Strašidelný Halloween? Dýně se bát nemusíte, chutná skvěle!

Hlavní stránka » Aktuality » Strašidelný Halloween? Dýně se bát nemusíte, chutná skvěle!

Konec října patří svátku keltského původu – Halloweenu. Slaví se především v anglosaských zemích a to 31. října, postupem času se však dostal do některých českých domácností. Svátek je obdobou českých Dušiček. Nejznámějším symbolem Halloweenu jsou vydlabané dýně, které mají zastrašit zlé duchy.

Ať už svátek slavíte nebo jste jen milovníci této oranžové plodiny, určitě ji dejte v kuchyni prostor. Dýně rozhodně nejsou nudnou zeleninou. Naopak, kromě krásných lampionů z nich připravíte skutečně nápadité pokrmy. Hodí se snad do všech jídel a zpracovat jde jakkoliv – vařením, smažením, můžete ji mixovat, zavařovat i nakládat, nebo péct. Díky tomu, že obsahuje železo, jód, měď, fluor, mangan a zinek je navíc zdraví velice prospěšná.

Dýňová polévka

Budete potřebovat: 2 lžíce másla, 1 střední dýni hokkaido, 2 mrkve, kousek zázvoru, 1 stroužek česneku, 300 ml kokosového mléka, 300 – 400 ml vody, 1 chilli papričku, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky kari, sůl, pepř, čerstvý koriandr na zdobení.

Zázvor, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte. Jestliže má dýně neporušenou slupku, není třeba loupat, stačí jen vydlabat a rozkrájet na malé kousky. Vše přidejte do přístroje Ultrablend look (kromě koriandru). Vyberte funkci pro přípravu krémové polévky. Po dokončení procesu naljte polévku do talířů nebo misek, ozdobte koriandrem a můžete podávat.

Dýňový dip

Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci sušeného lahůdkového droždí, 3 stroužky česneku, chilli, šťávu z půlky citrónu, ½ dýně hokkaido.

Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte měkký střed. I se slupkou nakrájejte dýni na měsíčky a vložte na plech, na který jste si dali pečící papír. Pokapejte lžící oleje a osolte. Dýni pečte asi 20 minut na 200 °C, do měkka. Upečenou dýni nechte vychladnout, poté vložte do mixéru Tefal Ultrablend. Přidejte zbytek olivového oleje a mixujte do hladka. Do dýňového pyré přidejte čerstvě mletý pepř, lahůdkové sušené droždí, oloupaný česnek, chilli, citrónovou šťávu a znovu promixuje. Ochutnejte a popřípadě dochuťte. Dýňový dip se hodí k namáčení zeleniny nebo je výborný k nachos.

Dýňové muffiny

Budete potřebovat: 1 a ¾ hrnku špaldové (nebo jakékoliv jiné polohrubé mouky), ¾ hrnku hnědého cukru, 1 lžíci prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého nového koření, špetka mletého hřebíčku, 1 hrnek dýňového pyré, ½ hrnku jakéhokoliv mléka (mandlové, sójové, kravské), ½ hrnku oleje, 1 hrnek vlašských ořechů.

Troubu předehřejte na 200 °C a formu na muffiny lehce vymažte tukem nebo vyložte papírovými košíčky. Do mísy k Masterchef Gourmet+ Premium dejte dýňové pyré, mléko, olej a zamíchejte. V jiné míse prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, koření, dobře promíchejte a pomalu přisypávejte do první mísy. Nechte hníst, dokud se nevytvoří hladké těsto, poté vmíchejte vlašské ořechy. Naplňte formičky a pečte 18 – 20 minut. Zda jsou hotové, zjistíte špejlí. Muffiny nechte chvíli chladnout ve formě, poté vyjměte a nechte zcela vychladnout mimo plech.

Zapečená plněná dýně

Budete potřebovat: 1 – 2 ks dýně hokaiido (lze to i s jinou dýní), 4 ks sušených rajčata v oleji, 1 ks menší cibule, 1 stroužek česneku, trochu tymiánu, pepř, olivový olej, dýňová semínka, mleté maso, tvrdý sýr.

Dýni umyjte a rozpulte ostrým nožem. Vydlabejte střed tak, aby vám kolem obvodu zbýval tak 1 centimetr dužiny. Pokud si chcete udělat vlastní pražená dýňová semínka, schovejte si je na později nebo postačí i koupená. Vydlabané dýni lehce seřízněte spodek, pro lepší stabilitu. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby, vyhřáté cca na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Dužinu nakrájejte na kostky a rajčata nakrájejte nadrobno. Taktéž cibuli a česnek, který osmahněte na oleji z rajčat společně s tymiánem. Přidejte mleté maso. Jakmile se maso zatáhne, vložte dýni a rajčata a duste tak 10 minut na mírném ohni. Vyndejte změklé dýně z trouby, naplňte je připravenou směsí a posypte tvrdým sýrem. Gratinujte dozlatova. Na talíři zdobte dýňovými semínky.

Pečená kachna na pomerančích s dýní

Budete potřebovat: 2 kachní vykostěná stehna, 1 lžíci sádla, ½ dýně hokkaido, 2 pomeranče, 1 lžíci balsamika, 1 lžíci medu, 1 snítku rozmarýnu, pomerančový likér, sůl, pepř, 150 ml vody.

Kachní stehna vykostěte a překrájejte na poloviny. Osolte a opepřete. Vložte do Tefal Multicooker 12v1. Trochu teplé vody smíchejte s medem a balsamikem. Stehna přelijte zálivkou, přidejte lžíci sádla a vložte rozmarýn. Multifunkční hrnec zavřete a zapněte na program FRY. Nechte 10 minut opékat. Mezitím si nakrájejte dýni i se slupkou a oloupejte a nakrájejte pomeranče. Po uplynutí stanovené doby otevřete víko. Přilejte vodu a lžíci likéru, přepněte na STEW a nastavte 60 minut. Na posledních 20 minut programu vložte síto s dýní a pomeranči a spolu dodělejte spolu. Podávejte například s divokou rýží.

Dýňové donuty

Budete potřebovat: 1 hrnek pohankové mouky, ½ prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, 1 lžíci dýňového koření, špetku soli, ¼ hrnku javorového sirupu, ¼ hrnku dýňového pyré, ¼ hrnku jablečného džusu, 1 vejce, 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje Na polevu: 180 g moučkového cukru, 3–4 lžíce horké vody, 1 lžičku rozehřátého másla potravinářské barvivo.

V jedné misce smíchejte suché ingredience, ve druhé smíchejte všechny mokré ingredience. Suchou směs poté postupně vmíchejte do mokré směsi. Formu na donuty vytřete trochou oleje a dejte péct. Mezitím si připravte polevu. Moučkový cukr prosejte do misky, přidejte horkou vodu, máslo a barvivo. Třete, dokud není poleva hladká a tuhá. Jestliže nechcete používat potravinářské barvy, stačí přidat lžičku dýňového pyré. Ozdobit můžete dle svých možností a představ, fantazii se meze nekladou, určitě vám rády pomohou i děti.

TIPY PRO PŘÍPRAVU JEDNOTLIVÝCH POKRMŮ:

Ultrablend cook

S novinkou značky Tefal, vysokorychlostním mixérem Ultrablend cook (BL962B38), přichází snadná příprava široké škály receptů, které využijete každý den. Mixér obsahuje 8 automatických programů, se kterými hravě zvládnete vydatné polévky, smoothies, pyré, omáčky, kompoty, sójové nebo mandlové mléko, ledovou tříšť a mléčné koktejly podle chuti. Díky dokonalé práci šesti nerezových čepelí a vysoké rychlosti 45000 otáček za minutu získáte až 15× jemnější konzistenci se zachováním vysokého procenta důležitých vitamínu a živin v potravinách. Při vaření krémových polévek vám Ultrablend Cook ušetří čas i práci. Tepelně odolné sklo nádoby s bezpečnostním uzávěrem snese vaření až do 100 °C. Stačí mixér naplnit ingrediencemi a všechno ostatní udělá za vás, to se týká také automatického mytí. Doporučená cena je 8 999 korun.

Tefal Masterchef Gourmet+ Premium

Opravdovým pomocníkem vám vždy bude kuchyňský pákový robot Tefal Masterchef Gourmet+ Premium (QB612D38). Poradí si i se složitými kulinářskými úkoly od šlehání, mixování, strouhání, hnětení, odšťavňování až po mletí masa. Masterchef Gourmet+ Premium je vybaven motorem o příkonu 1100 W a mísou o objemu 4,6 litru, ve které zvládne najednou zpracovat až 1,8 kg těsta. Kuchyňský robot Masterchef Gourmet+ Premium ocení každý domácí cukrář, který rád peče a připravuje sladké dezerty. Díky technologii Flex Whisk zajistí šlehací metla dokonalý nadýchaný sníh z jediného vejce, hnětací hák z litého kovu pomůže připravit ta nejhutnější slaná i sladká těsta. Příslušenství z nerezové oceli obsahuje struhadla a kráječe pro různou hrubost zpracování, mixovací nástavec o objemu 1,5 l a mlýnek na maso. Mixér využijete k přípravě lahodných smoothies, koktejlů nebo na drcení ledu. Robot poskytuje možnost pořízení pasírovacího doplňku (XF410130; doporučená cena 830 korun), díky kterému si zajistíte dokonale jemnou konzistenci mixovaných nápojů bez hrudek a zbytků slupek či semínek. S nástavcem na mletí masa připravíte čerstvé tatarské bifteky, masové kuličky i profesionální hamburgery. Dokonale propracovaný kovový design je pak už jen pomyslnou třešničkou na dortu. Doporučená cena je 9 999 korun.

Forma EasyGrip

Forma EasyGrip (J1625744) je vyrobená z uhlíkové oceli z pevného a odolného materiálu s dlouhou životností. Umožní napéct až dvanáct křehkých muffinů. Forma má široká madla na bocích pro snadnou a bezpečnou manipulaci. Strukturovaný nepřilnavý povrch slouží ke snadnému čištění i vyjmutí pokrmů z formy. Nádobí i povrchy Tefal jsou naprosto bezpečné, zdravotně nezávadné a ohleduplné k životnímu prostředí. Doporučená cena je 399 korun.

Kuchyňský nůž Tefal Ingenio

Na dýně se musíte dobře připravit! Je to sice skvělá zelenina, ale pod její slupku se nedostane jen tak někdo. Kuchyňský nůž Tefal Ingenio (K15202) je skvělým pomocníkem pro každodenní použití v kuchyni a pomůže vám dostat se k dužině raz dva. Nůž není třeba ostřit, šestnácticenti­metrová čepel je dlouhodobě ostrá díky extrémní tvrdosti materiálu. Navíc díky rezistenci vůči kyselinám v potravinách je keramická čepel odolná proti skvrnám, rezivění či pachům. Dalším benefitem pak je fakt, že ze surovin při krájení nevymizí vitamíny a enzymy! Doporučená cena nože včetně ochranného pouzdra je 739 korun.

Multifunkční hrnec s nádobou

Výhodou, kterou také zaručeně oceníte je nejen časová úspora ale i ta finanční. Jeden hrnec dokáže lehce nahradit většinu běžně používaného nádobí. Bez stresu a zbytečného znečisťování dalšího nádobí stačí pouze parní hrnec zapnout do elektřiny a máte hotovo. Vaření v páře je rychlejší, a navíc nemusíte přípravu úpěnlivě hlídat a obávat se připálení. Pokud jste často v časovém presu, nebo nejste mistry kuchyně, pomůže vám Tefal Multicooker 12 v 1 (). Multifunkční hrnec s nádobou o objemu 5 l s možností volby z 12 funkcí. Jedna z nich poskytuje právě vaření v páře, a v příslušenství naleznete i parní koš, který zaručí dokonalé uchování vitamínů a vyváženou chuť pokrmů. Zároveň hrnec nabízí i dušení, přípravu rýže, polévek, jogurtů, ale můžete ho využít i na smažení či pečení. Nevyžaduje stálou kontrolu při vaření ani míchání. Disponuje navíc režimem udržování teploty a možností odloženého startu až na 24 hodin Takže večeři můžete mít každý den dopředu připravenou. A konečně i údržba a pouhé omytí odnímatelných nádob je velmi praktické. Doporučená maloobchodní cena je 2 499 korun.

Tefal Snack Collection 4v1

Vafle, toasty, paniny a další pochoutky podle vaší momentální chuti připravíte s multifunkčním sendvičovačem Tefal Snack Collection 4v1 (SW854D16) za pár minut. A nejen po ránu! Když dostanete chuť na grilovanou večeři, sendvičovač znovu rychle poslouží – dokonce jako gril. K sendvičovači si můžete pořídit kolekci 12 různých plotýnek, díky kterým vytvoříte chutné pokrmy všech možných tvarů. Navíc vás nečeká žádná velká práce s údržbou: desky se snadno čistí a můžete je umýt v myčce. Doporučená cena je 2 999 korun.

Tefal Easy Grip

Netradiční specialitou na Halloweenu mohou být lahodné koblížky, které si snadno vytvoříte doma a do jejich zdobení můžete stejně jako u cukroví nebo muffinů zapojit i děti. Doplnit je můžete pestrou škálou polev a zdobením. Potěšíte tak nejen celou rodinu, stejně jako halloweenské koledníky. Forma na koblihy Tefal Easy Grip (XA801112), doporučená cena je 499 korun.

Zdroj: TZ

Můj účet

  • Přihlášení
  • Registrace
  • Moje předplatné
  • Zapomenuté heslo

Sledujte nás

Copyright © 2015 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.