay je směsí dvou různých ročníků – 2012 a 2013. Už zde, při prvním degustovaném víně, byla zřejmá energie a svěžest tohoto středně zlatavého champagne, což podtrhlo i označení brut nature. Vinifikace probíhala v nerezových tancích a dubových sudech. Na kalech v láhvi pak zrálo minimálně 30 měsíců. Tohoto vína s velmi zajímavým aroma, Franck vyrobí jenom asi 2 tis. láhví.

Reliance je opět ze dvou ročníků a to 2010 (10%) a 2011 (90%). V jeho složení opět převládá Meunier s 80%, 16% je Pinot Noir a poslední 4% doplňuje Chardonnay. Pocitově mnohem hladší, lépe pitelnější víno, nabízející i výraznou minerální složku. Dalo by se říct, že Reliance voní ještě lépe, než první degustované champagne.

Tolérance – jediné růžové víno této degustace. Směs dvou po sobě následujících ročníků (2009 a 2010) překvapila svojí plností v chuti. Opět velmi svěží víno, krásně pitelné, složené ze 75% z odrůdy Meunier, 15% Pinot Noir a 10% Chardonnay, nevyrábí Franck každý rok. Vinifikace vína Tólerance probíhala po spontánní fermentaci, v nerezových tancích a následně v dubových sudech. Na kalech pak víno v láhvi leželo minimálně 4 roky. V chuti i vůni můžete najít červený pomeranč a jahody.

Harmonie 2010 – toto víno je, jak říkal sám vinař, pokaždé u výroby velkou výzvou. Je to hodně specifická záležitost, protože se jedna se o jediný terroir, jedinou vinici a dvě různé parcely na ní. A právě tam se pro složení Harmonie najde 50% Meunier i 50% Pinot Noir. Toto Blanc de Noirs vás dostane svojí výraznou kyselinkou na konci, navíc je v barvě sytější a tmavší, než všechna předchozí vína. Zajímavé by bylo napárovat ho s asijskými pokrmy. Ve vůni se nabízí pražená rýže, možná umami… Dle slov Francka byl rok 2010 pro champagne velmi dobrým, takže jsme měli štěstí, že zrovna tento ročník pro festivalovou degustaci neváhal otevřít.

Pacifiance – cuvée ročníků 2006, 2007 a 2008, kterého se vyrobí ročně 5–7 tis. láhví. Skládá se ze 66% z odrůdy Meunier a 34% Chardonnay, zraje na kalech minimálně 8 let. Toto víno bylo velmi příjemné, opět krásně pitelné i pro samostatné pití (ostatně, navzdory doporučení sommeliérů Franck prohlašuje, že nejlépe jeho vína chutnají samostatně). Je jemnější ve vůni i v chuti.

Quinte-Essence 2005 – víno doslova opulentní, krásně vyzrálé, s medovými tóny. Zde se již velmi dobře podepisuje ročník tohoto vína, složeného opět ze 66% z Meunier a 34% je pak Chardonnay. Proběhla spontánní fermentace a následovala vinifikace v nerezových tancích a následně v dubových sudech. Dosage je 4g/l. Mimochodem 2005 je první ročník, kdy se Franck rozhodl vyrábět jenom vína naturální produkce.

Sérénité 2011 (Sans Soufre) – poslední a zároveň vlajková loď vinařství. Je to Franckova chlouba. A skutečně je velmi příjemné, dobře pitelné a zároveň zajímavé víno bez přidané síry – celkově jí víno obsahuje jenom 4–6mg na litr, čímž se řadí k vínům s nejnižším obsahem síry vůbec, takže je to skutečně „zdravé víno“. Jistě jste si všimli, že ve všech výše uvedených vínech převládá odrůda Meunier, což není zcela běžný jev. Zde, jakožto v jediném zastoupení v rámci degustace, dominuje odrůda Chardonnay se svými 60%. Meunier je pak zastoupený zbylými 40%. Navíc byl rok 2011 pro champagne rokem velmi těžkým, takže najít toto víno s tímto ročníkem je velmi obtížné, čemu snad odpovídá i jeho cena (3 490,– bez DPH).

První degustace, která sobotní festival La Bouteille de Champagne předznamenává je za námi a byla skutečně více než zajímavá. Pokud měla nastavit pomyslnou laťku dalším vinařům a jejich vínům, je díky rafinovanosti a zajímavosti vín Francka Pascala tato laťka opravdu vysoko. Pokud bychom ale tuto degustaci chápali již jako zahájení samotného festivalu, bylo toto zahájení opravdu grandiózní tak, jak si to takový festival i zaslouží.

Ján Chovanec
Foto: Autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.