Kouzlo champagne 2 x jinak

Hlavní stránka » Aktuality » Kouzlo champagne 2 x jinak

La Bouteille de Champagne 2019, festival zaměřený na exkluzivní rukodělná šampaňská vína se nezadržitelně blíží, a díky jednomu z pořadatelů, Antonínu Suchánkovi ze společnosti Champagnier, se naskytla možnost nahlédnout přímo do sklepa některých vinařů, kteří budou na této exkluzivní akci svá vína představovat.

Dvě unikátní vinařství nás přivítala osobitým charakterem, příznačným prostředím a svou jedinečností; dohromady tvořící nezaměnitelný půvab každého z nich. A taková jsou i jejich vína.

Jde to i bez postřiků

Začínáme ve vesničce Talus-Saint-Prix, která leží v méně známé oblasti Coteaux du Petit Morin, cca 60 km jižně od Remeše směrem na Sézanne. V ní má své vinařství přátelský a usměvavý chlapík Cyril Jeaunaux, jenž ho provozuje se svou ženou Clémence. Rodinné vinařství podle dle svých slov podědil po svých rodičích, kteří ho založili v roce 1964. Na nevelkých, příjemných 5,7 ha se díky tomu může pyšnit krásnými zhruba 40 let starými vinicemi, kde převládá odrůda Pinot Meunier (60 %), následuje Pinot Noir (30 %) a zbytek doplňuje odrůda Chardonnay. Úchvatné je, že vinice začínají přímo za jejich domem. Netrvalo dlouho a ocitli jsme se ve vinicích, které nás obklopovaly za všech stran. Cesta od domu byla pokryta trávou, která byla příznačná i pro vinice. Cyril se totiž před lety rozhodl převést všechny své vinice do certifikované organiky – a sám k tomu dodává lehce uvěřitelný postřeh. „Od té doby, co jsme přestali ve vinohradu používat chemické postřiky, začala v něm růst tráva.“ Pro tento způsob hospodaření se rozhodli v roce 2015, takže vloni byla vůbec první „certifikovaná“ sklizeň (konverze trvá třiroky). Je ale pravda, že syntetické postřiky přestali používat již v roce 2005. Cyril je jedním z mála, kdo ve vesnici Talus-Saint-Prix vyrábí vlastní champagne. Většina jeho sousedů hrozny pouze pěstuje, a ty pak prodává šampaňským domům.

Pro tuto část Coteaux de Petit Morin je typické jílovito-vápenaté podloží se zastoupením slínovito-železitých půd s příměsí pazourku. Jak už bylo řečeno, dominantní odrůdou je Pinot Meuiner (70 % vinic Talus-Saint-Prix). Výběr odrůdy má svůj důvod, neboť odrůda Pinot Meunier má v porovnání s ostatními pozdější vegetativní období. To je v tomto případě výhoda, protože říčka Petit Morin, která vinice obklopuje, přináší hlavně z jara do oblasti více vlhkosti, a zvyšuje tak riziko jarních mrazíků.

Roční produkce je okolo 40 000 lahví. Většina produkovaných vín jsou klasická neročníková cuvée. Jsou jemná, elegantní a skvěle pitelná. Fermentace probíhá jak v nerezu, tak i ve starých dubových sudech. Vína jsou perfektně rozeznatelná, mají skvělou texturu, zrcadlí se v nich jemnost, čistota a mají krásnou minerální linku. V lahvi zrají minimálně 2,5 roku.

Sám Cyril říká, že má v oblibě spíše vína svěží, jiskrná, lehká. Nicméně zde platí, že jeho vína mají velký potenciál v lahvi dále dozrávat. Pokud tedy budete trpěliví a počkáte si, champagne od Jeaunaux-Robin se vám po delší archivaci odmění krásnou zralostí a skvělým tělem.

Po degustaci tzv. vin clair přímo ze sudu (tedy ještě tichých vín) jsme měli možnost ochutnat průřez portfolia, které bude mít dovozce Champagnier.cz brzy exkluzivně pro Českou republiku.

Degustaci jsme začali vínem Éclats de Meulière (60 % Pinot Meunier, 30 % Pinot Nori, 10 % Chardonnay). Cyril toto cuvée dělá ve variantách Extra Brut a Brut Nature. Čisté, přímé, výrazné citrusy na nose i v chuti. Po chvíli se začalo otevírat do komplexnějších aromat. Éclats de Meulière je důstojné, reprezentativní víno vinařství.

Le Talus de Saint Prix Extra Brut je odrůdově totožné s prvním vzorkem, liší se od něho prodlouženou dobou zrání v lahvi, která je 3,5 roku. Základ cuvée tvoří ročník 2014, který je doplněn rezervními víny z ročníků 2013 a 2012. Prodloužená doba zrání je velmi znát. Na nose nazrálejší, aromaticky se vyvíjí do červeného ovoce. Víno je plnější, harmonické, s jemným perlením a krásně se pije.

Fil de Brume Brut Nature (80 % Chardonnay, 20 % Pinot Noir) je víno pocitově přísnější. Může za to dominantní zastoupení odrůdy Chardonnay. Aromaticky je profiluje opět do citrusů, po chvíli se objevují květinové tóny. Velmi suché, přímé, minerální. Tomuhle vínu by prospěl delší čas v lahvi, nicméně bude skvělým gastronomickým vínem. Úplně si ho dokážu představit v kombinaci s mořskými plody, ústřicemi nebo rybou.

Les Grands Nots Brut Nature 2006 bylo jediným ročníkovým vínem. Již etiketa nabádá k tomu, že se jedná o cosi výjimečného. Cyril dělá Les Grands Nots každý rok. Snaží se o zachycení každého jednotlivého ročníku se všemi jeho atributy. Les Grands Nots je tvořeno všemi odrůdami ve třetinovém poměru, fermentace probíhala v dubovém sudu a pak strávilo 10 let v lahvi. Toto víno potřebuje čas, aby se tzv. nadýchlo. Po chvíli vám to vrátí v úžasné komplexní aromatice, která jde do tropického ovoce a medových pláství. Plné, charakterní víno, které neztrácí nic na svěžesti, která je příznačná pro celou produkci vinařství. To musíte ochutnat!

Na závěr jsme měli to štěstí, že jsme mohli ochutnat čerstvě odstřelenou lahev budoucího single vineyard 100% Pinot Meunier ročníku 2015 (viz. lednové video na instagramovém profilu @beveragegastro­nomy). Byl to skvělý a zajímavý zážitek – ochutnat víno hned po odstřelení. Na začátku působilo tak nějak divoce a syrově, což je pochopitelné, ale do budoucna slibuje mnoho. Dokonalá tečka za naší návštěvou ve vinařství Champagne Jeaunaux-Robin.

„Svůj“ Oliver

Z vesnice Talus-Saint-Prix jsme se přesunuli asi 12 km na severovýchod do vesnice Congy, kde už na nás čekal Olivier Collin, jedna z nejzásadnějších osobností současné Champagne. Mohli jste se s ním loni osobně setkat v Praze na prvním ročníku La Bouteille de Champagne.

Energický, pozitivní, originální a velmi soustředěný – takový je Oliver Collin, který stojí za vinařstvím Champagne Ulysse Collin. Tomu, kdo se o Champagne pravidelně zajímá, není nutné Champagne Ulysse Collin dlouze představovat. Na českém trhu ho exkluzivně zastupuje společnost Champagnier.cz a za tu dobu jste se s jeho víny mohli setkat v té nejvyšší gastronomii.

Oliver je ve výrobě svých vín naprosto precizní. Udržení dlouhodobé, konstantní kvality je pro něho tím zásadním. Jeho produkce 50 tisíc lahví není v Champagni sice ničím výjimečným, nicméně je nutné dodat, že se jedná o tzv. single vineyard cuvée. To je ve své podstatě unikátní a Olivier Collin je aktuálně největším producentem šampaňských vín pouze z jedné vinice.

V současné době obhospodařuje 9 ha vlastních vinic, ze kterých si nechává pouze ty nejlepší hrozny. Zbytek hroznů prodá. V celkovém součtu tedy vyrábí vlastní vína asi z poloviny výsadeb. Oblast Champagne získala své renomé díky umění scelovat vína z různých poloh, oblastí, odrůd a ročníků. Olivierův přístup je zcela odlišný, neboť mu jde primárně o víno jako takové. V jeho případě se bavíme o konkrétní vinici a odrůdě. Dříve, když neměl ještě zcela vybudováno zázemí, produkoval vína pouze z jednoho ročníku. Dnes obsahují jeho cuvée někdy více než polovinu rezervních vín, čímž se mu daří udržovat vysokou konstantní kvalitu každý rok. Jeho vína jsou expresivní, plná síly, opulentní. Primární i malolaktická fermentace probíhá spontánně v dubových sudech a současné šarže zrají minimálně tři roky v lahvi. Vína nejsou nijak filtrována ani čiřena. Díky dlouhému ležení na kvasnicích jsou i více stabilní.

Navzdory tomu, že nás od vesnice Talus-Saint Prix nedělí velká vzdálenost, v Congy je zcela odlišný terroir. Pod svrchní jílovitou vrstvou půdy je celistvý křídový masív, ve kterém má Olivier vyhloubený i svůj sklep. V křídě jsou navíc k nalezení větší či menší kusy onyxu, které (jak sám říká) dodávají jeho vínům více energie.

Oblast Coteaux du Petit Morin nikdy nepatřila mezi hojně navštěvované a v podstatě by se o ní ani mezi milovníky champagne nebýt Oliviera nic moc nevědělo. Díky němu se čím dál více ukazuje, že vína z vinic, které se geograficky nalézají někde mezi Cotes de Blancs a Sézanne, mají potenciál a mohou zde vznikat famózní záležitosti. Olivier Collin je vinařem, který dokáže vytěžit maximální potenciál ze svých vinic a ukazuje Champagne tak, jak umí, jak sám cítí. Jeho vína potřebují čas a otevřenou mysl – a odmění se plnou, delikátní chutí. Spolu s Antonínem Suchánkem (zakladatel Champagnier.cz) jsme strávili s Olivierem několik hodin, kdy nám otevřel aktuální šarže svých vín. Třešničkou na dortu pak byla čerstvě odstřelená lahev Les Maillons ročníku 2009 (viz lednové video na instagramovém profilu @beveragegastro­nomy). Pokud se dostanete k nějaké lahvi Ulysse Collin, pak neváhejte ani minutu.

Ján Chovanec
Foto: Autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.