JIŘÍ BOHÁČ: Letní osvěžení čajem

Hlavní stránka » Aktuality » JIŘÍ BOHÁČ: Letní osvěžení čajem

V první chvíli je potřeba dát čaji šanci. Odložit všechny zažité konstrukce typu: „Piji čaj, jen když jsem nemocný“ nebo ,,Čaj piju jen k snídani“ a otevřít se novému vnímání čajové gastronomie.

Osobně vnímám dvojí rovinu osvěžení. Tou první je bezesporu hydratace. Vyprahlá ústa, zvadlé údy a lehkou vnitřní hysterii z neutuchajícího horka mnohdy zaženou pouhý pobyt ve stínu, sklenice vody nebo studená sprcha. Navracející se svěžest často připomíná znovuzrození. Tím druhým osvěžením je pro mne zahnání únavy, překonání lenosti či jen rozpuštění trudomyslnosti. Společnost si žádá vysoké obrátky, nekonečný výkon, kreativitu, inovaci. A u toho všeho ještě být fit. Osvěžení tak získává spíše příchuť nakopnutých mozkových závitů a zrychleného metabolismu. Dá se tohle všechno najít v jednom drinku? Odpovědí je: ,,JISTĚ,“ pokud je drink na bázi čaje.

PROČ PRÁVĚ ČAJ?

Protože byl stvořen k tomuto účelu. Subtropická až tropická podstata rostliny dává člověku schopnost aklimatizovat se na teplejší klima. V podobě zeleného čaje získáváme nápoj, který má dokonce ochlazující účinky, a to ve variantách horkého i studeného výluhu. PH je neutrální, což je dobrým signálem toho, že naše tělo nebude vystaveno překyselení. Obsah kofeinu zaručí akceleraci metabolismu a ušlechtilé polyfenoly (především katechiny) zajistí, aby se organismus vyhnul kofeinovému šoku. Třešničkou na dortu komplexního účinku čaje je přítomnost aminokyselin, které téměř zázračně zlepšují prostupnost buněčných klastrů, čímž dochází ke snadnějšímu okysličení. Náš mozek tak dostává pořádnou dávku kyslíku a naše tělo se zbavuje napětí. It´s a kind of magic!

JAK ZAČÍT – JAK ZAŽÍT?

V první chvíli je potřeba dát čaji šanci. Odložit všechny zažité konstrukce typu: „Piji čaj, jen když jsem nemocný“ nebo ,,Čaj piju jen k snídani“ a otevřít se novému vnímání čajové gastronomie. Právě moderní nápojová kultura může pomoci vymanit čaj ze zažitého homeopatického posrkávání hektolitrů nálevu a nabídnout zákazníkům pořádnou porci sušeného listí. Množství účinných látek v čajovém listu je obdobné jako u kávového zrna. Pokud nám Italové espresso kultem servírují v jediném šálku 7 g zrna, pak je zřejmé, že mnohdy jeden čajový pytlík nestačí. Dopřejeme-li si poctivou porci čaje, účinek na sebe nenechá dlouho čekat. Poznáme tak kouzlo nápoje, který je milován přes pět tisíc let.

MACEROVÁNÍ – LETNÍ PŘÍBĚH ČAJE

Populární COLD BREW je pojem, který se již několik sezón zabydluje v nabídkovém menu mnoha kaváren a získává si zaslouženě místo na výsluní. Není však jen doménou přípravy kávy za studena, macerovat můžeme každou bylinu, tak proč ne čaj. U přípravy čaje hlídáme vždy tři činitele = proměnné.

• Teplota vody
• Poměr (množství čaje/objem vody)
• Čas

Jiří Boháč
Foto: Archiv redakce

Celý článek čeěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (7–8/2019).

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.