Marie Doyard v Praze

Hlavní stránka » Aktuality » Marie Doyard v Praze

Vinařka osobně řídila degustaci svých champagne vín v pražském L´Fleur baru. Díky pěti různým vínům představila kopmletní aktuální produkci vinařství.

Prosincová Praha nabídla milovníkům champagne vín několik krásných degustací. Řídili je buďto dovozci, anebo, jako tomu bylo v tomto případě, přímo samotná vinařka – pokračovatelka vinařské linie a zástupkyně páté generace, kterou tvoří se svými sourozenci – Marie Doyard. Privátní akce proběhla v pražském L’Fleur baru, pro veřejnost pak následovala večeře v restauraci Aromi na náměstí Míru.

Na vysvětlenou – André Jacquart byl dědeček Marie z matčiny strany, který se za svého života věnoval pěstování a prodeji vinné révy. Po něm nese podnik své jméno. Marie pobíhala po vinařství od dětství, a bylo tedy pro ni přirozené (podle jejich slov), že se svým bratrem vedení rodinného vinařství před patnácti lety (2003) převzala.

Aktuálně rodina vlastní a obhospodařuje 24 ha vinic ve vesnicích Le Mesnil a Vertus, jejichž víno zraje v rovných dvou stovkách burgundských sudů. Nepoužívají žádné nerezové tanky. Sama Marie toto celé označuje za finančně dost náročnou záležitost. Sudy ve vinařství nikdy nepoužijí nové, ty totiž dodávají výslednému vínu až přílišnou „dřevnatost“. I tak mají ve vinařství André Jacquart andělskou daň kolem pěti procent, což zástupkyně vinařství s úsměvem zdůvodnila upíjením jak dřeva, tak i lidí. Roční produkce tohoto podniku je 100 000 lahví, z čeho 80 % je exportovaných do 20 zemí světa. Mnoho z nich gurmán nalezne na vinném lístku restaurací ověnčených michelinskou hvězdou. Je tomu tak snad i proto, že rodina obhospodařuje vinice organicky, vína jsou pak dlouho zrající – v případě neročníkových vín je minimum zrání 5 let, ročníková vína nezrají nikdy méně než 8 let. Společným jmenovatelem je také velmi nízká či žádná dosage. „Je úžasné, jak rozdílná vína můžeme vyrábět na tak malé ploše, jakou máme k v Champagne k dispozici,“ konstatovala Marie.

„Každá generace přinese do vinařství něco nového, svůj podpis, trochu jiný styl,“ řekla v rámci privátní akce Marie a právě díky této řízené degustaci různých vín jsme měli možnost projít si kompletní průřez aktuální produkcí vinařství. Zde je slovní spojení „různá vína“ snad o to důležitější, že každé víno bylo od toho předcházejícího i všech ostatních opravdu odlišné, osobité a minimálně jeho jinakost byla dobře čitelná.

Blanc de Blancs, Vertus Experience

Marie toto víno chápe jako vizitku vinařství a zároveň vstupní bránu k jejím vínům. Proto je pro ně také velmi důležité navzdory tomu, že je to vlastně – v jejich případě – „základní víno“. Jedná se o 100% Chardonnay (jako u drtivé většiny vín z produkce tohoto vinařství), kde 60 % tvoří aktuální ročník a zbylých 40 % jsou rezervy z předešlých pěti let. Občas se u vín tohoto typu stává, že starý sud převládne nad elegancí a jemností, které dodávají mladší ročníky. Zde ale ne. Víno je důkazem příjemné harmonie obou těchto složek, je krásně pitelné a má balanc díky své mineralitě.

Blanc de Blancs, Mesnil Expérience

Zde se poprvé dostavuje tzv. wow-efekt. Opět čisté Chardonnay víno z 50letých a starších keřů, tentokrát pouze z Le Mesnil, Grand Cru. Víno zrálo ve sklepích vinařství ještě o rok déle než předcházející základní cuvée. Dosage se tomuto vínu vůbec nepřidávala. V tomto případě, jak vinařka sama uvedla, musíte použít opravdu jenom prvotřídní hrozny. Marie říká, že každá parcela má vlastní charakter. V příjemně aromatickém víně oceníte čistý styl, svěžest, krásně je čitelný i sud. Pokud jsme na začátku mluvili o restauracích, tak zde lze víno doporučit k seafood, vhodné jsou i ryby. Marie nabídla jako alternativu i jehněčí a houby. Pro náročnější gurmány snad i k dezertům.

Blanc de Blancs, 2009 Expérience

Konečně se dostáváme k ročníkovému vínu. Sama vinařka má zajímavý přístup k produkci ročníkových vín – „až když je víno připraveno k lahvování, rozhoduji se, jestli na něj jednou ročníkovou etiketu nalepím nebo ne.“ Ročník 2009, který se prodává v čiré lahvi zabalené do černé krabice, na první pohled osloví svou sytě zlatavou barvou. Odstřelené bylo v listopadu 2016. Rok 2009 byl dle Marie velmi teplý a i díky dosage 3g má víno plné tělo. Oproti velmi výraznému aromatu předešlého vína voní také krásně, i když mírněji. Může se pyšnit výraznějším „sudem“ v chuti, je příjemně pitelné a sama Marie ho doporučuje k archivaci.

Blanc de Blancs, 2007 Expérience

A jdeme v letech hlouběji. „Až za pár let se ukáže, co nám daný ročník nabízí,“ říká Marie. Ročník 2007 prý nebyl pro vinaře v Champagne jednoduchý, ovšem to v Champagne André Jaquart oceňují. „Dobré ročníky snadněji zapomenete, na ty těžší ale budete dlouho vzpomínat,“ míní zástupkyně vinařství. Stejně, jak tomu je u předešlého vína, je i toto z vinic Le Mesnil (odstřelené v 2015), není ale tak bohaté na různé chuťové odstíny, jako tomu bylo u ročníku 2009. K tomuto vzorku se dosage opět nepřidávala. Víno vás překvapí mírně kouřovou slaností, ale „vše je z půdy“, konstatuje Marie. Přitom zůstává v chuti čisté, krásně pitelné, vhodné i pro fajnšmekry. Pokud chcete, dopřejte si k němu mořské plody, jenom pro doplnění celkového gurmánského požitku. U tohoto a předešlého vína se do puntíku naplňují výše uvedená slova Marie o překvapivé různosti vín z jedné malé plochy.

Rose Expérience

Jenom 5000 lahví za rok je produkce tohoto vína, kde základem je z 80 % Pinot Noir a zbylých 20 % je samozřejmě Chardonnay. „U nás nemůžeme udělat víno čistě jenom z Pinotu,“ říká Marie. „Nikdy nezapomeneme přidat Chardonnay, abychom vínu dodali svěžest.“ A je to tak, víno je svěží, ovocné, krásně pitelné, má úžasnou temnou barvu, ovšem nečekejte sladkost – je to extra brut. Základ tvoří ročník 2013, zbytek, tedy asi 20 %, jsou rezervy z předcházejících let. Nalijte si ho na začátku či na konci večeře a nikdy neuděláte chybu. Přesvědčí vás o tom příjemné perlení, ovocitost i elegance vína.

Marie Doyard do Prahy přijela i díky společnosti Terroir Champagne, která toto vinařství v ČR zastupuje jako distributor. Lze tedy vína zakoupit skrze jejich e-shop – a právě díky nim se s víny z Champagne André Jaquart setkáte i v předních českých restauracích. Pokud ale plánujete vína ochutnat s krátkým komentářem od samotné vinařky, budete mít jedinečnou možnost na konci února, v rámci festivalu La Bouteille de Champagne 2019.

Ján Chovanec
Foto: Anna Postniková

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.