Jak vám chutná valentýnská káva?

Hlavní stránka » Aktuality » Jak vám chutná valentýnská káva?

Omamná chuť a vůně kávy s něčím zajímavým, něčím, jehož chuť ozvláštní den i večer. Jak na to půjdou baristé? Ptali jsme se několika z nich.

  1. Jakou zvláštní ingredienci určenou do kávy ve vás evokuje svátek svatého Valentýna?
  2. Tento svátek samozřejmě není jenom o vynikající kávě. Co byste doporučil ochutnat s šálkem skvělé kávy?
  3. Váš recept na valentýnský kávový nápoj?

Marcel Bíza – Made In Coffee

  1. Sv. Valentýn je spojen se spoustou sladkostí. Pro mě jednoznačně čokoláda v jakémkoli podání.
  2. Já osobně se rád rozmazluji pralinkami, pro které si běžně chodím do lahůdkářství v La Gare, které je v domě V Celnici 3, kde dělají pralinky opravdu z kvalitních surovin. Pokaždé odcházím s krabičkou čerstvých makronek, kakaových lanýžů či mandlových pralinek.
  3. Jelikož jsem velkým milovníkem mandlí, bude to kávový koktejl:

Ingredience:

  • mandlový likér Amaretto
  • bílá čokoláda (použil jsem kvalitní čokoládu Valrhona s kousky malin)
  • silné espresso
  • smetana
  • mandle

Do V-shape sklenice dám panáka mandlového likéru Amaretto (množství dle chuti, já jsem volil cca 2 cl, jelikož je Amaretto velice výrazný likér). Ve vodní lázni či mikrovlnné troubě rozpustím čokoládu, kterou lehce zakápnu smetanou (rychleji se roztopí). Po Amarettu dám do V-shape sklenice naleju přes lžičku (abych ingredience hezky rozdělil) rozpuštěnou čokoládu. Dále vrstvím espresso či jinak připravenou silnou kávu (například kávu připravenou v mocca konvici). Zakončím poslední vrstvou, a to smetanou. Dozdobím kousky nasekaných mandlí. Na zakončení romantické večere ideální.

Veronika Gálová Veselá – Coffeedesk / Gardelli Speciality Coffees

  1. I keď často nevolím kávové drinky v podnikoch, ak viem, že za tým stojí odborník, ktorý vie, čo robí, a prispôsobí tomu správnu kávu, sú pre mňa zaujímavé kombinácie s portským vínom alebo sherry.
  2. Verte či nie, ja od malička neholdujem sladkému. No práve tieto výnimočné dni sú ako stvorené pro výnimočné kávy, naturálne spracovanú panamskú Geishu. To je dezert už sám o sebe. Takže ja, ak niečo ku káve, tak príjemné, tiché prostredie.
  3. Určite všetci poznáte „dezert“ Horúca láska (horúce maliny servírované s vanilkovou zmrzlinou). A taká baristická verzia tohto dezertu, dvojité espresso s ovocnými tónmi preliate na kopčeku vanilkovej zmrzliny. Alebo v mojej obľúbenej verzii, na zmrzline z čiernych ríbezlí. Valentínske affogato.

Adam Neubauer – Monogram Espresso Bar

  1. Určitě by to bylo koření a exotické ovoce. Třeba takové chilli, které vás rozehřeje a povzbudí. Nebo sladké, šťavnaté ovoce, jako je třeba passion fruit, osvěžující, sladké, prostě jako láska :-)
  2. Nejen ke kávě, ale i pro radost mám rád kvalitní čokoládu. Mými favority jsou Ajala Chocolate z Brna. Mají skvělé jednodruhové čokolády, které se dají perfektně párovat s kávou.
  3. Do malé skleničky (cca 60ml) nalijeme 20 ml horké čokolády (alespoň 65 %), kterou při přípravě smícháme s pomerančovou kůrou. Na čokoládu nalijeme pomalu jedno espresso tak, aby se nám vrstvy nespojily. Navrch dáme trochu mléčné pěny, kterou posypeme rozdrcenými kakaovými nibsy s troškou chilli.

Tomáš Komberec – Le Patio International

  1. Je to určitě nějaké koření, jako třeba kardamom nebo něčím chuťově výjimečný alkohol.
  2. Člověk má být zamilovaný celý život, a ne se omezovat na jeden jediný den v roce. Každopádně, když jsem přemýšlel, jaký dezert na tento sváteční den, došel jsem si pro inspiraci do restaurace Nostress, kde budou na svatého Valentýna, nejen ke kávě, podávat zákusek, který se jmenuje „Sphere choco – malina“. Je připraven z mé oblíbené čokolády Valrhona a složen z čokoládové skořápky, čokoládového piškotu, malinového želé, šlehačky s bílou čokoládou a čerstvých malin (viz. obrázek).

3. Drambui Coffee:
• 30 ml likéru Drambui (originální medový likér na bázi skotské whisky)
• double espresso
• našlehaná smetana

Likér zahřejeme, přidáme dvojité espresso a navrch dáme našlehanou smetanu. Připravujeme do skla o velikosti 150 ml.
A proč zrovna likér Drambui? Je to posilující nápoj s tajnou recepturou, kterou rodina Mackinnonů opatruje po staletí, a jméno Drambui ve staré galštině znamená nápoj, který uspokojuje. Takže všem zamilovaným přeji, nejen na svatého Valentýna, to pravé uspokojení a klid.

Red.
Foto: Archiv baristů

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.