Kdy máte Happy hours? Od pěti až do rána!

Hlavní stránka » Aktuality » Kdy máte Happy hours? Od pěti až do rána!

Minulý měsíc oslavil respektovaný pražský bar La Casa de La Havana vieja své desáté narozeniny. A oslava to byla vskutku stylová. Kromě rumových degustací, jak se to od takto profilovaného baru očekává, představila rodina Dvořákových, majitelů a provozovatelů baru, vtipné a mírně extravagantní koktejlové menu, jež si hosté mohou vychutnat po celý rok.

Nové menu La Casa de La Havana vieja (dále jenom La Casa Havana) je vtipné hned několika způsoby. Zavedené termíny převrací naruby, hosty překvapuje, snad se dá také říci, že si z nich s lehkostí a elegancí tak trochu utahuje. Ale stále si váží jejich návštěvy a hlášek. Hlášky – o to přesně v novém menu také jde.

Začněte aperitivem, prosím

Za desetiletí fungování provozovatelé i barmani nashromáždili slušnou sbírku příhod a postřehů, ze kterých vybrali deset, které pak postupně, jako korálky na nit, nasadili do nového menu. Co fráze či příběh, to koktejl. „Menu je řazeno chronologicky podle toho, jak by se mohl večer vyvíjet z pohledu hosta i barmana,“ komentuje nové menu Lukáš Dvořák. „Host vstoupí do baru, zeptá se na Happy hours, sedne si, vytáhne telefon a požádá o wi-fi heslo… Až po rozloučení a poděkování.“ Host ví, jak se cítí, díky menu se ale má obeznámit také s tím, jak se cítí samotní barmani. Je to „pohled do zákulisí“, slibuje hostu bar La Casa Havana.

A proto přichází přivítání, tedy 1st Step. „Od začátku bojujeme s pozdravem. Mnoho lidí u vstupu jako by nevědělo, co má říci, a tak ho vybídneme prvním krokem, prvním koktejlem,“ vysvětluje Lukáš. Vzdálený twist na Martinez koktejl je startovní, lehký, nasládlý a lehce nakouřený drink, jehož základem je gin Plymouth, v kombinaci s domácí redukcí z červeného vína a oolong čaje. Tradiční přivítání pak evokuje krusta ze sušeného chleba, soli a majoránky. Stejně jako následující dva koktejly můžeme i tento bez obav považovat za aperitivní nápoje. Zajímavými a mírně netradičními surovinami se pyšní jak Happy New Fashioned, tak i Password. V prvním případě se jedná například o fikové balsamico a olivový olej v kombinaci s extraktem z pomerančové kůry, kterým je vystříkána sklenice před nalitím. Olej tak v koktejlu vytváří zajímavou strukturu. U Passwordu (ano, název je inspirován klasickým dotazem hostů) rádi vítáme mezcal. Metodou sous-vide je připravený dohromady s Klitorií ternatskou, opečeným ananasem, sedmikrásovým bitterem a kokosovou vodou. Pro doplnění – bází Happy New Fashioned je rum Havana Club Seleccion de Maestros, což je mírně dražší rum, takže se pak můžete smát nad komiksovou kartičkou servírovanou s drinkem, kde hostu odpovídá osobně Batman – Happy hours? Jasně! Od pěti až do jedné hodiny ráno!

Už jste se uvolili?

„Častá hláška na baru – namíchejte mi, co máte rád,“ s úsměvem říká Lukáš Dvořák. A proto je zde skutečně Bartender’s Choice. Ovšem neulehčí vám to výběr úplně. Sice jsou základem koktejlu hrušky a jasmín, nicméně se v konečném důsledku jedná o čtyři různé koktejly. Bartender’s Choice si můžete objednat jako sladkokyselou, osvěžující, kořeněnou a hořkou variantu. Pokaždé ho dostanete do jiné sklenice, pokaždé tam bude trochu jiná ozdoba. Mimochodem, jednoduchý servis se prolíná celým desetimístným menu. Stejně tak následující drink Rodina nebude zcela pro hosta jednoduchou chvilkou. Naopak, podle slov příslušníků rodiny Dvořákových je to zřejmě „nejkontroverznější koktejl“, a to díky chuťovému profilu. „Znám majitele,“ zní prý mnohokrát od hosta směrem na bar. „Občas ho opravdu zná, občas chce jenom dostat stůl v narvaném pátečním baru,“ říká Lukáš. Jak dobře ale majitele známe? Díky Rodině (zmíněnému driku) o trochu více, protože původní Milk Punch koktejl je zde twistem za použití pizza sirupu, což je rodinný recept vytvořený a přivezený z Chicaga, Teapot bitteru, odkazujícímu na část rodiny pocházející historicky z Vídně, kde se hodinářský cech setkával u čaje. Základní bází je sedmiletý Havana rum a důležitá je také kyselina citronová, a to kvůli procesu klarifikace, které je nápoj podrobován.

„Právě jsem se vrátil z Kuby“ – další z okřídlených hlášek a chytáků barového menu. Mate svým jménem, protože jeho bází je vodka, nikoli rum, který název Legendario evokuje. „Je to vodkový Manhattan, tedy velmi nestandardní věc,“ komentuje Lukáš. „Báze je míchaná s Antica Formula vermouthem, domácím tabákovým sirupem a bitterem vyrobeným z rozinek a rye whisky.“ Sklenice hostu přijde na stůl prázdná, drink nalezne v tubách od doutníku uložených v doutníkové krabici. Trochu interaktivní, příjemně pitelný koktejl stejně jako následující I love my job, kde je v menu vypsaný domácí sirup (skutečně) z kysaného zelí a jablek. Bází je zde rye whisky; vše doplňuje okurka a dotahuje melounový tonik.

Loučíme se

Spropitné – už na něj myslíte? Tento koktejl se točí právě kolem spropitného, jak říká Lukáš. „Hosté se nás často ptají, jak je to se spropitným. Chápeme ho jako součást služby, když chce host poděkovat a chce říci, že se u nás cítil více než dobře.“ A proto Pleasure! Tedy osvěžující rumový punch z bílého agricole rhumu, ananasové šťávy, z redukce šťávy z červené řepy plus přidané skořice. Koktejl chutná velmi dobře, působí až překvapivě lehce (červená řepa!). A k tomuto drinku „o dýšku“ dostanete i cosi navíc – dárek ve formě pralinky zabalené do krabičky. U Pleasure! je velký předpoklad, že se stane jedním z nejoblíbenějších koktejlů této sezóny v La Casa Havana. Ochutnejte ho dříve, než tu bude Last Call neboli poslední objednávka, v tomto případě Last Fizz, jak se drink jmenuje. „Poslední koktejl by měl být jednoduchý. Navzdory tomu jsme si jako předlohu vzali Ramos Gin Fizz koktejl, který se má správně míchat v shakeru celých 12 minut. A to je přesně to, co v půl druhé ráno prostě nechceš dostat jako objednávku,“ směje se Lukáš Dvořák. „Vytvořili jsme na něj svůj vlastní twist s využitím Piemonte grappy, mandlového sirupu s kardamomem, vaječného bílku, to celé dotažené tonikem. Té grappy jsme se ze začátku u tohoto koktejlu trochu báli, nicméně funguje skvěle!“ A je to tak – Last Fizz je drink velmi dobře pitelný a s nastrouhanou zauzenou mandlí nahoře působí v jednu ráno náramně.

Pokud ještě po celé noci a třeba devíti drincích chcete najít balanc v chuti, neopomeňte poslední koktejl nového menu – Illusions de Charente. Je jakýmsi poděkováním a konečně drinkem na cognacu. Staromódně a elegantně servírovaný na velkou kostku ledu, na které přistane tenký plátek hrušky, je kombinací cognacu VS, cascary a dolihovaného vína z oblasti Cognac, Pineau des Charentes. Na závěr pár kapek domácího hruškového bitteru a hruškového likéru Xanté – dohromady je to zajímavý a skutečně příjemně vybalancovaný digestiv.

Napříč celým novým menu La Casa Havana se táhnou styl a elegance, a zároveň vtip a nadsázka. Základem byl pokaždé klasický drink, na který barmani vytvořili – jak se dalo očekávat – svůj vlastní twist. „Podle nás to dává smysl, chytnout se šablony nějakého staršího koktejlu. Těch omylů u pokusů je pak mnohem méně,“ vysvětluje Lukáš Dvořák. A bar tak díky kombinaci výše zmíněných různých elementů zůstává pevně ukotvený na mapě předních pražských barů, na scéně, kterou už deset let pomáhá formovat. „Všichni děláme totéž, ale každý nějak jinak, a tak jsme rádi, že jsme ve velké konkurenci obstáli a navíc ještě otevřeli druhý podnik.“

Ján Chovanec
Foto: Jakub Dvořák, archiv La Casa de La Havana vieja

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.