Novým menu Bonvivant’s CTC své návštěvníky překvapí

Hlavní stránka » Aktuality » Novým menu Bonvivant’s CTC své návštěvníky překvapí

Známý pražský bar nedávno představil své nové menu. Stalo se tak za spoluúčasti slavného barmana Pavla Tvaroha, který byl v ten večer dalším lákadlem večírku u Bonvivant’s CTC. Samotné nové signature menu vinohradského baru své hosty rozhodně překvapí.

Orgasmus, Cuba libre, Sametový kladivo, Šroubovák, Kamikaze, Jus D’amour a závěrečná Třešnička na dortu. Zdají se vám tyto názvy povědomé? Pak je to správně. Pavel Tvaroh si pro svůj pop-up na adrese Mánesova 55, kde původně sídlila česká pobočka jeho londýnského baru Lounge Bohemia, vypůjčil téma z filmu Cocktail, poprvé uvedeného v roku 1988, v hlavní roli s Tomem Cruisem. Díky jednoduché paralele se vždy šest hostů ocitlo v malém improvizovaném kině, kde podle krátkého sestřihu ochutnali drinky inspirované právě tímto snímkem. Ovšem nebyl by to Pavel Tvaroh, pokud by prostě kopíroval. Jeho pověstná molekulární mixologie se tentokrát vešla na plastovou lopatku, ze které si host postupně – dle instrukcí a dle filmu – vybíral různé želatinové medvídky a další „bonbony“, ze kterých se vzápětí v ústech vytvořil nápoj tak, jako je tomu u Tvaroha zvykem. Zmíněnou Třešničkou na dortu byl legendární cognac Louis XIII, servírovaný v kapátku, které jste si pak mohli vykapat do retro cognacové skleničky.

Ovšem (Pavel promine) hlavním tématem večera bylo zbrusu nové menu vinohradského baru Bonvivant’s CTC. Je o to zajímavější, že tentokrát vlastně poprvé bar prezentuje novinku jako své signature menu. „Vždy jsme měli v nabídce své originální koktejly plus několik twistů na klasiky, ale nikdy jsme se tím neprezentovali jako s jedním komplexním menu. Pokaždé to bylo u nás více o samotné komunikaci s hostem, kterému jsme chtěli namíchat drink na míru. To samozřejmě platí i nadále, ale kromě toho nově představujeme i signature menu Bonvivant’s,“ vysvětluje Tomáš Paliča, majitel Bonvivant’s CTC. Tamní barmani toto nové menu chápou jednak jako samozřejmé oživení nabídky baru a také jako skutečnost, že se celý tým skládá ze šesti mladých barmanských osobností, z nichž každá dostala příležitost se volně vyjádřit skrze svůj vlastní signature drink. Na baru s radostí pozorují i změnu klientely. „Na Vinohradech se nám na rozdíl od staré adresy daří více cílit na místní lidi, původní vinohradské obyvatele a expaty, kteří se sem nastěhovali. Tito lidé se nám do baru vracejí, což samozřejmě chceme, v pravidelnějších intervalech. Je to pro nás především otázka přístupu – být více familiérním místem, kam si místní pokaždé rádi zajdou na koktejl či kávu. Snažíme se pro ně proto dělat cosi navíc. Začali jsme třeba každou první středu v měsíci s akcí „CTC Sirens“, kdy polední pražské sirény lidem připomenou, že v ten večer se v Bonvivan’s může stát téměř cokoli. Zatím se za dva měsíce trvání akcí v baru vystřídali DJ hrající D’n’B a zpěvačka a klavíristka s vlastní tvorbou v duchu barového jazzu. Mnohem častěji obměňujeme vinnou kartu i displej baru, aby si u nás mohli milovníci rumu, whisky či dalších destilátů pravidelně vybrat a dle chuti zkusit nové spirity. No a teď přidáváme nové signature menu. Shodou okolností se nám hezky kryje s nastávající letní sezónou,“ dodává Tomáš.

Nové signature menu Bonvivant’s CTC totiž sestavovalo šest místních barmanů, ze nichž každý měl za úkol vymyslet jeden drink. A Kristián Šplíchal, Filip Neufuss, Michael Hanák, Kristýna Matolínová, Jan Weiss i samotný Tomáš Palička se k tomuto úkolu postavili čelem… Na bonvivány, jak je známe, netradičním způsobem. Klasické sklo, které byste na první dobrou v tomto baru zřejmě očekávali, vyměnili všichni, až na Honzu Weisse, za čajovou misku, zavařovací skleničku, plecháček, porcelánovou mexickou lebku – La Catrina a skleněnou imitaci malé krabice od mléka. Stalo se to samozřejmě i proto, že barmani dostali u tvorby svého koktejlu absolutně volnou ruku až na samotnou bázi, která se na menu neměla opakovat. „Ve finále bylo hodně zajímavé, jak se nám ty koktejly charakterově podobají,“ zmiňuje Tomáš. „Jednak je v nich dominantní báze, což máme rádi, jsou svým chuťovým profilem především sladkokyselé, a tak nám krásně zapadají do nastávajících teplejších měsíců. Navíc tuto nabídku hodláme na podzim vyměnit za jinou, adekvátní zimnímu období.“

V Bonvivant’s se díky tomu můžete osvěžit třeba drinkem Kami, inspirovaným Asií, ve kterém se snoubí stále populárnější čaj matcha, zázvor, sake a lokální spirit – meruňková pálenka.

Pokud před vás barman postaví menší zavařeninovou sklenici, na které bude nadepsáno „Vejmrda“, objednali jste si hříšné jablko aneb Sinful apple od Filipa Neufusse. Aromatický, osvěžující a díky křenovo-jablečné marmeládě také mírně pikantní koktejl díky zástřiku jablečným octem celkem dobře prezentuje svůj neoficiální název. Báze Singleton whisky je v koktejlu ještě mírně podpořena krásně nakouřenou whisky Port Charlotte. S křenovou pikantností a se sladkostí zkaramelizovaných jablek je to velmi komplexní a zajímavý drink.

Více pro pány snad bude velmi jednoduše v plechovém hrníčku servírovaný Sip of Liberation, postavený na dvou různých rumech, které mu propůjčují dominantnost a syrovost. Navíc doslazený melasou a třtinovým cukrem, které jednotlivé složky krásně propojí, následně podpořený Peychaud’s bitters je chuťově malinko těžší Daiquiri, který ovšem hosta perfektně osvěží a potěší. Pro toto signature menu ho vytvořil Michael Hanák.

La Catrina je přímo servírovaná do porcelánové nádoby v podobě Catriny, ikony mexického svátku Día de Muertos neboli dne mrtvých. Je to tequillovo-mezcalový sour s domácím kukuřičným sirupem, vaječným bílkem, čerstvou, přímo před hostem rozmixovanou červenou paprikou (ne pikantní), limetovou šťávou, esencí z pražených kakaových bobů a „ofinkou“ – krustou na jedné straně lebky, kde už ta chilli paprička skutečně je ve směsi se solí a ibiškem. Snad právě tento lehounký, sladkokyselý drink je přesně tím, co by vás mohlo v létě příjemně osvěžit. Anebo tím alespoň krásně klame, jako vlastně každý tiki drink, jak říká sama Kristýna.

S klasickým servisem přichází v tomto menu jenom Decency Honzy Weisse. Gimlet se zajímavým domácím hořcovým cordialem je postavený na ginu Tanqueray Rangpur. Komplexní hořko-sladko-kyselý short drink, využívající přítomnosti originálních limetek z indického Rangpuru, a hořec a pár kapek ibiškového oleje skutečně pohladí.

Šestým, závěrečným koktejlem nového signature menu Bonvivant’s CTC je Tomášův Cream & Clear. Ve skleněné kopii krabice od mléka servírovaný mléčný punch, na jehož výrobu byla využita technologie mléčné klarifikace, je díky tomu až překvapivě chuťově uhlazený, jemný a vybalancovaný. Obsahuje samé lákavé ingredience – cognac na doladění, Amaro, čerstvou hrušku a trochu koriandru. Ty mu propůjčují lahodnou chuť i hezkou barvu pro toto roční období.

Sezóna již začala, mnoho barů už své menu představilo a nabídka osvěžení se i díky tomu před zájemci doširoka otevírá. Bonvivant’s CTC s tímto zbrusu novým menu dokáže zacílit na hosty, kteří se u nich posadí na dlouho očekávané zahrádce, která už snad každým dnem vyroste v Mánesově ulici. Také bude velmi příjemné zajít si k nim do „podpalubí“, kde se dá v horkých letních dnech očekávat příjemná teplota a vychutnat si tak osvěžení dvojnásob. A vyjít, až bude svítit měsíc. To by mohlo být v létě rozumné řešení.

Ján Chovanec
Foto: Archiv Bonvivant’s CTC

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.