Stipendijní program Jägermeister X berlínská edice

Hlavní stránka » Aktuality » Stipendijní program Jägermeister X berlínská edice

Tříměsíční stipendium Jägermeister první Berlínské edice skončilo. V posledních dnech svých stipendií se tři mladí barmani Ella Lappalainenová, Jake Beaverstock a Christopher Blas vydali do Lipska, aby pohovořili o svých zážitcích a všem, co se naučili. Pozval je André Pintz, stipendista Jägermeister z Paříže v roce 2016.

Ví, jaké to je být v zahraničí, a ještě lépe i jaké to je se vrátit do své vlasti. Po stipendiu a návratu do rodného Lipska se jeho život změnil: otevřel bar s názvem IMPERII, který získal řadu ocenění, a stal se národním velvyslancem značky Jägermeister. Tentokrát ho však spíše zajímaly zkušenosti a budoucí plány současných stipendistů. Čtveřice poobědvala tradiční německé jídlo a sdílela mnoho historek ze zahraničních pobytů, o nových přátelstvích, i jak těžké je se rozloučit.

Berlínská edice pro 17 zemí

Tento rok je milníkem historie spolku Hubertus Circle, protože stipendijní program Jägermeister byl poprvé celosvětový. Hubertus Circle je iniciativou na podporu barové scény a jejích nováčků. Každoročně posílá talentované mladé německé barmany do různých evropských zemí právě v rámci stipendia Jägermeister. Během pěti let se ho již zúčastnilo celkem deset barmanů. V roce 2018 však Jägermeister dosáhl další úrovně a zahájil Berlínskou edici, kdy vyzval barmany ze všech 17 zemí, kde Hubertus Circle působí, aby požádali o stipendium, strávili tři měsíce v Berlíně a dozvěděli se tak o místní barové scéně a rozšířili své znalosti. Letošní šťastní vítězové jsou: Christopher Blas ze San Diega, který své stipendium strávil v baru AMANO, Ella Lappalainenová z Finska, která se připojila k týmu v Booze Bar, a Jake Beaverstock zastupující Irsko, který pracovali v podniku Orania.

Tři barmani v jednom bytě

Během pobytu v Berlíně sdíleli tři mladí stipendisté Jägermeister společný byt a pro většinu z nich to byl také první pobyt v zahraničí, mimo domov. Rychle našli novou rodinu na barové scéně a ohromila je podpora a přátelství místní komunity, neboli jak Ella dodává: „Barmanská komunita je tady nesmírně srdečná!“ Cítila, že „ty tři měsíce v našich životech změnily všechno a bylo úžasné sledovat, že ostatní se rozvíjejí také“.

Jiný kraj, jiný mrav

Navzdory skvělému týmovému duchu museli mladí stipendisté čelit také kulturním potížím. Ella se musela znovu naučit všechny koktejly, protože míchací návyky a standardy jsou ve Finsku jiné: najednou musela například místo třepání míchat. Christopher po celou dobu čelil výzvě v podobě převodu uncí a mililitrů, zatímco Jake poprvé v životě na vlastní oči spatřil kumquat. Nová pro ně také byla absence zavíracích hodin, což má podle nich pozitivní dopad na hosty – nikdo z nich nemusel odmítnout zákazníka kvůli tomu, že je příliš opilý, jako tomu bývalo u nich doma. „Němci mají rádi na pivu pěnu, zatímco v Irsku bych za to dostal facku,“ poznamenal Jake. Christophera překvapilo množství nízkoalkoholických a nealkoholických nápojů, stejně jako odlišná kultura pití: „Ve Spojených státech pijeme panáky, když se chceme opít, ale tady to dělají jen tak pro zábavu, radost a příjemně strávený čas.“

Hubertus rodina

Podle nich byl „Hubertus Circle jako druhá rodina daleko od domova“. Setkání s podobně smýšlejícími lidmi se stejnými ideály a vášní z celého světa je změnilo. „Nikdy bych se s těmi lidmi nesetkala a stále bych byla na stejném místě jako doma. Naprosto mi to otevřelo oči a chtěla bych svět prozkoumat ještě víc,“ dodává Ella: „Ať se už dostanete kamkoliv, v každém městě na vás čeká nějaký kamarád.“

Cesta za svými sny

Během těch tří měsíců v Berlíně se jim sem tam postesklo po domově. Jinak byl ale čas strávený v Německu natolik povzbuzující, že ani nechtěli odejít. Jediným negativem byla dálka od přátel, rodiny, partnerů a života doma. Stipendisté si v Berlíně užívali každou minutu tak moc, že se tam Jake plánuje v roce 2019 odstěhovat. Podle jeho názoru je Hubertus Circle skvělý nejen pro získávání kontaktů, ale také odhalení více o sobě samém – „Je to velmi osobní zkušenost.“ Chris se plánuje přestěhovat do New Yorku a jít za barovými sny tam, zatímco Ella bude i nadále úzce spolupracovat s Hubertus Circle ve svém domovském Finsku.

Vlastní bar

Pro Andrého Pintze, stipendistu z roku 2016, se toho od chvíle, kdy stipendium a Hubertus Circle jeho život a kariéru ovlivnily poprvé, mnoho změnilo. „Do Paříže jsem odjížděl jako mladý barman a vrátil se jako majitel baru a člen Hubertus Circle.“ Doposud je způsob, jakým organizuje svou pracovní stanici a připravuje nápoje, ovlivněn časem stráveným v Paříži. Ačkoliv mu šéfové nabídli, aby v hlavním městě Francie zůstal, on se rozhodl přestěhovat do Lipska, protože už dříve plánoval otevřít svůj vlastní bar. Pravděpodobně to bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v jeho životě, zvláště když celá barová scéna v Paříži přišla do baru, ve kterém pracoval, aby oslavila jeho poslední směnu obrovským večírkem.

Nové dobrodružství

U stolu se vyprávělo mnoho příběhů nezapomenutelných nocí, o laskavém duchu německé barové scény, i vtipné historky ze života ve společném bytě sdíleném třemi barmany. Všichni se shodli, že na ty tři měsíce nikdy nezapomenou, a ani jeden si nedokáže představit, že se za pár dní vrací domů. Mluvili o tom, kolik kariérních příležitostí na ně nyní čeká, a že by se jim nikdy nenaskytly, kdyby nepřijali stipendium od Hubertus Circle a jeho obrovské sítě. Když přišla řada na zákusek, už plánovali vzájemné návštěvy a převzetí barů ve svých domovských zemích. Takže tím začíná nové dobrodružství pro Ellu, Jakea a Christophera, kteří si navzájem slíbili, že navždy zůstanou v kontaktu.

Na rozloučenou Christopher Blas, Ella Lappalainenová a Jake Beaverstock každý vytvořili nápoj, který kombinuje chuť jejich rodného města se zkušenostmi v Berlíně. Tyto výtvory byly poprvé představeny v Lipsku v baru IMPERII.

Zdroj: TZ

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.