První dáma Tater má otevřeno

Hlavní stránka » Aktuality » První dáma Tater má otevřeno

Začátkem roku byl po dvaceti pěti letech znovu otevřen Hotel Lomnica v Tatranské Lomnici. Komplexní rekonstrukce historické budovy, nastavení standardu na čtyři hvězdy a velmi luxusní služby by mohly být dobrým důvodem, proč v Tatrách navštívit právě tento hotel. Konstelace první dámy Tater, jak se hotelu přezdívá, je ale mnohem zajímavější.

Budova postavená koncem devatenáctého století přímo jako hotel po polistopadových změnách majitelů na dlouhé čtvrtstoletí úplně zavřela své brány. Šanci naplnit potenciál, který toto místo bezesporu nabízí, tak nakonec využije až společnost Mores Resort. A místní nabídka služeb daleko přesahuje portfolio jiných čtyřhvězdičkových hotelů. Základem úspěchu je, že se zde povedlo dát dohromady tým lidí, kteří jsou schopni návštěvníkům připravit více než jenom špičkový hotelový či wellness pobyt, ale zaměřují se především příjemný zážitek. „Náš Hotel Lomnica není jenom o investici a luxusním vybavení. Uvědomujeme si, že host vnímá hotel komplexně, včetně personálu, který je proto velmi důležitý,“ vysvětluje Zuzana Kovaľová, generální ředitelka hotelu. „Snažíme se o maximální servis, nic nás nesmí zaskočit, personál je zde přirozeně pro klienty. Když se hosté k nám do hotelu vrátí, pamatujeme si nejen je, ale třeba i SPZ jejich auta. Máme to štěstí, že lidé u nás pracovat chtějí a naši zaměstnanci jsou spokojení. A to se samozřejmě odráží na jejich přístupu k hostům. Například v období Velikonoc jsme všichni pracovali třináct dní nepřetržitě, aby se hosté cítili co nejvíc spokojeni. Satisfakcí nám je, že se zákazníci do Hotelu Lomnica rádi vracejí,“ dodává ředitelka.

Díky rekonstrukci byla nejenom opravena původní hrázděná budova, ale také přistavěna nová část, která vizuálně koresponduje s původní stavbou. Ubytovací kapacity hotelu se tak zvedly na 67 pokojů několika standardů, mezi něž patří i pět apartmánů pojmenovaných po rakousko-uherských císařích. Nově vybudována byla podzemní garáž, wellness včetně venkovní vířivky, bazén s protiproudem, tři různé druhy sauny a v hotelu byl zřízen i beauty salon s kadeřnictvím v kvalitě, kterou jinde v okolí nenajdete.

Vstupní hale dominují dva nádherné lustry od společnosti Preciosa, ve wellness části jeden z Lasvitu. Obrovský luxus představuje ale především vyhlídková terasa otevřená pro každého, kde se můžete kochat výhledem na monumentální Lomnický štít a u toho si vychutnat třeba skvělé espreso. Hotel Lomnica je snad jediným hotelem v Tatranské Lomnici (!) s terasou orientovanou právě tímto směrem. Nevšední jsou i dvě galerie umění, opět přístupné všem milovníkům obrazů. Mimochodem, Hotel Lomnica se může pochlubit sbírkou zhruba tří stovek uměleckých děl lemujících chodby hotelu.

Michelinský šéfkuchař

Důležitou součástí Hotelu Lomnica jsou tři různé gastronomické provozovny – restaurace Sissi, kavárna Mozart a v neposlední řadě vinárna Franz Jozef. A všechny tři jsou otevřené také návštěvníkům ze širokého okolí. U Sissi je ale nutností vytvořit si rezervaci minimálně 24 hodin předem. Důvodem je čerstvost a kvalita používaných surovin, ale i způsob, jakým se hostům prezentují.

„Bereme v potaz řeč přírody, sledujeme, jak se mění v souvislosti s ročním obdobím, necháváme se jí inspirovat. Jde nám o to skloubit přírodu a kulinářské umění, proto také sledujeme různé techniky a postupy přípravy, abychom byli schopni ze suroviny pro hosta přirozeně vytěžit maximum chutí, vůní a kvality,“ vysvětluje Gabo Kocák, další hvězda pomyslného souhvězdí Lomnica. Slovo hvězda zde není použito náhodou. Tento executive chef totiž nabíral zkušenosti v michelinských restauracích po Evropě. „Máme s restaurací reálnou vizi a chceme naši gastronomii posunout ještě o úroveň výše; ukázat, že jsme připraveni a jsme na dobré cestě k dosažení svého cíle. Rovněž chceme upozornit, že na Slovensku se dá vařit tak kvalitně, jako to vyžadují michelinští komisaři,“ dodává Kocák, který každý měsíc představuje nové tří-, pěti- a sedmichodové fine diningové menu.

Nanejvýš výjimečné jsou pak jednorázové večery, kdy se kuchařské umění restaurace Sissi propojí s kvalitním vínem, a to jenom pro ten jeden večer. Přítomen má být přímo zástupce konkrétního vinařství, například na konci května do Lomnice z tohoto důvodu přicestuje reprezentant prestižního champagne domu Billecart-Salmon.

Ke špičkovým výkonům patří i skvělé zařízení, proto je srdcem restaurace Sissi sporák od předního francouzského výrobce Molteni. Právě Molteni dodává zařízení do nejvěhlasnějších restaurací po celém světě včetně těch, které se mohou pochlubit michelinskými hvězdami. Dle slov Gaba Kocáka v současnosti najdeme na území bývalého Československa pouhé dva sporáky Molteni, přičemž na jednom vaří on v Hotelu Lomnica, a to doslova před zraky gurmánů. Sporák je totiž umístěn přímo uprostřed restaurace, a host má tak možnost nahlédnout do přípravy pokrmů s komentářem samotného kreativního šéfa kuchyně. I tak se tvoří vrcholná gastronomie – s osobním přístupem a akcentem na maximální preciznost provedení.

Pokud byste si ke snídani (a začněte ji zde třeba sklenkou prosecca) nevybrali z lokálních pochoutek, jakými jsou zajímavé variace paštik, nakládané ryby, různé druhy pečiva a marmelád, sýrů, nářezů či uzenin ze slovenských farem, na zmíněné peci vám kuchař rád připraví třeba hemenex, volské oko či omeletu. Stačí jenom vyslovit své přání. I v domácí a slovenské nabídce je totiž Hotel Lomnica diametrálně odlišný od svých kolegů, více či méně vzdálených.

Císařská vinárna

Slovensko, respektive jeho rakousko-uherský kontext nebyl opomenut ani ve vinárně Franz Jozef. Luxusním a přitom tradičním interiérem již byly za těch několik málo měsíců od otevření provedeny jak vládní delegace, tak třeba i finalistky soutěže Česká miss 2017. A není se čemu divit. Tomuto prostoru vládne oceňovaný slovenský sommelier Eduard Hybler, který se každý rok objevuje v žebříčcích nejprestižnějších sommelierů republiky. Nabídka vín se geograficky rozprostírá od důležitých slovenských vinařství až po Itálii (především oblast Toskánska) a Francii. Nechybí samozřejmě zástupci champagne či tolik populárního prosecca, třeba z vinařství Villa Marcello. Mnohá z vín, například právě ta italská, vybírá sommelier přímo ve vinařství, čímž je zaručena kvalita dané šarže. Je tomu tak proto, že i Eduard Hybler se účastní zmíněných fine diningových degustačních večerů v restauraci Sissi, na nichž doplňuje sekci pokrmů svým vinným výběrem i jeho komentářem.

„Neustále experimentuji, jsem otevřený novým a neznámým značkám, kde pak mnohokrát nacházím skvosty pro naši vinárnu. Naší filozofií je mít vinnou kartu vystavěnou z prestižních vín, se kterými se v marketech nesetkáte. Jdeme touto cestou, můžeme si dovolit zaměřit se na prvotřídní kvalitu a výjimečnost,“ vysvětluje sommelier myšlenku, na které se zakládá přístup vinárny Franz Jozef.
Jak název napovídá, zde je kuchyně mnohem tradičnější, rakousko-uherská. „V menu máme pouhý zlomek toho, o čem je tradičně známé, že se vařilo v časech a na území Rakouska-Uherska. Nabízíme původní slovenskou kuchyni a také třeba původní rakouskou. Sám jsem v Rakousku vařil a ptal se lidí, vyzvídal tradiční rakouské recepty zpřed dvacátého století. Například tři druhy vařeného masa anebo plíčky na smetaně – obojí je velice populární záležitost,“ vysvětluje Gabo Kocák pojetí gastronomie ve vinárně.

K vinárně Franz Jozef náleží i doutníkový klub a hráčský salonek, kde si nejlépe vychutnáte skvělé doutníky a exkluzivní destiláty. Je to skutečná oáza klidu. Nabídnou vám zde i vynikající kolumbijskou kávu.

Lomnica cake

Přímo zrcadlovou nabídku má i horní kavárna Mozart. Opět zde nechybějí prémiové spirity ani skvělá káva, v tomto případě již ovšem ne z Kolumbie, ale z malé italské pražírny. Navíc uvnitř anebo na zmíněné úžasné terase s výhledem máte možnost vychutnat si vynikající dorty. Přímo v hotelové cukrárně je připravuje šéfcukrář Matúš Reľovský a jsou velmi zajímavé. Nejvíce upoutá originální Lomnica cake, dort s borůvkami a našlehanou pěnou, zalitý vynikající čokoládou. Dle slov číšníků je o něj takový zájem, že cukrárna téměř nestíhá výrobu. Ochutnat jej je povinností každého návštěvníka Tatranské Lomnice.

Pokud nemáte chuť právě na espreso, na baru kavárny Mozart vám rádi namíchají i skvělý koktejl. Může nakopnout anebo hosta zrelaxuje tak, aby si v Hotelu Lomnica vše maximálně vychutnal. „Aby se cítil jako doma anebo ještě lépe než doma,“ popisuje ambice hotelového personálu Zuzana Kovaľová. Vše je to o pocitu, který mají hosté z pobytu, který si vychutnávají a odnášejí, aby se zase vrátili. Hotel Lomnica, ať už v něm bydlíte anebo ho chcete okusit skrze jeho galerie či pokrmy a nápoje, je vstřícný, milý, vonící, chytrý a skvěle chutná. „Nabízíme zážitek. Jídlo je k tomu vlastně gratis,“ dodává Gabo Kocák.

Text: Ján Chovanec
Foto: Archiv Hotelu Lomnica

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.