Master of Scotch – Zdeněk Kortiš

Hlavní stránka » Aktuality » Master of Scotch – Zdeněk Kortiš

Stejně jako naše Becherovka i společnost Chivas Brothers (CBL) je součástí nadnárodní skupiny Pernod Ricard, která je druhým nevětším výrobcem prémiových destilátů na světě. Chivas Brothers mají tradici s výrobou whisky od roku 1801 a dnes jsou majiteli značek Chivas Regal, Ballantines, Passport Scotch, 100 Pipers, Clan Campbell nebo Long John.

Vlastní také 13 skotských single malt palíren včetně The Glenlivet, Aberlour nebo třeba Strathisla, které leží v oblasti Speyside, a jedna jediná leží v Highlands, a tou je palírna Scapa na krásných orknejských ostrovech.

Obilnou whisky pro své blendy produkuje v palírně Strathclyde v Glasgow, kde může produkovat také neutrální líh pro výrobu ginu. Společnost Chivas Brothers také vlastní dvě palírny ginu. A ne ledajaké! U nás č. 1, a to londýnský Beefeater, a v jihozápadní části Anglie ve městě Plymouth stejnojmennou palírnu.

Společnost Chivas Brothers pořádá pro své ambasadory z různých zemí světa čtyřdenní kurz Master of Scotch, který dává nahlédnout i tam, kam se běžný návštěvník nepodívá (uzavřené palírny pro veřejnost, sklady, archiv atd.). Hodně atraktivní je lokace programu, která se nachází v samém centru nejvýznamnějšího skotského regionu Speyside, přímo v palírně Strathisla. Její historie sahá až do roku 1786 a je to nejstarší fungující palírna v oblastech Highlands a Speyside. Ubytování je zajištěno v krásném zámečku Linn House, který leží v sousedství palíren Glen Keith a Strathisla a střechu nad hlavou poskytuje výhradně hostům palírny. Ke zdejším zajímavostem patří názvy pokojů, které odkazují na jednotlivé Chivas palírny, ale také úžasný whisky bar ve spodním patře, jenž se pyšní různými historickými lahvemi a dalšími unikátními kousky. V Library Baru navíc platí jednoduché pravidlo: na jakou lahev dosáhnete, z té si můžete nalít.

První den měl Master of Scotch na programu nejprve návštěvu palírny Strathisla, a to v doprovodu Richarda Clarka, master distillera palírny Glenburgie. Následoval tasting vedený Calumem Fraserem, jenž je jedním z nových blenderů Chivas Brothers a nástupcem legendárního Colina Scotta, který dnes mentoruje své kolegy a zastává funkci Custodian Master Blender. Byl zaměřen na jednotlivé smysly, vzorky se tudíž degustovaly z neprůhledných skleniček a byly naředěny na 20 %. Druhý den jsme nejdříve zavítali do Speyside Cooperage, abychom se blíže seznámili s výrobou sudů, a hned poté jsme se přesunuli do The Glenlivet, jež se po vyhlášení Excise Act v roce 1824 stala první licencovanou palírnou ve Skotsku a brzy ji následovaly další. Po prohlídce a degustaci jsme se vydali na túru k vodnímu zdroji Josie’s Well a k místu zvanému Upper Drumin, kde se psala nejen historie palírny Glenlivet, ale celého whisky průmyslu. Plni dojmů jsme se přesunuli do palírny Aberlour, kde nás čekaly prohlídka, degustace a návštěva warehousů. Aberlour je typickým představitelem Speyside, jehož whisky stojí na sudech po sherry. Dokonce i v samotném new make je možné ucítit tóny ostružin. Jde o nejprodávanější single malt ve Francii a za zmínku zcela jistě stojí i zdejší stáčení lahvované v sudové síle, která zraje ve first fill oloroso sherry sudech. Řada nese název Aberlour a’Bunadh a vyrábí se v omezených várkách – aktuální batch nese číslo 63 (sudová síla 61% alc.).

Třetí den naše cesta vedla do palírny Glenburgie, která je domovem blendu Ballantines a veřejnosti není běžně přístupná. Většina zdejší produkce sice putuje do blendů, v loňském roce však bylo po dlouhé době uvedeno na trh také jedno single malt stáčení nazvané Ballantines Malts – Glenburgie 15 y. o.

Více čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (11–12/2018).

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.