PETR KYMLA: World Class po pěti letech

Hlavní stránka » Aktuality » PETR KYMLA: World Class po pěti letech

V čase publikování tohoto rozhovoru se termínově točíme kolem druhého semifinále českého kola Diageo Reserve World Class. Známe prvních šest jmen barmanů, kteří postupují do letošního finále, a na dalších šest se čeká. Co se bude letos na českém finále dít? Jak by mohla porota hodnotit, co by je mohlo oslovit a co je možné poradit soutěžícím barmanům? Petr Kymla, ambasador celé soutěže World Class, v rozhovoru pro Beverage & Gastronomy.

Jste s českým národním finále Diageo Reserve World Class od začátku. V této chvíli probíhá jeho již pátý ročník a zkušenosti s jeho organizováním jste jistě nabrali. Jaké ale bylo to úplně první finále, které vyhrál Jarda Janoušek? Byl to punk?

To finále bylo úžasné. První ročník – a hned tři koktejlové disciplíny. Měli jsme tady při organizaci pomoc lidí z globálního týmu Diageo, kteří nás mají na starost v rámci regionu. To finále bylo krásné, v hotelu The Augustine a na základě věhlasu tohotp finále, které jsme vytvořili, se na druhý ročník přišly podívat týmy ze tří okolních zemí kolem České republiky.

To bylo druhé finále, které vyhrál Víťa Cirok…

Přesně to, které Víťa vyhrál v Buddha baru. To první bylo myslím hodně vydařené a soudím, že třeba Robinu Kolkovi, který skončil na druhém místě, odstartovalo kariéru a Robin následně zamířil do Londýna. Úroveň World Class je dána a jezdí nám ji sem hlídat lidé ze zahraničí. Už i první dva ročníky byly připraveny moc hezky a myslím, že si toho všimli i barmani. Baví je to a na základě toho se sem jezdí na finále koukat lidé z Polska, Ukrajiny, Chorvatska a Bulharska, jakým způsobem finále připravujeme.

Jak se české národní finále vyvinulo? Jak vypadá teď?

Na začátku jsme dostali nějaký mustr, jak to má vypadat. V té době jsme nevěděli, jak vypadá globální finále. V této chvíli už v našem finále reagujeme na světové trendy i na samotné světové finále World Class. Národní finále jistým způsobem přizpůsobujeme tomu světovému i proto, aby se naši barmani mohli co nejlépe připravit na to světové. Spousta barmanu to kvituje s povděkem. Pak jsou ale na světovém finále disciplíny, na které se nemůžete připravit. To znamená, že jste v roli barmana a reagujete za barem přímo na danou situaci. Je to blíže realitě a myslím si, že to lépe přezkouší celkovou nadanost a reakce barmana. Také proto letos v národním finále takovou disciplínu plánujeme, že tam barman půjde doslova s holýma rukama. Nebude si s sebou moci vzít nic, vše bude připraveno na místě a on si bude muset vybrat, co využije.

Když se podívám na průběh jednotlivých ročníků, mám pocit, že na soutěžící jsou momentálně kladeny větší požadavkynež na začátku. Mám pravdu?

Možná jsou větší. Třeba proto, že u prvního finále nebyly teoretické znalostní testy, které tam už teď pravidelně zařazujeme. Je to tak proto, že v soutěži hledáme komplexního barmana – ne jeden vítězný koktejl. World Class bude vždy o kombinaci teoretických a koktejlových disciplín, takže to nemůže být ovlivněno jen jediným koktejlem. Tak je to postaveno i v globálním finále. A myslím si, že na to reagují i ostatní značky, ostatní soutěže, kde jejich světové finále už také není založeno na jednom drinku. Je to už jenom jedna z disciplín.

Pojďme se na to ještě podívat z úplně opačné strany. Co tato soutěž nabízí barmanovi?

Díky tomu, že je to dvoukolová soutěž, snažíme se soutěžícímu barmanovi ukázat něco nového. Když mu dáváme zadání, už v rámci toho barmanům na toto téma děláme prezentaci a seminář. Teď jsme měli zadání Heat of the moment. Ohledně signature drinku nám svůj náhled představil Alex Kratěna, byla tady Jennifer Le Nechet a taky Charles Joly. Vždy se to téma snažíme soutěžícím vysvětlit, a zároveň jim ukázat i něco nového.

Toto je nabídka pro každého barmana, který se soutěže zúčastní. Co ale ten, který vyhraje?

Vítěz, který vyhraje národní finále, od nás má nabídnutý kontrakt na následující sezóonu, aby se tak stal naším spolupracovníkem a propagoval soutěž a značky s ní spojené. Je to nabídka, záleží na každém, jestli ji přijme anebo ne. Samozřejmě i s tím, že se vítěze snažíme v rámci našeho regionu posílat do dalších zemí, reprezentovat. Třeba Tomáš Melzer (vítěz zatím posledního českého finále soutěže – pozn. red.) byl na Slovensku, v Bulharsku, čeká ho Pobaltí a možná Island. Někam se podíváte, reprezentujete republiku i sám sebe, získáváte další kontakty a otvírá vám to další a další dveře.

Obrovsky si cením a vážím toho, že Česká republika v posledních letech na globálním finále zanechává svoji stopu. Stojí za tím samozřejmě tvrdá práce těch kluků, ať je to Víťa v Top 6, Adrián v Top 6 – Adrián také vyhrál disciplínu na základě volby diváků a Tomáš vyhrál disciplínu Heat of the moment. Takže Česká republika se dokáže na globálním finále prosadit, což není v konkurenci 58 zemí snadné.

Ján Chovanec
Foto: Archiv Petra Kymlu

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy: http://www.beverage-gastronomy.cz/…ne-casopisu/

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.