PETR KYMLA: Cesta za aristokratem z Islay

Hlavní stránka » Aktuality » PETR KYMLA: Cesta za aristokratem z Islay

Letošní jedenácté globální finále Diageo Reserve World Class se odehrávalo v srdci skotské whisky, ve Skotsku.

Hlavním dějištěm bylo město Glasgow, ale barmani měli možnost absolvovat jednu soutěžní disciplínu i v palírně Talisker, což z letošního finále učinilo výjimečnou událost.

Při plánování celé cesty jsme si s Tomášem Nyárim řekli, že po skončení celého programu globálního finále bude skvělé ve Velké Británii ještě chvíli zůstat. Řešili jsme, zda navštívit Londýn a nově otevřené bary Erika Lorincze a Alexe Kratěny, nebo využít blízkosti skotských ostrovů a navštívit méně dostupné palírny.

Volba padla na skotský ostrov Islay s jeho krásnými palírnami.

Islay (čti ailə) je skotský ostrov patřící do souostroví Vnitřních Hebrid s rozlohou 600 km čtverečních. Na ostrově žije 3000 obyvatel, kteří se věnují převážně zemědělství a samozřejmě výrobě whisky. A ostrov je také vyhlášen možnostmi pro pozorování ptactva. To vše láká na ostrov spoustu turistů.

Na Islay se lze dopravit trajektem, což je ta delší varianta, ale my jsme se rozhodli pro krátký přelet z Glasgow přímo na Islay. Lety mezi skotskými ostrovy a menšími městy provozuje letecká společnost Logan Air, jejíž služby jsme využili.
Let mezi Glasgow a ostrovem Islay trvá cca 25 minut a musíte projít samozřejmě bezpečnostní prohlídkou. Velké kufry zůstaly v úschovně na letišti a na cestu jsme se vypravili jen s batohem na zádech. Poté, co jsem uviděl letadlo na ranveji, jsem si vzpomněl na knížku z dětství O letadélku Káněti. Je v něm 25 míst pro pasažéry a menším letadlem jsem ještě neletěl. Na cestě tam bylo v letadle 6 cestujících, jedna stevardka, 2 piloti a bezpečnostní instruktáž byla snad delší než na letech s velkým letadlem. Měli jsme velké štěstí na počasí, protože se velmi často stává, že lety na ostrovy jsou zrušeny z důvodu silného větru a špatného počasí.

Po klidném letu a přistání jsem se už těšil na dram skvělé whisky. Na ostrově se nachází osm palíren, ale asi nejznámější jsou tři, které se nacházejí těsně vedle sebe v jižní části ostrova, a to Ardbeg, Lagavulin a Laphroig.

Palírna Lagavulin, v gaelštině Lag a’Mhuilinn, což v překladu znamená Mlýn v úžlabině, vypadá z moře velmi majestátně a produkuje plnou whisky s výraznými kouřovo-rašelinnými tóny. V základní verzi Lagavulin produkuje whisky, která má 16 let a oproti ostatním dvěma palírnám v její blízkosti je její destilát o 6 let starší než jejich základní verze. Opravdu majestátní a vyzrálý destilát.

Palírna od roku 1974 nepoužívá svůj kiln neboli přípravu vlastního ječmene, vše na ostrově zajišťuje a dodává i pro ostatní palírny sladovna Port Ellen. Ječmen je nakuřován 16 hodin rašelinou na 35 ppm, fenolová hladina v čerstvém destilátu je však nižší, kolem 17 ppm, a dlouhodobým zráním se ustaluje na 5–7 ppm v hotovém destilátu. Tajemství této whisky také spočívá v naplnění kotlů na maximální možnou úroveň, pomalé destilaci a zrání v sudech až po 2–3 plnění tak, aby charakter destilátu byl co nejméně ovlivněn dubovým dřevem.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (11–12/2019).

Petr Kymla
Foto: Archiv autora

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.