Maso je Maso – zápisky z degustace

Hlavní stránka » Aktuality » Maso je Maso – zápisky z degustace

Na pražských Vinohradech byla před několika málo týdny otevřena – jak jsme vás nedávno informovali – restaurace, která zcela ctí svůj název. Degustační večeře z naší nedaleké redakce tak i proto na sebe nenechala dlouho čekat.

Zmíněná degustační večeře byla páteční, takže zřejmě i proto byla restaurace relativně plná. Dle slov zakladatele Daniela Govani, se v ten den všechny stoly díky rezervací „otočí“ minimálně dvakrát. Koncept založili v Belgické ulici dva Italové, kromě již prvního jmenovaného také šéfkuchař Mateo De Carli, který po zkušenostech v New Yorku, Dublinu, Ženevě i Dubaji otevřel v Praze restauraci Casa De Carli. Možná jí znáte. Maso je Maso ale rozhodně působí jako mnohem vyhraněnějším dojmem a třeba na dotaz, jestli hodlají na gril časem přidat třeba ryby a mořské plody, byla odpověď stručná – ne. Ok, respektujeme. Jestli to je anebo není na škodu věci, ukáže čas. Je potřeba dodat, že Daniele se na place věnoval hostům a u přípravy jídel stál Alberto Vitale. Ten před tím pracoval v Summa Cum Laude, na stejné adrese, kde teď sídlí Maso je Maso.

Předkrm

Daniele nám pro začátek k masům doporučil italské (jak jinak?) červené víno (mají zde i plzeňské pivo) a degustace mohla začít Křupanými uzenými kousky vepřového pupku, což byla, i díky Danieleho BBQ omáčce, hodně vysoko nasazená laťka. Následoval jemný tartar s příjemnou texturou masa a sada předkrmů končila Výběrovou morkovou kostí grilovanaou na ohni, s drceným pepřem a cibulovou krustou – pro labužníky delikatesa. Vše vkusně a chutně servírované, nicméně explozím chutí prvního předkrmu se následující dva nevyrovnali.

Hlavní chod

Následovala další specialita, hlavní chod – 45 dní stařený t-bone steak z černého Angusu, grilovaný na Big Green Egg grilu. Mimochodem, na něm se v Maso je Maso připravuje téměř všechno. Zmíněné plemeno pocházející z Benátska na severu Itálie, kde má dostatek prostoru k pohybu na venkovských pláních, což skotu zaručuje relativně přirozený život. S naším červeným vínem, které se konečně otevřelo, nadechlo (zde chybka – pomohla by snad karafa na víno) opravdu dokonalá chuťová symbióza umocněná naporcováním steaku přímo na našem stole, osobně od Daniela Govani. Mimochodem, sám Daniele se může pochlubit několika různými uznáními a cenami za své směsi koření a BBQ omáček. Jeho směs pepře ze tří různých druhů je velmi zajímavá a mám za to, že každý návštěvník by měl tato koření přechutnat. T-bone steak je – dle obsluhy – jedním z nejpopulárnějších pokrmů restaurace. Navzdory tomu, že má Maso je Maso v nabídce také velice populární hamburgery, tak ty se musí spokojit až nějakým čtvrtým místem za jinými chody, jako třeba Ryb-Eye či zmíněný t-bone. Stydět se nemusejí ani grilovaná žebra. Jsou jemné, masité a opět zalité speciální BBQ omáčkou od samotného šéfa. Některé z receptů jsou tajné, což celému konceptu dodává na atraktivnosti.

A nakonec

Jsme v italské restauraci a tak jsme si jako desert objednali tiramisu. Jak jinak. Jaké ale bylo naše překvapení, když nám naservíroval Birramisu – počeštěnou formu legendárního italského desertu, kde se pozice kávy chopilo pivo. Na jednu stranu můžete pocítit zklamání, protože to není tiramisu, na jaké jste se těšili, nicméně nápaditost a vtip je potřeba ocenit. Akorát by bylo docela fajn, kdyby hosty na toto obsluha upozornila. Přece jenom, ponecháváte si v ústech příjemnou chuť červeného vína snoubícího se s prvotřídním masem a najednou vám tam přistane pivní hořkost…

A když jsme už u té obsluhy – možná jste se už dočetli ve FB recenzích, že obsluha hosty ignoruje, je pomalá atd. Není to pravda. Páteční provoz restaurace, v kuchyni jenom dva kuchaři (přední zeď kuchyně směrem k hostům je prosklená a tedy transparentní), téměř plno a přitom jsme na nic nijak zvlášť nečekali, talíře odnášeli v dobrém časovém tempu a úsměvem nebyl žádný problém.

Stejně tak se psalo o interiéru restaurace Maso je Maso. Je to moderní a na ohni připravovaná kuchyně a k té se zcela jistě jednoduchý, moderní a přitom nenápadný nábytek nepochybně hodí. Vaše koncentrace má být zaměřená na pokrm, jeho kvalitu a případné párování s jídlem. Maso je Maso se dá bez problémů nazvat velmi zdařilým pokusem o svatyni milovníků kvalitního masa s jednoduchou, nepřeplácanou přípravou tak, aby si s tím vaše tělo dokázalo dobře poradit.

Ján Chovanec
Foto: archiv redakce

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.