Nový vinný bar AUTENTISTA: Všichni naši vinaři jsou hvězdy

Hlavní stránka » Aktuality » Nový vinný bar AUTENTISTA: Všichni naši vinaři jsou hvězdy

V Řetězové ulici v srdci Prahy vzniklo místo pro milovníky naturálních vín a čistého designu – v prostorách bývalé literární kavárny stojí nyní vinný bar AUTENTISTA.

Průkopníci přírodních vín na českém trhu Bogdan Trojak a Antonín Suchánek navazují na úspěchy svého každoročního festivalu autentických vín Praha pije víno a 10. října otevírají v Řetězové ulici na Starém Městě vinný bar Autentista. V atmosféře historických prostor citlivě skloubených s moderním čistým designem si přijde na své každý milovník vína, od studentů až po ty nejnáročnější vinné znalce. Hosté mohou ochutnat autentická vína z tuzemska i zahraničí, výběrovou kávu nebo fermentované bowls ze sezónních surovin.

Autentista jako mladší bratr baru VELTLIN v Karlíně

Oba majitelé baru Autentista Bogdan Trojak a Antonín Suchánek se zajímají o naturální vína už řadu let. Roku 2008 vzniklo sdružení Autentisté, které ctí na vinicích i ve sklepě ekologické a etické zásady, tzn. žádné systémové pesticidy a herbicidy zamořující půdu a žádná nežádoucí aditiva při výrobě. Před sedmi lety se otevřely dveře vinného baru VELTLIN, který vychází vstříc milovníkům autentických vín, staromilsky se kochajících vinařským bohatstvím bývalé Habsburské monarchie. Následovala distribuce naturálních vín z Champagne společností Champagnier a poté organizace festivalu Praha pije víno.

„Když jsme před sedmi lety VELTLIN otevírali, byl to pionýrský počin – první vinný bar s autentickými víny široko daleko. Přes nelehké první roky se nakonec ukázalo, že se z naturálních vín stane celosvětově vinařské téma číslo jedna. Proto nás překvapuje, že v mezidobí v Praze nevznikl žádný další podobný vinný bar. Až teď náš Autentista,“ konstatuje Bogdan Trojak. Zatímco se VELTLIN zaměřuje na vína z regionů bývalé Habsburské monarchie, v Autentistovi je nabídka rozšířena o vína z dalších zemí, například špičková italská vína od Flemminga Laugesena. Velmi široká je rovněž paleta nabízeného „growers champagne“ z rodinných podniků. I proto má Autentista v podtitulu Wine and Champagne bar. "Díky provázání s distribucí Champagnier bude nabídka autentických Champagne vín unikátní. Milovníci bublin se mohou těšit na vína od Charles Dufour, Fleury, Ulysse Collin, Vouette et Sorbée, La Closerie, Larmandier-Bernier a mnoho dalších. Autentista bude navíc jediný podnik v ČR, který byl schválen přímo Olivierem Collinem a bude moci nabízet Champagne Ulysse Collin po skle,” vyzdvihuje Antonín Suchánek.

Odkaz letité literární kavárně

Interiér Autentisty vytvořilo architektonické studio FormaFatal, jeho dominantou jsou dva nepřehlédnutelné lustry Meshmatic a dále bar z válcovaného plechu s potiskem znázorňujícím mapu hvězdné oblohy, která je vytvořena ze znaků ASCII. „Chceme tak poukázat na dvě skutečnosti – všichni naši vinaři jsou hvězdy a ASCII grafika odkazuje k purismu, který charakterizuje i autentická vína. Stejně jako se víno dá udělat jenom z hroznů, dokážeme jen z písmen vytvořit ilustrace," vysvětluje Antonín Suchánek. Interiér s písmem odkazuje i na literární kavárnu, která zde bývala dvě desetiletí. I proto se Autentista stane místem pro autorská čtení, křty knih či malé koncerty.

Významnou roli bude v Autentistovi hrát také kávová kultura a kuchyně, jejíž základem je fermentace. Nabízené ferment bowls se skládají ze zeleniny a často bezlepkových obilovin doplněné sýry, masem nebo luštěninami. „Dbáme na to, aby k nám suroviny necestovaly z daleka a odpad, který nezpracujeme, slouží jako hnojivo na Žernosecké vinici,“ popisuje Bogdan Trojak. „Protože víno také vzniká na základě spontánní fermentace, jsou pro nás kvašené bowls přirozenou spojkou,“ dodává.

Zdroj: TZ

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.