My Friends bar slaví první narozeniny novým menu a druhou šarží Aesculap ginu

Hlavní stránka » Aktuality » My Friends bar slaví první narozeniny novým menu a druhou šarží Aesculap ginu

Nagano, Kokosy na sněhu a Džegr – vtipně a namátkou pár drinků z jeden rok starého koktejlového menu plzeňského baru My Friends, se kterým se mohli hosté setkávat a vybírat z něj z jakožto tištěného formátu velikosti novin celý rok. Velké menu – tištěným tvarem i co do počtu nabízených drinků (18) pomalu končí.

„Alkohol nepijeme proto, abychom padali, ale abychom se povznášeli,“ prohlašují barmani baru My Friends v čele se šéfbarmanem Jaroslavem Štruncem. Obšírné „novinové“ menu Sports Menews obsahovalo nejenom množství nabízených koktejlů, ale i spoustu informací z oblasti sportu. „Chtěli jsme prostřednictvím sportovních novin hosty trochu vzdělávat. Měli jsme pocit, že mnoho mladých lidí, kteří k nám chodí na drink, už pořádně neví, co znamená Nagano,“ vysvětluje Jaroslav záměr menu, které pozvolna končí. „Budeme ho ještě určitě pár týdnů nabízet, současně už ale máme pro hosty připraveno nové, kratší menu. Jmenuje se My First birthday a je to vlastně podzimní nabídka.“

My First birthday (počátečná písmena jednotlivých slov se ne náhodně shodují s počátečnými písmeny v názvu podniku) obsahuje celkem pět signature drinků. Počet je to na hony vzdálený osmnácti koktejlům ze zmíněného Sports Menews, ovšem v nabídce bude skutečně jenom sezonně. Pokud tedy tento počet dodrží pro každou sezonu, ročně to bude znamenat celou dvacítku originálních koktejlů.

Mnozí jistě zaznamenali novou, už druhou várku ginu Aesculap, jenž pro bar opět připravil lihovarník Martin Žufánek. První Aesculap obsahoval v rámci botanicals třeba chmel či směs bylin, které si v první chvíli spojíte s lékařským oborem (bar sídlí v lékařském domě – proto i ten název ginu). Druhý gin My Friends baru obsahuje například brusinky. To je také důvod, proč naleznete brusinkový shrub (mimo Aperolu, limetkové a pomerančové šťávy) i v prvním signature koktejlu nového menu, Aesculap punch vol. 2. „V tom ginu (druhá várka, pozn. red.) se propojují dvě různé cesty – Martin použil několik botanicals, které používá pro svůj OMG gin, a zároveň respektoval, že chceme svěžejší, sladší gin,“ vysvětluje Jaroslav. Mimochodem druhá šarže Aesculap ginu je opět limitována počtem lahví (mluví se o 400 vyrobených kusech) a jde rychle na odbyt. Pokud tedy chcete drink z něj ochutnat, zajeďte si do Plzně co nejdříve.

Bohemian Thomas, druhý, tentokrát kratší drink je inspirován setkáním Jaroslava a Tomáše Melzera na Bohemia Bar Session, kde Tom pro Jaroslava namíchal koktejl, který šéfbarman My Friends baru převzal do nového menu (Angostura, Porto Ruby) s jediným rozdílem – zaměnil bázi. Originální Becherovku za nefiltrovanou novinku od stejného brandu a v té infuzoval nakouřený čaj Lapsang. „Chtěl jsem Tomáši tímto drinkem vzdát hold – proto ten název,“ doplňuje Jaroslav.
Z báze třetího signature koktejlu budou mít radost majitelé nově vzniklé firmy Fenix drinks, která do České republiky dováží novou značku Apple Jack. Jak název napovídá, jedná se o jablečnou pálenku stařenou v burbonových sudech, díky kterým si výsledný produkt nese tóny pečených jablek, karamelu a dřeva. Stačilo tak dodat jenom zázvorový sirup, limetovou šťávu a vaječný bílek, aby vznikl Jobs’ sour – svěží podzimní drink.

Fermentovaný ananas se zase zdá být nejdůležitější složkou čtvrtého koktejlu menu My fitst birthday. „Základem je rum Havana Especial a drink je doplněný kokosovou vodou, ovšem fermentovaný ananas celý chuťový profil drinku změní. Je to sladší, příjemný, malinko těžší drink, a přitom charakterem stále zůstává Piña Coladou“ míní šéfbarman My Fiends baru. „Piña Colada je pořád nesmrtelný drink.“

T-Sky je poslední položkou nového menu a je opět výsledkem inspirace kolegou-barmanem. Tentokrát to podle slov Jaroslava Štrunce byl pražský barový matador Miloš Danihelka, který v My Friends baru před pár měsíci hostoval. „Miloš tu pro naše hosty míchal Touch of Sky drink, což byla kombinace vodky Kettel One Citroen, Rieslingu, fialky, Sky mixu a koktejl je doplněný splashem sodovky. Já jsem drink pojal sice jinak, ale inspirace vzešla právě z Touch of Sky, proto Miloše uvádím,“ komentuje Jaroslav poslední, pátý koktejl nového menu.

A co bude dál? Dle slov barmanů vystřídá My First birthday až vánoční nabídka naplánovaná na prosinec. Do té doby poběží již nabízené podzimní menu. Záleží ale i na tom, jestli jim vydrží základní surovina – Aesculap gin pro první koktejl. „Běžný večer může vypadat tak, že dorazí parta lidí a objednají si 5× Aesculap Punch a k tomu 3× Aesculap gin&tonik. A když jdou domů, ještě si chtějí koupit lahev našeho ginu s sebou. Tímto tempem nám možná ta naše limitka do vánočního menu ani nevydrží,“ směje se šéfbarman My Friends baru Jaroslav Štrunc.

Ján Chovanec
Foto: Archiv baru

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.