Ginposium 2017

Hlavní stránka » Aktuality » Ginposium 2017

Gin má bohatou a pestrou historii, od ginového šílenství přes dlouhé cesty na zaoceánských lodích, válečné nepokoje, až po velkou oblibu u bohatých vrstev, byl lékem i prokletím, ale hlavně, zdrojem pýchy a chvály barmanů a uspokojením jejich hostů.

Historie ginového cechu je stará jako gin sám. The Gin Guild byl založen společností destilátorů v roce 1638. Jeho historickou úlohou bylo udržet klíčovou odpovědnost za kontrolu a regulaci původních destilátů ginu.

Ctihodná společnost usiluje o propagaci a vzestup kategorie ginu, posílení jeho image a rozšíření jeho atraktivity pro zákazníky po celém světě.

8.6.2017 se již tradičně v srdci Londýna konal celodenní ginový seminář nazvaný Ginposium, kterého se zúčastnilo mnoho osobností významných v ginovém průmyslu. Místem letošního konání byla budova RSA (Královská společnost pro povzbuzení průmyslu umění a obchodu), která existuje již od roku 1754 a jejími členy byli například Charles Dickens, Benjamin Franklin či William Hogarth, mimojiné autor slavné historické rytiny, popisující jednu z etap hisotrie ginu!

Seminář s úderem deváté hodiny odstartoval Martin Riley – Grand Rectifier of the Gin Guild, mezi přednášejícími byly osobnosti z řad výrobců, chemiků i vlastníků palíren po celém světě. Řešila se témata bylin, jejich použití a kombinací s jednotlivými bázemi, různých typů destilací a jejich vlivů na character ginu, rozdělení kategorií, ale také případný zásah do definice ginu.

Jedním z hostů byl Tarquin Leadbetter ze Southwestern Distillery, jejichž Tarquin Navy Gin byl oceněn jako nejlepší gin na San Francisco World Spirits Competition 2017. Jeho hlavní myšlenkou bylo to, jak výrazný vliv na prodej produktu má jeho ocenění.

Následovala přednáška Joan Moore – Master Distillera G&J Distillers o charakteru botanicals a pohledu spotřebitele na množství bylin v ginu.

Velmi zajímavá byla řízená desgustace nových ginových trendů, kterou vedl David T. Smith – spisovatel a specialista na gin, kdy měli posluchači možnost ochutnat giny v kombinaci netradičních bylin, chutí i výroby jako je například:

Moonshot Gin 46,6% ABV / UK

Gin se základem pšeničného destilátu za použití několka základních bylin jako je samozřejmě jalovec, dale koriandr, kubebový pepř, čerstvá citronová kůra a jené velmi netradiční přísady, kterou je lunární meteorit. Velmi lehký svěží a citrusový gin s pepřovým závěrem a příběhem.

Herno Swedish Rose 46,7% ABV / Sweden

Botanicals jako je například vanilka lingon berries a růže se nechávají strait v jalovcových sudech a přidávají se po destilaci k základnímu destilátu. Gin je díky tomu lehce nasládlý v zlatavých tónech.

Sipsmith Lemon Drizzle Gin 40,4% ABV / UK

Alternativa velmi svěží měkké chuti dosažené hned několika zdroji citrusovosti – sušené sevillské citróny, čerstvá citronová kúra přidaná infuzí pomocí teplé páry, citronová verbena a myrta.

Hendrick’s Orbium Quininated Gin 43,4 % ABV / Scotland UK

Mladší bartr z rodiny Hendrix ginů plného kořenitého těla a výrazné povahy dosažené pomocí kořenu anděliky, hřebíčku, koriandru, květu lotosu, heřmánku a bezinky, závěr chuti přechází do hořkých tónů díky infuzi pelyňkem a chyninem.

Spit – roasted Pineapple Gin 40,1% ABV / UK

Varianta “dezertního ginu”, kdy se vedle tradičních botanicals v závěru gin infuzuje pečenými, zkaramelizovanými kousky ananasu.

Kateřina Kluchová
Foto: Archiv autorky

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.