MILAN ZALEŠ: World Class stále zrcadlí práci barmana a baru jako takového

Hlavní stránka » Aktuality » MILAN ZALEŠ: World Class stále zrcadlí práci barmana a baru jako takového

Úřadující vítěz českého finále Diageo Reserve WORLD CLASS Competition Milan Zaleš se v posledních týdnech připravuje na globální finále soutěže, které se v Berlíně odehraje už v říjnu. Milan pro toto vydání Beverage & Gastronomy také namíchal jeden z koktejlů, díky kterým letos lokální soutěž World Class vyhrál. Shodou okolností je jeho bází rum Zacapa 23.

Jak to bylo zrovna s tímto drinkem?

Tak ten jsem vymyslel den před finále World Class.

Na první pohled vypadá hrozně jednoduše, ale je mi jasné, že čím menší počet složek, tím náročnější je na balanc.

On zrovna Zacapa je hodně specifický rum. Když z něj chceš připravit drink a přidáš citron nebo limetu, tak se chuť rumu schová. Takže mě napadlo udělat to s pivem a ananasem – vše smíchat 1:1 a zredukovat na sirup. Vlastně jsem nevymýšlel nic složitého a šel jsem podle zadání na speed rounde. Letos jme měli předdefinované přesné typy drinků, které jsme museli nějak ovzláštnit, a já jsem šel popořadě. Když jsem vymyslel Gimlet na Tanqueray Ten, vrhl jsem se na Zacapa Old Fashioned a ptal se sám sebe, s jakým sirupem to namíchám. Čokoládový by byl prvoplánový. Zkusil jsem tedy ananas s pivem a ono to Zacapu podpořilo. Pak jsem tedy doplnil jen bitter’s.

Soutěž Speed challenge, kde jsi tento koktejl použil, znamená šest koktejlů za šest minut. A není zrovna mnoho času. Navíc porotci drinky ochutnávají, takže nejde jenom o časový limit.

Zrovna tam jde hodně o balanc. Taky jsem stihl všechny drinky ochutnat. Akorát s jedním jsem nebyl spokojený – s Gimletem. Ten mohl být víc ledový. No a u Margarity jsem trochu ukápl na pult, když jsem chtěl v rychlosti udělat mixérem dry shake (metoda shakerování suchou cestou, aby měl drink dostatečnou pěnu – používá se u koktejlů s vaječným bílkem). Jinak chutnalo všechno tak, jak mělo, takže jsem byl spokojený.

Mluvíme spolu v polovině srpna, kdy už ti dorazilo první zadání na světové finále Diageo World Class v Berlíně. Příprava je tedy v plném proudu…

Už na tom pracujeme. Nejhorší zřejmě bude challenge Better drinking, kde si máme vybrat mezi klasickými drinky Espresso Martini, Bloody Mary nebo Dutch Mule. A na jeden z nich pak udělat twist a vymyslet marketingový projekt, jak to uchopit. Ten drink se tam vůbec nebude míchat a ochutnávat, jde o zapojení komunity v celém projektu, o pohádku – jak to propojíme, vymyslíme a navážeme na konkrétní značku. Je to snad i o to náročnější, že se tam hraje o tzv. udržitelnost, což není jenom o tom, že by mělo být možné drink namíchat všude, ale jde i o neplýtvání surovinami a kladení důrazu na životní prostředí. Takže hned pro začátek velmi komplexní challenge. Pak bude ještě jedna s Johnniem Walkerem, následně se udělá čára, sečtou se body a polovina soutěžících končí. Takže letos bude asi finále hodně vypjaté.

Diageo World Class je pověstný právě svojí nevypočitatelností. Pokaždé soutěžící vlastně nevědí, co mají očekávat.

Je to úplně něco jiného. Samozřejmě, v rámci jiných českých soutěží, kde jsem se dostal do finále, jsme měli mnohokrát za úkol vymyslet také nějaký marketingový projekt, jak dostat drink více ke koncovému zákazníkovi. Přiznám se, že mě tyto projekty vesměs dost baví. Toto je ale zase úplně jiná úroveň.

Je do toho potřeba co nejvíce šlapat…

Do této chvíle jsem ještě světové finále World Class neviděl, ale podle toho, co mi říkal Petr Kymla (ambassador Diageo Reserve World Class pro ČR – pozn. red.), tak se nedá moc odhadnout, s čím přijdou příští rok. Osobně si myslím, že do toho hodně promlouvá marketing a to, kterou značku aktuálně potřebují více uchopit, posunout dál. A letos Černého Petra dostala vodka Ketel One. (smích)

Určitě je potřeba se s tím poprat, jak nejlépe umíme, a cílem je dostat se minimálně do druhé poloviny. Myslím, že by to mohlo dopadnout dobře. Z tohoto prvního kola se musím dostat s co možná největším bodovým odstupem, pak už to člověk nenažene.

A máš představu, co se bude dít ve druhé polovině?

Opět dva úkoly. Je tam avizovaný rum Zacapa a gin Tanqueray. Pak opět sčítání bodů a do finále postoupí jenom čtyři barman. Takže to síto je letos hodně husté.

Po tom, jak dobře odjížděli umístěni a oceněni z předešlých ročníků světového finále Víťa Cirok, Adrián Michalčík a Tomáš Melzer, bys mohl, pokud bys to připustil, cítit ještě o trochu více zodpovědnosti.

Tak ta zodpovědnost tam bude o to větší, to je jasné. S Víťou a Tomášem budeme spolupracovat na přípravě. Adrián u toho nebude, protože je pracovně v Oslu.

Budeme se snažit nasát jejich zkušenosti a znalosti, které oni byli schopni na světovém finále akceptovat.

Tady ale narážíme na to, že předešlé ročníky byly hodně mixologické, všichni tam vezli milión věcí, servisů a hodně porcí. Letos toho asi moc nepovezeme.

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (9–10/2018).

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.