Nejlepší kuchaři a číšníci studují v Ostravě

Hlavní stránka » Aktuality » Nejlepší kuchaři a číšníci studují v Ostravě

V celostátním finále kuchařské soutěže 4. MAKRO Horeca pětiboj 2016, ve kterém se utkaly čtyři nejlepší střední gastronomické školy, zvítězila Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka.

Její tým studentů vybojoval celkově nejvíce bodů v individuálních a týmových disciplínách a odnesl si kromě věcných výher titul MAKRO Top Gastro tým a 20 000 Kč na nákup v MAKRO.

Celou soutěž MAKRO Horeca pětiboj ovládli studenti Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, kteří si připravili dva hlavní pokrmy: pečenou kuřecí galantinu s brusinkami, kaštany a čedarem podávanou s bramborovým pyré, špagetovou dýni a slaninovou omáčkou a grilované filé ze pstruha na mrkvových špagetách s batátovým pyré a jemnou koprovou omáčkou. I přes velkou penalizaci za zpoždění v servírování pokrmů, získali takový náskok v ostatních bodovaných částech, že si zaslouženě odnesli zlato a putovní pohár. Druhým místem s těsným bodovým rozdílem se může pochlubit Střední škola Brno, Charbulova. Třetí příčku vybojovali studenti Hotelové školy v Plzni, U Borského parku.

„Naším dlouhodobým cílem je posouvat dál českou gastronomii prostřednictvím rozvoje studentů těchto oborů. Ve spolupráci s gastronomickými školami vidíme budoucnost, protože můžeme předávat naše zkušenosti nastupující generaci kuchařů, barmanů i baristů,“ popisuje smysl soutěže Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO.

Nejúspěšnější týmy regionálních kol z Brna, Ostravy, Plzně a Prahy se utkaly v několika disciplínách, které prověřily jejich zručnost a úroveň spolupráce. Síly poměřili kuchaři v individuální části v krájení oloupané cibule, brambor nebo pórku, vykostění kuřete nebo filetování pstruha. Baristé a barmani předvedli své dovednosti při přípravě a servírování espressa, cappuccina nebo nealkoholických nápojů. Týmová část soutěže otestovala spolupráci v kuchyni, ale i při servírování pokrmů a zakládání stolů. Odborná porota hodnotila přípravu, vzhled a chuť menu o 30 porcích, ale také sehranost kuchyně a obsluhy v soutěžní restauraci. Jako hlavní chod studenti podávali kuře nebo pstruha.

„Na soutěži jsme viděli, že studenti jsou vděční za příležitost vyzkoušet si nejen praktický provoz, ale také profesionální kuchyni v MAKRO Akademii. Velkým přínosem pro ně je zpětná vazba od profesionálů. Každý tým od nás dostal hodnocení svého výkonu. Většina soutěžících si z klání odnáší nejen zážitky, ale také cenné zkušenosti,“ hodnotí Petr Stádník.

Vítězná Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka si kromě věcných cen a poháru odnesla poukaz na nákup v MAKRO v hodnotě 20 000 Kč. Nejlepší studenti v individuálních disciplínách získali užitečné kuchyňské nebo barmanské vybavení.

Celkové výsledky 4. MAKRO Horeca pětiboj

Absolutní vítěz 4. MAKRO Horeca pětiboje

  1. místo – Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
  2. místo – Střední škola Brno, Charbulova
  3. místo – Hotelová škola Plzeň, U Borského parku

Makro TOP tým kuchyně

  1. místo – Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
  2. místo – Střední škola Brno, Charbulova
  3. místo – Hotelová škola Plzeň, U Borského parku

Makro TOP tým obsluha

  1. místo – Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka
  2. místo – Střední škola Brno, Charbulova
  3. místo – Hotelová škola Plzeň, U Borského parku

Barmanská soutěž

  1. místo – Sabina Svobodová, Brno
  2. místo – Petr Doležal, Ostrava
  3. místo – Aneta Stachová, Ostrava

Baristická soutěž

  1. místo – Aneta Stachová, Ostrava
  2. místo – Veronika Plavcová, Brno
  3. místo – Petr Doležal, Ostrava
  4. Makro Kuchařský pětiboj
  5. místo – David Klimscha, Ostrava
  6. místo – Jiří Vodrážka, Plzeň
  7. místo – Šimon Pálka, Ostrava

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.