Pocta outsiderům v brněnském Atelieru

Hlavní stránka » Aktuality » Pocta outsiderům v brněnském Atelieru

Druhý srpnový víkend v brněnském Atelieru Cocktail Bar & Bistro patřil unikátnímu pop-upu, pro který spojili síly tamní tým kuchařů a barmanů pod vedením Jakuba Škaroupky a Milana Bukovského spolu s kuchařským projektem Zase spolu.

A slibovali večer ve znamení „poctě outsiderům“. Díky organizaci i jménu, kterému se oba týmy těší, se mohlo 45 hostů (tedy vyprodaný Atelier) přesvědčit, zdali se tento hold povedl.

U vstupu a vlastně po celý večer rozléval vína Marko Jelič (WineGeek.cz), který hosty přivítal sklenkou Créme de Trois Blanc 2016 z populárního vinařství Dobrá vinice. Nutno říci, že Marko po celý večer servíroval naturální vína vhodná a skvělá. V průběhu akce s vínem snoubené pokrmy doplňoval svými drinky šéfbarman Atelieru a přední persona (nejen) brněnské barové scény Milan Bukovský.

„Lidi ze Zase spolu nás sami oslovili, abychom tuto akci připravili společně,“ říká Milan Bukovský. „Myslím, že filozofie našeho projektu Zase spolu, propojování lidí z různých restaurací a zaměření Atelieru Cocktail Bar & Bistro jsou velmi podobné. Kluci jsou navíc naši kamarádi, a také proto jsme chtěli tento pop-up připravit právě s nimi,“ dodává na vysvětlenou Jana Bilíková, jedna z pětice kuchařů ze Zase spolu. Jana většinu pokrmů před hosty také doprovodila komentářem. Mužská část Zase spolu byla v průběhu večera mnohem více schována v kuchyni. Chody připravené Atelierem zase prezentoval šéfkuchař Jakub.

Kukuřice, mozeček, zavináč, tuřín, brambory, lečo, kapr, králík, niva, řepa, droždí a nákyp – to je výčet surovin, na kterých se jakožto na outsiderech a zároveň hvězdách večera kuchaři domluvili. Je na každém z nás souhlasit, či polemizovat. Je pravda, že takový seznam bude vždy subjektivní záležitostí. Pro někoho může být třeba králík naprosto běžným masem v kuchyni, pro druhého zase delikatesou, kterou si nedopřeje každý týden.

Kukuřicí, mozečkem a zavináčem začal večer velmi slibně, chutě kuchaři skvěle koncentrovali do malých porcí a mohli jsme si říci, že pokud to takto půjde dál, bude to parádní gurmánský večer. Chuťová sinusoida se ale nakonec nevyhnula ani takto zkušenému týmu. Nutno ale přiznat, že výkyvy byly jemné a i díky nápojům většinou příjemně vyvážené tak, aby si host mohl vychutnat balanc párování. Tuřín vyvažoval Milanův Cidre Cocktail, k bramborám se podával Sauvignon 2017 od legendárního Jakuba Nováka, lečo doprovodil drink ze zeleného rajčete, ke kaprovi se podával Johannes Zillinger – Revolution Solera a ke králíkovi Matassa, Brutal 2018. Mimo vína se všechny nápoje připravovaly v Atelieru, tedy homemade, a to samozřejmě včetně Rebel Bean ColdBrew, které se podávalo k pokrmu, kde dominovala řepa jakožto obyčejná surovina.

Právě zmíněná řepa plus lečo, králík a první tři amuse bouche (kukuřice, mozeček, zavináč) bychom mohli zařadit mezi pomyslné highlighty večera a hostitelé dostáli příslibům z pozvánky. Dle slov hostů se nejpopulárnějším pokrmem pop-upu stalo lečo – a bylo skutečně výtečné. Kombinace palačinka z fermentovaných paprik, klobásová majonéza, paprika a vejce se více než jen povedla. Dopadlo to skvěle!

Vlastně po celý večer byli hosté svědky neotřelých kombinací. Uveďme ještě třeba suroviny, které se ukrývali pod heslem Králík – karbanátek z králíka, omáčka z jelita, petržel. Závažnější, těžší tóny pokrmu tentokrát vyladilo červené Matassa Brutal 2018, kterým Marko rozhodně udělal hostům radost.

Domácí tým Atelieru Cocktail Bar & Bistro patří už rok k nejdůležitějším podnikům brněnské gastronomické scény. Díky tomu, že se pro tento projekt spojili zkušení profesionálové, se jim daří neustále zvedat kvalitativní laťku a nabídka podobných jednorázových spoluprací je vlastně jenom potvrzením, že v Atelieru dělají svou práci dobře. Skvělým jídlem zde hostům činí radost vlastně každý den a pop-upy podobného charakteru jsou čímsi navíc, čímsi za odměnu. A to jak pro hosty, tak i pro samotné kuchaře a barmany Atelieru.

Ján Chovanec
Foto: Autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.