Nespresso pozvedlo filmový festival zážitkovou gastronomií

Hlavní stránka » Aktuality » Nespresso pozvedlo filmový festival zážitkovou gastronomií

Výjimečné hosty v Nespresso VIP lounge hostili šéfkuchaři Marek Raditsch a Lukáš Paluska. Fine dining v podání těchto dvou mistrů byl velkým zážitkem a přinesl nečekané a lahodné kombinace.

Hosté tak ochutnali macerovaného lososa v kávových zrnech v podání rytíře v rondonu Lukáše Palusky. Ten prozradil, že inspiraci nachází hlavně v přírodě.

Marek Raditsch, jehož gastronomii ochutnali hvězdy jako Angelina Jolie, Robert Redford, ale i monacký princ Albert s princeznou Caroline, si pro hosty Nespresso Café připravil menu plné neuvěřitelných kombinací, jako například foie gras s jahodami a rebarborou nebo ravioly s maracujou. Jelikož se událost konala v rámci filmového festivalu, Marek se vyznal z lásky k filmu Rattataouile, který podle něj dokonale vykresluje zákulisí restauračních provozů.

ROZHOVOR s Lukášem Paluškou
Co pro Vás jako šéfkuchaře znamená filmový festival?
Pro mě je festival především pracovní akce, jako host si ho moc neužiji. Festival rovná se spousta práce a probdělých nocí.

To je pravda, budete vařit i pro VIP hosty v Nespresso Café. Prozraďte, na co se mohou v rámci festivalového menu těšit? A jakou roli pro vás v kuchyni hraje káva?
Káva je pro mě v kuchyni hodně důležitá, drží mě totiž na nohou :-) Teď ale vážně, s kávou experimentuji samozřejmě i při samotném vaření, jdou s ní vytvořit opravdu velmi zajímavé kombinace. Účastníci setkání, které Nespresso v rámci festivalu pořádá, budou mít možnost ochutnat například macerovaného lososa v kávových zrnech. S kávou bude i trojice dezertů, ale více neprozradím, ať se mají návštěvníci na co těšit.

Čím jste se při tvorbě menu inspiroval, co vás při jeho sestavování ovlivnilo?
Nechávám své inspiraci volný průchod, může mě ovlivnit prakticky cokoli. Někdy je to film, jindy zajímavý strom nebo neobvyklá souhra barev v přírodě. Nejinspirativnější jsou ale samozřejmě čerstvé kvalitní suroviny, pak nápady naskakují skoro sami.

Měli jste již možnost vařit pro některou z hvězd stříbrného plátna či jinou celebritu?
Moje manželka, naše děti i moji rodiče jsou pro mě celebritami, které mají navíc jednu velkou přednost – dostanu od nich okamžitě zpětnou vazbu a vím, zda se vše povedlo, jak mělo. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech budu letos vařit už podvacáté a za tu dobu jsem vařil pro spoustu hostů, známých i neznámých. Velmi rád vzpomínám například na návštěvu Michaela Douglase.

Pro koho z filmového světa byste chtěl připravit několikachodové menu?
Rád bych se potkal s Georgem Clooney, přijde mi zajímavý nejen jako herec, ale i jako člověk.

A co vy a káva? Kolik šálků za den vypijete?
Nejsem úplný kafař, ale pokud je příležitost a klid, tak si dobrou kávu vychutnám velmi rád. Neumím pít kávu, když na to není ta správná příležitost, atmosféra a klid.

Jaký film o vaření se Vám líbil a proč?
Julie & Julia, který vznikl podle skutečné události. Je to takový oddechový snímek, který vás ale chytí za srdce. Každý, kdo miluje vaření, by ho měl vidět.

Káva a film spolu úzce souvisí, mít na karlovarském festivalu kavárnu je proto zkrátka nezbytné. Jak je to ale s jídlem? Jaký je podle vás ideální festivalový pokrm?
Podle mě toto nelze paušalizovat. Každý člověk je jiný, navíc záleží i na spoustě různých faktorů, jako je například počasí, nálada, společnost či denní doba. Ale právě ta různorodost je báječná. Ale mám-li mluvit pouze za sebe, tak v krásném počasí je dle mého názoru ideální vzít deku a piknikový koš plný různých dobrot a zavítat s partnerem či partnerkou do některého z krásných karlovarských parků. Úplně to vidím – čerstvá bageta krásně křupe, šampus bublá ve skleničkách… Stačí zavřít oči a jako bych v tom parku byl. To je už takový „Pavlovův kuchařský reflex“. My kuchaři to tak prostě máme :-)

ROZHOVOR s Markem Raditschem

Co pro Vás jako šéfkuchaře znamená Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech?
Je to pro mě spojení kvalitní filmové tvorby a špičkové gastronomie. Styl natáčení filmů se rozvíjí a mění, stejné je to v gastronomii. Lidé chtějí vidět nové filmy a zároveň chtějí ochutnávat nová, originální jídla.

Jedno festivalové poledne bude patřit právě vám. Jaké menu hostům v rámci filmového svátku představujete?
Jako předkrm chystám játra foie gras, která se výborně kombinují s ovocem, toho jsem využil a budu je podávat společně s jahodami a rebarborou. Hlavní chod bude rybí a bude to kamabala s unikátním kaviárem löjrom ze síha severního. No a místo klasického dezertu budou menu uzavírat exotické ravioly s maracujou.

Čím jste se při tvorbě menu inspiroval?
Sleduji, jaká menu připravují dva velikáni americké gastronomie – Wolfgang Puck a Jean George Vongerichten – například při Oscarech a podobných příležitostech. Sám jsem měl možnost s nimi pracovat, takže znám jejich kvality a vím, že nikdy nešlápnou vedle.

Oficiální kávou je Nespresso, káva a film spolu úzce souvisí, mít na karlovarském festivalu kavárnu je proto zkrátka nezbytné. Jak je to ale s jídlem? Jaký je podle vás ideální festivalový pokrm?
Festival probíhá v létě, takže jídlo by mělo být lehké, pestré, ze sezónních a kvalitních surovin. Důležitou roli hraje i samotná prezentace, takže bych určitě dbal na výběr porcelánu a dalšího nádobí. Lidé od filmu i herci jsou fajnšmekři a jen tak s něčím se nespokojí. Jako předkrm bych volil plody moře nebo tatarák z tuňáka, na hlavní chod by byla ideální bílá ryba nebo telecí maso a jako dezert se hodí něco hodně lehkého, jednoduchého a osvěžujícího, například jahodové cappuccino nebo rebarborový sorbet s malinami.

Pro kterou filmovou celebritu Vám bylo ctí vařit?
Díky mojí spolupráci s Kampa Group ke stolu s mými pokrmy usedla spousta hvězd, např. Sean Connery, Bruce Willis, Brad Pitt, Angelina Jolie, Robert Redford, Mia Farrow, Matt Damon, Bradley Cooper, Edward Norton, Alain Delon a mnozí další. Ale i když by se mohlo zdát, že je to pro mne rutina, je to vždy velmi vzrušující zážitek.

Pro koho z filmového světa jste naopak ještě nevařil a rád byste tak učinil?
Rád bych uvařil pro mou oblíbenou herečku Jennifer Aniston.

Využíváte ve svých gastronomických postupech také kávu?
Samozřejmě ano, nejvíce při přípravě dezertů a zmrzliny, najde se pro ni ale využití i v teplé kuchyni. Nejčastěji kávu používám do omáček Café de Paris nebo Rouille.

**Jaký film o vaření se Vám líbil a proč? **
Mezi moje nejoblíbenější filmy patří Grand restaurant pana Septima nebo Ratatouille. Je vidět, že k natáčení pozvali lidi z oboru, neboť jsou tam perfektně vykreslená a popsaná zákulisí restauračních provozů.

A co vy a káva? Kolik šálků za den vypijete?
Dobrá káva je pro mne nedílnou součástí dne. Mám takový ranní rituál před začátkem pracovního dne – dám si kávu, ovocnou šťávu a začnu si plánovat denní rozvrh. A musím říct, že kombinace kávy a posezení u Vltavy s kulisou Karlova mostu v naší restauraci Kampa Park nebo Hergetova Cihelna je naprosto perfektní. Přes den pak vypiju většinou další tři šálky.

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.