Inspirujte se našimi velikonočními recepty

Hlavní stránka » Aktuality » Inspirujte se našimi velikonočními recepty

Mazanec nebo beránka? Punč? Tesco přináší inspiraci na velikonoční dobroty, ať už se jedná o nápoj, předkrm, hlavní chod či dezert.

O Velikonocích se plete pomlázka a barví vajíčka, ale nejen to. Je to čas hodování a společného stolování. Stejně jako patří kapr s bramborovým salátem k Vánocům, patří nádivka s kopřivami k Velikonocům. Přinášíme vám inspiraci na ty nejlepší velikonoční recepty, ať už budete chtít zahnat žízeň, hlad nebo jenom chuť. Vybírat můžete z tradičních i méně tradičních receptů. Žízeň zaženete skvělým velikonočním nealkoholickým punčem s brusinkami, hlad velikonoční nádivkou nebo třeba sekanou v listovém těstě a chuť…pochutnáte si zkrátka na všem, ale jestli máte chuť na sladké, zkuste letos třeba beránka z celozrnné mouky nebo špaldový mazanec. Recepty najdete také na webových stránkách Tescorecepty, kde pod každým receptem máte možnost nakoupit suroviny online nebo se můžete projít a najít vše, co k přípravě velikonočních dobrot potřebujete, pod jednou střechou v obchodech Tesco.

Velikonoční nealkoholický punč s brusinkami

Suroviny
200 g brusinek
1 l vody
1 tyčinka skořice
1 vanilkový lusk
1 citron

Cca 20 brusinek odložíme stranou. Zbytek dáme do hrnce, zalijeme vodou. Přidáme skořici, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.Vyjmeme skořici, ale nevyhazujeme! Šťávu s brusinkami propasírujeme skrze sítko či utěrku do druhého hrnce. Znovu přidáme skořici spolu s vanilkovým luskem, který jsme podélně rozpůlili, a cukr. Necháme provařit 10 minut. Dochutíme citronovou šťávou z půlky citronu a druhou půlku nakrájíme na kolečka. Ty spolu s brusinkami, které jsme si odložili na začátku, vložíme do hrnce. Punč servírujeme teplý, dospělým koledníkům můžeme samozřejmě přidat i kapku alkoholu.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Suroviny
500 g vepřové plece
300 g uzeného masa
5 ks vajec
1 ks veky
250 ml mléka
Svazek kopřiv
Svazek petrželky
1 ks cibule
3 stroužky česneku
máslo
3 kuličky pepře
sůl

Veku, nejlépe den starou, nakrájíme na kostičky. Vajíčka oddělíme od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem, přidáme nakrájenou veku a počkáme, až se vše vsákne. Očištěné vepřové maso vložíme do vroucí vody, přidáme sůl, kuličky pepře i česnek. Necháme vařit tak dlouho, dokud nebude maso měkké. Dáme vařit i uzené maso. Jakmile jsou obě masa uvařená do měkka, počkáme až vychladnou a nakrájíme je na drobné kostičky. Připravíme si cibuli, kopřivy, petrželku a další oblíbené bylinky, jemně je nakrájíme. V misce pomalu smícháme maso, bylinky a veku. Z bílků připravíme tuhý sníh a přidáme jej do směsi. Připravíme si pekáč, vymažeme jej tukem a rovnoměrně rozložíme hotovou směs. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova na 180°C. Podáváme se salátem.
Tip: Mladé kopřivy najdete v mnoha tradičních velikonočních receptech. Před přípravou je spařte horkou vodou.

Velikonoční sekaná v listovém těstě

Suroviny
400 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 stroužky utřeného česneku
1 vejce
5 vajec uvařených natvrdo
500 g listového těsta
majoránka
sůl
pepř

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Mleté maso smícháme s nadrobno pokrájenou cibulkou, utřenými stroužky česneku, jedním syrovým vejcem, majoránkou a solí a pepřem. Mleté maso rozprostřeme na plát, doprostřed dáme uvařená vejce natvrdo a směs zabalíme ve váleček. Listové těsto rozvineme a pokrájíme na dlouhé proužky. Sekanou stočíme v kruh a plátky listového těsta ji obalíme. Pečeme 20 minut dozlatova.

Velikonoční pečeně na rozmarýnu

Suroviny
1 kg vepřová pečeně
1 l vepřového vývaru
Svazek rozmarýnu
sůl
pepř
olivový olej
šalotka

Maso očistíme, omyjeme a osušíme. 2 větvičky rozmarýnu nasekáme na drobno a smícháme se lžičkou soli, pepře a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí maso ze všech stran potřeme. Připravené maso vložíme do pekáče, obložíme zbylými větvičkami rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a podlijeme vývarem. Pečeme 1,5 hodiny při 180 °C, podléváme vývarem dle potřeby. Po upečení necháme maso “odpočinout” asi 15 minut, poté krájíme na plátky a servírujeme s pečivem nebo pečenými bramborami.

Velikonoční beránek z celozrnné mouky

Suroviny
4 vejce
120 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 citronová kůra
180 ml plnotučného mléka
250 g celozrnné žitné mouky (pohankové pro bezlepkovou verzi)
3 lžíce kakaa na vaření
1 prášek do pečiva
50 ml řepkového oleje
sádlo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání

Utřete vejce se třtinovým a vanilkovým cukrem. Přidejte kůru z citronu, mléko, mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte olej. Pečlivě vymažte a vysypte obě části formy na beránka. Do dílu s obličejem nalijte těsto, přiklopte formu druhým dílem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1 hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte propečení špejlí, horní část formy již bude možné oddělit. Bude-li špejle suchá, je pečení u konce. Při vyklápění beránka pomůže, když formu přikryjete mokrou studenou utěrkou. Beránka posypte moučkovým cukrem a ozdobte mašlí.
Tip: Pro bezlepkovou variantu vyměňte žitnou mouku za pohankovou.

Velikonoční vanilkové cupcakes

Suroviny
Korpus:
120 g změklého másla
130 g krupicového cukru
3 vejce
60 ml mléka
100 g hladké mouky
95 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
zrníčka z poloviny vanilkového lusku
špetka soli
zdobení (cukrové kytičky, lístečky, berušky…)
Krém:
210 g moučkového cukru
110 g másla
2 lžíce mléka

Máslo na korpus ušleháme s cukrem. Přidáme vejce a mléko. Poté i oba druhy mouk, prášek do pečiva, sůl a zrníčka z poloviny vanilkového cukru. Umícháme hladké těsto, které vlijeme do ¾ papírových košíčků, kterými jsme si vyložili formu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 20 minut. Mezitím si připravíme krém. Máslo důkladně vyšleháme s moučkovým cukrem, mlékem a zrníčky z vanilkového lusku. Krémem naplníme zdobicí tuby a naneseme ho na vychladlé bábovičky. Cupcakes dozdobíme podle své vlastní fantazie!

Ihned měkké velikonoční perníčky

Suroviny
300 g medu
300 g krupicového cukru
300 g másla
4 vejce
100 ml mléka
1 lžička perníkového koření
1 lžíce kakaa
800 g hladké mouky

Zahřejeme si med a smícháme ho s máslem, vejci a mlékem. Cukr promícháme s moukou, perníkovým kořením a kakaem. Sypkou směs přidáme k tekuté. Propracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme ho přes noc odležet v lednici. Těsto rozválíme na tenký plát. Vykrajujeme různé tvary, které rozložíme na plech. Pečeme je při 160 °C 10 minut. Vychladlé perníčky dozdobíme dle vlastní fantazie

Velikonoční špaldový mazanec

Suroviny
300 g špaldové mouky
2 žloutky
60 g přepuštěného másla
120 ml rostlinného mléka
50 g třtinového cukru
20 g droždí
hrst rozinek
hrst mandlových plátků
citronová kůra
špetka soli

V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a postupně přiléváme mléko. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. V případě, že je těsto tuhé, přidáme ještě víc mléka. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout. Po vykynutí těsta do něho vmícháme namočené rozinky. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme nasekanými plátky mandlí a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40–45 minut.

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.