Máme bronz ze světového finále Costa barista roku 2017/2018!

Hlavní stránka » Aktuality » Máme bronz ze světového finále Costa barista roku 2017/2018!

Kateřina Vitoušová, která vloni zvítězila v evropském kole soutěže Costa barista 2017/2018 ve Varšavě, obsadila na celosvětovém londýnském finále bronzovou příčku.

Celosvětové finále soutěže Costa barista roku 2017/2018 se odehrávalo jako vždy ve dvou kolech. První, neveřejné kolo probíhalo v nové pražírně Costa Coffee v Basildonu. Dvanáct finalistů z různých koutů světa zde prokazovalo své technické dovednosti při nastavování mlýnku a přípravě takzvaných core drinků, kterými jsou Espresso, Cappuccino, Caffè Latte a Flat White. Soutěžící měli za úkol hovořit během práce o sobě a o své vášni pro kávu, ale také zodpovídat technické dotazy poroty, vše samozřejmě v angličtině.

Druhé kolo soutěže pak probíhalo již za účasti diváků v nádherných prostorách viktoriánského domu na 8 Northumberland Avenue, jen několik kroků od Trafalgar Square. Stejně jako v evropském kole i v celosvětovém finále měli soutěžící představit svůj speciální nápoj a připravit během dvou minut co nejvíce dokonalých šálků Espressa. Na konci druhého dne sečetla porota body, které finalisté získali v průběhu obou kol, a vyhlásila pořadí. A jak vidí své umístění na stupních vítězů Kateřina Vitoušová, která působí v Costa Coffee teprve druhým rokem? „Opět se mi potvrdilo, že když člověk něco opravdu chce a vloží do toho energii a nadšení, dokáže cokoliv,“ říká bronzová Costa baristka roku 2017/2018.

Bronzová Costa baristka roku 2017/2018 Kateřina Vitoušová si odvezla z Londýna nejen skleněnou trofej a voucher v hodnotě 750£, ale především obrovskou radost z úspěchu.

Soutěžila jste opět se svým speciálním „indiánským“ nápojem. Udělala jste nějaké změny v receptuře?

Ingredience zůstaly stejné, ale lékořici jsem nedávala tentokrát do nápoje ve formě infuze. Nasekaný lékořicový kořen jsem rovnou vkládala mezi dva shoty kávy a extrahovala jsem ho spolu s espressem. A namísto původního skořicovo-karamelového střípku jsem si doma připravila skořicovou cukrovou vatu. Do každého nápoje jsem pak přes chomáček skořicové cukrové vaty extrahovala dvojité zkrácené espresso spolu s lékořicí.

Jak jste si užila Londýn?

Všichni finalisté byli po celý čas soutěže vytížení, takže nebyl čas na delší prohlídky města, přesto jsme si odnesli pár skvělých zážitků, které pro nás připravili organizátoři soutěže. Patří mezi ně prohlídka pražírny, společná večeře v centru Londýna a pohled na město z vyhlídkového kola London Eye se skleničkou šampaňského a cupcakem. Moc zajímavé bylo pro všechny finalisty také odpoledne v pražírně za doprovodu inovativního týmu, kdy jsme měli možnost nahlédnout do procesu vývoje nových variant kávových nápojů. Skupinky finalistů dostaly k dispozici nepřeberné množství příchutí a ingrediencí a vymýšlely nové kombinace, které by se jednou mohly objevit i v našich kavárnách.

Jak vidíte svou nejbližší budoucnost po tak skvělém úspěchu?

Chtěla bych se dále zlepšovat ve všech oblastech přípravy kávy, rozšiřovat odbornou terminologii, navštívit kurzy přípravy kávy a zdokonalit se v latte art. V budoucnu by mě velice bavilo a naplňovalo, kdybych mohla předávat své zkušenosti a nadšení pro kávu dalším baristům.

Co vám soutěž Costa barista roku 2017/2018 dala?

Soutěž mi kromě neocenitelné zkušenosti dala také nové přátele a intenzivní trénink, jaký se žádnému jinému baristovi Costa Coffee nedostane. Za ten vděčím úžasné trenérce Evě Jeřábkové. A také věřím, že mi úspěch v soutěži přinese v budoucnu řadu příležitostí a otevře mi spoustu nových dveří.

Zdroj: Costa Coffee

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.