RAÚL ZELEDÓN: „We are the rum with human faces behind.“

Hlavní stránka » Aktuality » RAÚL ZELEDÓN: „We are the rum with human faces behind.“

Rozhovor s globálním ambasadorem prestižní značky rumu Flor de Caña pro Beverage & Gastronomy.

Jak jste se stal brand ambasadorem společnosti Flor de Caña?

Původně jsem působil v rodinné společnosti Pellas, pod kterou Flor de Caña patří. Pracoval jsem zde šest let. Začínal jsem jako food and beverage manažer v hotelu Mukul na jihu Nikaraguy, kde jsem měl možnost opravdu zblízka poznat všechny naše produkty. V hotelu jsme měli malou rumovou sekci, kde jsme sdíleli příběh značky Flor de Caña s hosty z celého světa. Flor de Caña mě tehdy naprosto uchvátila. Pak se v Nikaragui změnila situace a já jsem dostal příležitost pracovat s rumem Flor de Caña na světové úrovni právě díky mým znalostem a zkušenostem, které jsem nasbíral během působení v hotelu. Teď mám možnost příběh Flor de Caña představovat lidem v celé Evropě, čehož si velmi vážím. Rum je moje vášeň, takže se dá říci, že si plním svůj sen.

A jak jste se dostal k práci v této společnosti?

Seznámit se se společností Flor de Caña není v Nikaragui nijak obtížné. Všichni ji tam milují a já sám jsem se k ní dostal, když mi bylo 18 let. Jak už jsem zmínil, po několika letech působení jsem dostal příležitost, když se obsazovala pozice globálního brand ambasadora. Miluji celý příběh Flor de Caña i celé odvětví food and beverage, ve kterém se pohybuji více než 12 let. Navíc společnost s rodinnými hodnotami, jako je Flor de Caña, nemá jediné minus, kvůli kterému bych uvažoval, že nepřijmu nabídku na spolupráci. Flor de Caña je pro mě nejlepším rumem na světě a chci šířit její myšlenky dál. Jsem šťastný, že mám tu možnost.

Čím je podle vás rum Flor de Caña jedinečný?

Je velká spousta věcí, které dělají tento nikaragujský rum opravdu jedinečným. Zaprvé je to rodinná tradice: na Flor de Caña, která vznikla už roku 1890, tedy před 129 lety, pracuje již pátá generace. Zadruhé jedinečnost Flor de Caña zcela zásadně vytváří lokalita, v níž se nachází naše destilerie – je to v blízkosti aktivní sopky San Cristóbal. Ta tvoří profil a chuť Flor de Caña, zejména její typickou plnost a jemnost. Chuťový profil tohoto rumu je opravdu velmi výjimečný. Zatřetí Flor de Caña neobsahuje cukr. Dále celé naše portfolio představují dlouho zrající rumy, do kterých se nepřidávají žádná aditiva. Zapáté v celém procesu výroby se používá výhradně stoprocentně obnovitelná energie. A v neposlední řadě jsme velmi hrdí, že díky našemu udržitelnému programu a zodpovědnému sociálnímu jednání jsme získali oficiální označení Fairtrade. Věřím, že toto všechno dělá Flor de Caña tak jedinečnou. Jde o rum s lidskou tváří a to není jen nálepka. Na sociální odpovědnost jsme kladli důraz již dávno předtím, než to začalo být trendy. Již v roce 1913 založila naše společnost přímo ve svých provozech školy, aby podpořila vzdělávání dětí svých zaměstnanců. Již déle než 100 let tak nabízíme možnost vzdělání i dětem rodičů, kteří u nás pracují v zemědělství. A od roku 1953 poskytujeme všem našim zaměstnancům a jejich rodinám zdarma zdravotní péči.

Jaké novinky plánujete?

Již 10 let používáme obnovitelnou energii, v čemž samozřejmě budeme pokračovat. Chceme být opravdu eco-friendly. Co se týká dalších plánů, budeme v tomto roce uvádět novinku, která bude v rumovém odvětví naprosto jedinečná. Představíme Five Generations, 30letý single cask rum. Půjde o limitovanou edici rumu z jediného sudu, který náleží soukromé rodině. Není to jedinečné pouze v Nikaragui, ale v celém rumovém odvětví. Nabídneme tak opravdu kvalitní, ultraprémiový rum.

Plánujete nějak více rozvíjet koncept Fairtrade? A chystáte něco nového, také pokud jde o soutěž Flor de Caña Competition?

Certifikace Fairtrade znamená pro naši firmu opravdu hodně. Rádi bychom rozšířili toto smýšlení do celého světa. Barmanskou soutěž, kterou pořádáme, v příštím roce pojmenujeme Flor de Caña Fairtrade Competition. Chceme, aby barmani, kteří jsou zároveň hlavními aktéry v celém odvětví a dělají ho tak vzrušujícím, hráli ve Fairtrade na globální úrovni nezastupitelnou roli. Přejeme si, aby pracovali s ekologickými produkty a materiály. Pro naši společnost je životní prostředí jedním z jejích pilířů. Od příštího roku tedy budeme mít na barmany v tomto ohledu ještě větší nároky, ale věřím, že se jedná o obrovský krok kupředu v gastronomickém odvětví. Rádi bychom tím nedělali změnu pouze v naší firmě, ale po celém světě. Díky vzdělávání barmanů může mít takovýto krok opravdu celosvětový dopad a znamenat změnu k lepšímu. Snažíme se vysvětlit světu, že je nutné si za těmito zásadami stát a že udržitelnost, životní prostředí a naše planeta stojí za to, abychom ji respektovali. Díky soutěži máme skvělou možnost tyto myšlenky šířit po celém světě. Upřímně doufám, že se dostanou co nejdál.

Proč si myslíte, že je Flor de Caña tak oblíbená po celém světě?

Jsme rum s dlouhou tradicí, který si zakládá na prvotřídní kvalitě. Teď jsme nejexportovanějším nikaragujským produktem z Nikaraguy a náš program je velmi rozsáhlý. Právě rozšiřujeme působení našich brand ambasadorů. Myslím, že lidé nás tak milují proto, že naše produkty jsou opravdu kvalitní. Prací našich brand ambasadorů je udělat tento produkt navíc trendy a šířit povědomí o něm, v čemž nám hodně pomáhají i sociální média. Velmi nás těší každý posun, ale stále máme ještě hodně práce před sebou.

Který rum Flor de Caña máte vy sám nejraději?

Všechny naše rumy jsou vynikající a jedinečné, mimo jiné také proto, že jsou stařené speciálním postupem přirozeného pomalého zrání slow-aged a žádný z nich neobsahuje cukr. Já osobně miluji dvanáctiletý rum Flor de Caña, který mě uchvátil svým chuťovým a aromatickým profilem. Je velmi plný, jedná se o superprémivoý rum s tóny citrusů a pečených jablek. Jeho kombinace s kvalitními nikaragujskými doutníky je neodolatelná.

Co byste doporučil, pokud jde o kombinování Flor de Caña s mixery či v koktejlu?

Máme pestré portfolio a každý z našich rumů je velmi specifický. Doporučujeme například kombinovat sedmiletou Flor de Caña se zázvorovým pivem. Čtyřletá Flor de Caña je skvělá ve formě tradičního daiquiri. Old Fashioned s pomerančovou kůrou namíchaný z dvanáctileté Flor de Caña vás také naprosto okouzlí, stejně jako tento rum s trochou kvalitního zázvorového piva. Naopak 25letý rum Flor de Caña bych doporučoval pít čistý, maximálně na kostce ledu. Dlouhá léta pracujeme na tom, aby výsledný rum byl prvotřídní, myslím, že by byla škoda nevychutnat si ho v plné kráse.

Máte nějaké mixologické zásady?

Vždy doporučujeme, aby další ingredience byly domácí. Pokud chcete takto dobrý rum kombinovat se zázvorovým pivem, dejte si tu práci a připravte si domácí. Pokud používáte bitters, sáhněte po vlastních pomerančových. Cokoliv jde udělat domácí, jděte do toho. Snažíme se rozšiřovat lidem obzory a naučit je připravovat si vlastní produkty s minimem umělých ingrediencí.

Red.
Foto: Marek Příhoda

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.