HANKA GRACLÍKOVÁ: Hrášek je super!

Hlavní stránka » Aktuality » HANKA GRACLÍKOVÁ: Hrášek je super!

Hanka Graclíková je právě teď ve fázi příprav pro únorové světové finále Beefeater MIXLDN, které se tradičně odehraje v Londýně. V Praze soutěžní porota složená z velkých jmen – Desmond Payne, master distiller ginu Beefeater, přední český barman Eduard Ondráček a slovenská barmanská legenda Luboš Rácz rozhodla, že právě Hanka a její koktejl poputují do Velké Británie, do hlavní soutěže. V rozhovoru pro Beverage&Gastronomy mluví o přípravách a jak to všechno vlastně bylo.

Hanko, vaše první soutěž vůbec a hned jste jí také vyhrála. Dokážete si to nějak zdůvodnit?

Popravdě ani ne, protože sice v této profesi jsem zhruba čtyři roky, ale za barem pracuji asi rok a půl, což není zas tak dlouhá doba.

Jak jste se tedy rozhodovala právě pro tuto soutěž?

Zrovna jsem se vrátila z dovolené v Kyrgysztánu a kolega Tom Křemenák mi napsal, jestli se do Beefeater MIXLDN nechci přihlásit. Bylo to v době, kdy jsem si říkala, že bych nějakou soutěž zkusila, ale měla jsem pocit, že na to v té chvíli nejsem připravená. Takže jsem váhala a nechala jsem si týden na rozmyšlenou. Nakonec jsem si řekla, že když bych to nezkusila, byla bych sama na sebe naštvaná.

Vyhrála jste s koktejlem nazvaným Genepeas. Jak probíhala ve vašem případě příprava tohoto drinku pro české finále?

Kolektivně! Jelikož pracuji v obrovském týmu inteligentních, kreativních a milujících kolegů, tak jsem využila právě té týmové síly. První nápad přišel, když jsem si sepsala vše, co pro mne Brno znamená a jedním z bodů byl i Johan Gregor Mendel a sním spjaté genetické pokusy na hrášku. Hrášek je super! Další pokusy jak vyrobit hráškový sirup, tak aby dobře vynikl v kombinaci s Beefeatrem probíhaly u mě doma v kuchyni s mojí ségrou, kde jsem chvíli litovala, že jsem se do soutěže přihlásila. Protože mám ale super kámoše, tak jsem se poradila s kolegou Irish Majklem, se kterým jsme dali drinku pevnou kostru a ozdobu v podobě lemon-sencha curd. S Honzou Vodičkou, Tomem Křemenákem a především pak s Rudou Formanem jsme ladili a balancovali koktejl, tak aby vynikly všechny ingredience a hlavně gin. Název, který je jednoduché spojení dvou slov – genesis, tedy anglicky vznik a peas – hrášek, mi vymyslela kolegyně Domča Hrubá. Napsat celý příběh drinku do krátkého odstavce mi zase pomohl kolega Šimon Kořenný. Krásné fotky drinku mi udělala naše fotografka a barmanka Kristýnka Vysloužilová. O psychické přípravě a podpoře od všech děcek z baru asi nemusím psát. Ta byla naprosto fantastická jak před soutěží, během ní tak i teď před světovým finále. Povezu si do Londýna své fanoušky!

Jak jste pak vybírala skleničku pro váš koktejl? Bylo vám hned jasné, v čem ho budete prezentovat?

Chtěla jsem mít jednoduchý servis. Skleničku, kterou jsem si vybrala, používáme i v Pandě třeba na Daiquiri, Gimlet či Martini. Je jednoduchá, konzervativní a přitom elegantní. Myslím, že nejsme jediný bar, co ji má a já nechtěla kupovat speciální sklo. Drink tak může být snadno replikovatelný i v jiných barech. Navíc na ní pěkně vynikne nátěr z citronového krému a senchi.

Když jsem se ptal vaší sestry Nely, která pracuje také jako barmanka ve spřízněném podniku 4pokoje jestli nemá soutěžní ambice, tak mi řekla, že na to nemá nervy. Vy je máte?

(smích) První plán byl skutečně takový, že do soutěže měla jít taky. Byla ale v době, kdy se vymýšleli koktejly, na dovolené a tak nestíhala drink vymyslet. Místo ní pak šel Marek Adam.

Takže jste na to nervy měla?

Trošku jsem měla nervy při vymýšlení koktejlu. Jestli všechno stihnu. Aby to bylo dobré a ne prvoplánové. Abych nezklamala tým, protože kdyby vedení baru třeba všem napsalo něco ve smyslu – bude tato soutěž, nechcete se někdo přihlásit? To bych se asi nepřihlásila ale, když oslovili přímo mě, bylo to zcela jiné a já to brala jako výzvu. Když už jsem měla drink odevzdaný, vše ze mne spadlo a už žádné větší nervy nepřišly. Říkala jsem si, že horší jako státnice na vysoké škole to být nemůže… A nebylo. Velkou oporou pro mne byl taky Marťa Hůla, který byl se mnou ve finále.

A dopadlo to velmi dobře. Super Panda Circus se může pyšnit vítězství v Beefeater MIXLDN pro Českou republiku.

V této chvíli tak nějak více pracuji v Baru, který neexistuje (tento bar, 4pokoje a Super Panda Circus jsou spřízněné bary, pozn. red.). Nejdříve jsem si myslela, že budu soutěžit právě za Bar, ale za něj nakonec byl Martin Hůla, takže jsem šla za Pandu, kde jsem vlastně začala své první barmanské krůčky. I když jsem teď více v Baru, Panda vždy zůstane srdeční záležitostí. Je mi jedno, za který bar jsem to vyhrála. My jsme jeden tým.

Jaký byl vůbec váš vztah k ginu, než jste šla na soutěž?

Velmi dobrý. (smích)

Je to vaše preferovaná báze pro koktejl?

Ano, určitě. Gin je složka, která mě hrozně baví. Třeba Gin&Tonic anebo Gin Fizz, to je skvělý drink. A taky Negroni, to je výborný koktej. Takže stoprocentně si myslím, že gin je jednou z vůbec nejlepších bází.

Jak byste svůj vítězný koktejl charakterizovala?

Zeleno-zelený. Silný, lehce pitelný, sladkokyselý. Drink, kde je výrazný gin, v pozadí sherry a hrášek všude kolem. Krátký, konzervativní a přesto trochu exotický stejně jako Beefeater 24, který jsem do koktejlu použila.

Už přemýšlíte nad světovým finále Beefeater MIXLDN, které se odehraje v únoru v Lonýdně?

Zatím ještě nebylo moc času, v prosinci je na baru snad nejvíce práce z celého roku. Určitě proběhne příprava, co se týče chuťových profilů. Co se spolu snoubí a co naopak vůbec. Bude tam totiž tajný úkol namíchat koktejl dle konkrétního zadání přímo na místě.

V loňském roce to by, myslím, film.

Ano, měl se na místě namíchat speciální koktejl, který se pak pároval s popcornem. Takže se zřejmě stane, že po nás budou chtít nějaký foodpairing ale nevím. Těžko se to odhaduje.

No a pak se vyhlásí osmička finalistů a večer bude další soutěž před hosty, kteří tam jsou pozvaní.

Dokážete si představit, že byste si pak namíchala vlastní gin s Desmondem Paynem (zmíněný master distiller ginu Beefeater, pozn. red.)?

Velmi ráda!

Co si sebou můžete vzít pro soutěž?

Mražený hrášek. Ten hráškový sirup si mohu vyrobit přímo na místě, ten nebude tak složitý. Sklo a pak sherry, a možná i nějaké citróny pro tu prezentaci.

Jasně. V Británii by nemuseli mít takové citróny, jaké do koktejlu potřebujete…

To kolikrát ani v Brně nejsou. Je to totiž strašný rozdíl, kde a jaké citróny koupíte.

Ještě k servisu – Britové nejsou zřejmě přímo fandové avantgardních experimentů…

Já si myslím, že avantgarda by v tomto případě mohla být především uvnitř a servis více klasický. Jinak i samotný potěr skleničky z citrónového krému a čaje sencha je avantgardou.

To je avantgarda určitě. Takže jste rozhodnuta, že do Londýna pojedete s koktejlem Genepeas?

Určitě budu soutěžit se stejným koktejlem. Ten drink mě baví a reprezentuje nejenom mě, bar ale také Brno, samozřejmě. A mimochodem, pak jsem po soutěži mluvila s Desmondem, tak mi říkal, ať tam určitě soutěžím právě s tímto koktejlem Genepeas.

Ján Chovanec
Foto: Beefeater ČR

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.