Jaký ne/pijeme rum?

Hlavní stránka » Aktuality » Jaký ne/pijeme rum?

Na trhu najdeme alkoholické nápoje, které mají svými názvy evokovat RUM, nicméně o pravý rum se nejedná. Za ten může být podle legislativy Evropského parlamentu a Rady označena pouze lihovina vyrobená výlučně alkoholovým kvašením a destilací melasy nebo sirupu, jež vznikají při výrobě cukru z třtiny cukrové nebo z její šťávy.

Rum je považován za jeden z nejoblíbenějších moků historie a datum jeho první výroby spadá do 16. století. Od té doby jsou za kolébku rumů považovány karibské ostrovy Portoriko, Kuba, Jamajka, Dominikánská republika, či jihoamerický stát Guatemala. Z nich vyšly i tradiční značky, jako jsou Havana Club, Diplomático, Bacardi nebo Malteco. Pomůckou při výběru pravého rumu tedy může být informace, že pravý rum vzniká v zemích, kde cukrová třtina roste.

Základem výrobního procesu je melasa (vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru), která se nechává kvasit. Ve výrobě se získává několik druhů melasy – A, B a C. „Melasa, jež je základní ingrediencí všech našich rumů Havana Club, je velmi hutná a obsahuje 55 % cukru,“ upřesňuje Jakub Vinš, ambasador Havana Club. Kvašení probíhá různou dobu, čímž vzniknou různé typy rumů – čím déle se nechává kvasit, tím těžší rum vzniká. „Kvašení u Havana Clubu trvá 24 hodin a vzniká při ní víno, tzv. sugar cane wine. Díky tomu získáme výborný základ pro lehký typ rumu,“ doplňuje Vinš.

Při následné destilaci vzniká surová pálenka „aguardiente“, která dále zraje v tradičních sudech z bílého dubu po whisky po dobu minimálně 24 měsíců a vytvoří se „madre“. Poté se madre smíchá s čerstvým třtinovým destilátem a s pramenitou vodou dodávající jemnou a vyváženou chuť a takto putuje k dalšímu zrání v různých druzích sudů. Mladé sudy dodají rumu sílu a třísloviny, ty starší barvu, specifické aroma a komplexnost. „Když uzraje správný čas, sudy jsou otevřeny a na základě chuti, aromatu a barvy se smíchá konečná směs, která se dále nechá odležet a dojde k propojení chutí,“ dodává ambasador Vinš. Poté se rum už jen přefiltruje a může se začít plnit do lahví.

Aby bylo vše jasné po legislativní stránce, platí od roku 2008 legislativní úprava Evropského parlamentu a Rady, která jasně říká: rumem může být pouze nápoj vytvořený z 100% cukrové třtiny.

Proto ani oblíbené značky jako Captain Morgan Spiced, Legendario 7years old, Kakadu anebo Bacardi Oakheart, mající základ v cukrové třtině, nemohou být za rumy označovány. Pro ozvláštnění chuti totiž obsahují další příměsi, jako například různé druhy koření a sušené ovoce.

Úplně jiným druhem nápoje jsou tzv. čajové, neboli tuzemské rumy, které mají tradici v evropských zemích už od dob rakouské monarchie. Ty nemají s pravými rumy nic společného. Vznikají smícháním zředěného potravinářského lihu a rumové tresti, čímž vytváří samostatnou kategorii alkoholických nápojů.

A jak rum pít? Výraznější tmavé rumy se popíjí samotné, pro zjemnění lze do nich přidat pár kapek vody. Jediným pravidlem při pití rumu je nespěchat a pomalu si jej vychutnávat. Jemná chuť bílého rumu se výborně hodí k přípravě koktejlů, protože nepotlačuje chuť ostatních surovin, naopak se s nimi skvěle doplňuje. Díky velké oblíbenosti patří koktejly jako Cuba Libre, Mojito, Piña Colada či Daiquiri mezi stálice v nabídce barů.

Co pravý rum je:

  • Alkoholický nápoj vyroben výlučně alkoholovým kvašením a destilací melasy nebo sirupu z cukrové třtiny
  • Je bez dalších příměsí
  • Má minimální obsah alkoholu 37,5 %

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.