Rady vítěze národního kola MGD Jana Lukase

Hlavní stránka » Aktuality » Rady vítěze národního kola MGD Jana Lukase

Jan Lukas míchá koktejly za barem vyhlášeného českokrumlovského podniku Apotheka bar. Jako jediný český barman obstál v silné celosvětové konkurenci na finále mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Se svým nevšedním drinkem ECO-TTONI servírovaným na kousku pařezu, společně s mechem a květy nadchl porotu a získal druhé místo.

Zároveň se jako jediný v soutěži může pyšnit cenami za nejlepší inovaci (Best Innovation) a nejlepší design (Best Design). Podívejte se na jeho jednoduché rady a tipy jak namíchat úžasný koktejl.

Jak připravit dokonalý koktejl?

Při vytváření koktejlu byste se měli držet pár základních kroků. Většina se soustředí pouze na tělo koktejlu a zapomínají na after taste a vůni koktejlu, které jsou nezbytně důležité. Tělo koktejlu je chuť, kterou cítíte po napití, je to nejvýraznější chuť v koktejlu. After taste je chuť, kterou pocítíte po pozření koktejlu, často na ni spousta barmanů zapomíná. After taste vám zůstane v ústech po napití. Pokud koktejl nemá after taste je plochý a prázdný.
Samozřejmě nedílnou součástí koktejlu je i vůně. Říká se, že vůně tvoří až 70% procent našich chutí a s tím souvisí i vizuální část koktejlu, která nesmí být opomíjena. Přece jen pokud vás koktejl bude vizuálně odrazovat tak vás na něj přejde chuť ať je koktejl sebelepší.

Jaký je můj osobní tip/fígl při přípravě drinků?

Nemám žádný specifický tip nebo fígl na přípravu drinků. Avšak rád používám různé byliny, ovocné šťávy a domácí suroviny. Mohu je libovolně kombinovat a objevovat tak nové a netradiční chutě. V rostlinách, bylinách a celkově přírodních surovinách je spousta nových chutí, které stojí za prozkoumání.

Co v něm nesmí chybět nebo naopak přebývat?

Prvně by si měl asi každý barman říct, co od koktejlu chce očekávat. Měl by být aperitivní, digestivní, dezertní? Long, short? Chci připravit spíše kyselý, hořký nebo sladký koktejl?
Je spousty otázek, které si barman musí předem položit. Koktejl by měl mít, ale vždy balanc chutí nehledě na to jestli chci kyselý, sladký apod. ve sladkém či hořkém koktejlu je vždy dobré mít trošku kyselého, protože kyselost je nositel chutí.

Co je trendem letošního léta v koktejlech?

Trendem jsou samozřejmě čerstvé letní suroviny, které vás osvěží v horkých dnech. Rozhodně se čím dál více stávají populární různé Spritzy či domácí limonády. U nás v Apothece vytváříme vždy sezónní nabídky drinků. Následující léto budeme vytvářet koktejly z okurek či bezinky. Tudíž lehčích a osvěžujících surovin. Většina určitě nepohrdne ani sklenkou dobře vychlazeného Champagne.

Jednoduchý recept (netradiční) na toto léto, který zvládne i laik „barman“?

Jedna z oblíbených kategorií na léto jsou již zmiňované Spritzy.
Proto bych si vám dovolil doporučit oblíbený koktejl Hugo.
1cl Bezinkový sirup
1cl Okurková fresh
2cl Soda
Ozdobit můžete plátky okurky a špičkou máty.

Nějaké vychytávky ohledně koktejlů?

Pro svůj koktejl ECO-TTONI jsem si vyrobil brčka sám, protože jsem nechtěl klasická plastová – se stébla citronové trávy jsem vytlačil měkký střed a přírodní, provoněné a hlavně ekologické brčko je na světě.

Všimla jsem si, že jste svůj koktejl stříkal vůní. O co šlo?

Jsem přesvědčený, že při pití koktejlu by si měly přijít na své všechny smysly, tudíž nejen chuť, ale i čich. Vytvořil jsem si doma „parfém“, jehož složení je: skořicový, limetkový a levandulový esenciální olej smíchaný s trochou vodky a vody. Tato vůně podpoří výsledný příjemný a optimistický dojem z koktejlu a v míchání podobných vůní není co zkazit!

Připraveno ve spolupráci s agenturou AMI Communications.

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.