Použití konopí v kuchyni

Hlavní stránka » Aktuality » Použití konopí v kuchyni

Vcelku známé jsou už blahodárné účinky konopí v kosmetických přípravcích a zdravotnictví. Mimo jiné jej lze využít ve stavebním a textilním průmyslu. Spolu se zvýšeným zájmem o zdravé potraviny však nyní přichází také do našich kuchyní. Běžně konopí používali celé generace našich předků a dnes zažívá svůj návrat.

Významným obohacením stravy je pro člověka loupané konopné semínko. Už jedna polévková lžíce této suroviny totiž obsahuje minimální denní dávku pro tělo potřebných živin. Jste-li nemocní, takto zaručeně tělu dodáte alespoň to, co určitě potřebuje. Ocení jej například lidé trpící rakovinou, kteří ztrácejí chuť k jídlu a je pro ně těžké přijímat vyváženou stravu v dostatečném poměru.

Vhodné je konopné semínko také pro děti, protože napomáhá správnému vývoji mozku. Přehlížet by jej neměly ani těhotné a kojící ženy, senioři nebo sportovci. Obsahuje totiž unikátní poměr 1:3 nenasycených mastných kyselin Omega-3 a Omega-6, které jsou pro tělo důležité, ale přirozeně si je neumí vyrábět, musí je tedy získávat ze stravy. Tím mohou konopná semínka nahradit neoblíbený rybí olej a ryby celkově, což ocení hlavně vegetariáni a vegani. Vzhledem k tomu, že je konopné semínko rostlinného původu, velmi dobře jej tělo vstřebává.

Konopná semínka se dají sehnat v každé zdravé výživě, pozor si ale dejte na ta, která jsou dovážená z Číny. Nebývají dostatečně kvalitní a odráží se to v jejich výživových vlastnostech.
Využití semínka je zejména ve studené kuchyni, jedině tak si totiž zachová správný obsah účinných látek. Může se dávkovat po lžíci nebo přidávat do ovocných a zeleninových salátů, nepečených dezertů, pomazánek, zálivek apod. Malým dětem můžete semínko přidat i do přesnídávky.

Zajímavým využitím semínek je domácí výroba konopného mléka nebo čokoládové pěny. Zkuste sami a uvidíte, že to není vůbec nic složitého. Stačí pár surovin, mixér a je to.

Konopné mléko

Suroviny: 100 g loupaných konopných semínek Carun, 1–2 čajové lžičky skořice (není nutná), kapka přírodního vanilkového extraktu, 500 ml vody nebo 1 hrníček semínek a 4–5 hrníčků vody.
Postup: Všechny suroviny dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Poté přeceďte přes jemné plátýnko a podávejte. Mléko vydrží v lednici dva až tři dny.

TIP: Dáváte-li přednost sladkému, můžete přidat například datle.

„Čokoládová“ pěna (vegan, raw)

Suroviny: 1 celé avokádo, 8 sušených datlí, 1 polévková lžíce mouky ze svatojánského chleba (z karobu), 3 polévkové lžíce loupaných konopných semínek Carun, 1 polévková lžíce sirupu z agáve
Postup: Sušené datle namočte na 4 hodiny. Lžičkou vydlabejte dužinu z avokáda a vložte ji do mixéru. Oslaďte agávovým sirupem, přidejte datle, mouku a konopná semínka. Vše rozmixujte do hladké pěny.
Podávejte zdobené ovocem a trochou konopných semínek.

Autor: Lenka Čejková, Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.