Top Gastro: Nejlepší Old Fashioned propojil dva světy

Hlavní stránka » Aktuality » Top Gastro: Nejlepší Old Fashioned propojil dva světy

Old Fashioned. Koktejl, skrze nějž se můžeme nahlížet staletími do hluboké historie míchaných nápojů, byl hlavním tématem soutěže profesionálních barmanů JOHNNIE WALKER RED RYE FINISH CUP. V sobotu 17. února 2018 ji na holešovickém výstavišti v rámci veletrhu Top Gastro & Hotel pořádala Česká barmanská asociace.

K účasti se odhodlalo devět soutěžících převážně z pražských a jihočeských barů. Jejich úkolem bylo namíchat čtyři porce drinku kategorie Old Fashioned za použití minimálně dvou centilitrů whisky Johnnie Walker Red Rye Finish, přičemž celkový obsah alkoholických složek nesměl přesáhnout 7 centilitrů. Komise ve složení Robert Weis starší, Tomáš Toka a Miloš Danihelka kladla zvláštní důraz na to, aby soutěžící při tvorbě skutečně splnili parametry naplňující danou koktejlovou kategorii.

Hodnotitelé nakonec první místo přisoudili Robertu Weisovi mladšímu z Baru Neuf v rakouském Linci. Jeho drink nazvaný Let’s meet in the middle obsahuje kromě soutěžní whisky ještě meruňkovo-vanilkový sirup, pomerančovo-kávové bitters, citronové oleo saccharum, badyánovo-hřebíčkový kouř. Zdobený je makronkou plněnou krémem z bílé čokolády, mandlí, a popsaného koktejlu.

„V konceptu drinku jsem chtěl zohlednit propojení dvou různých světů, Skotska a Ameriky, které se ve whisky Johnnie Walker Red Rye Finish potkávají. Tento blend je totiž skotskou whisky finišovanou v sudech po žitné, což jej zjemňuje. Na vývoji této edice navíc pracoval blender s blenderkou, to opět představuje spojení dvou protikladů, stejně jako kombinace jemného hruškovo-vanilkového sirupu s chlapskými bitters,“ prozrazuje myšlenku svého drinku Patrik Weis, jenž koktejl servíroval ve speciálních nádobách na kávu.

Na druhém místě se umístil Jan Lukas z pražského baru L’Fleur a třetí skončil Jan Zlámaný z pražského podniku Crazy Daisy. Pořadí se započítává do celkového hodnocení celoročního seriálu České barmanské asociace o Barmana roku.

Porotce Miloš Danihelka ocenil, že většina účastníků zvládla naplnit poměrně nesnadné zadání soutěže. „Být velmi inovativní a držet se přitom kategorie Old Fashioned, to jde skutečně obtížně. Někteří barmani dnes ale předvedli vynikající kreativní výkon, jejich drinky byly dobré a krásně servírované,“ zhodnotil Miloš Danihelka.

Johnnie Walker Red Rye Finish je blendem čtyř whisek, včetně té, z dnes již uzavřené palírny Port Dundas, založené v roce 1813. Blendeři Johnnie Walker se nechali inspirovat intenzivní sladkou chutí amerického bourbonu, žitné whiskey a delikátní chutí skotské whisky. Blend čekal dlouhé měsíce v sudech po bourbonu a dalších šest měsíců dozrával v sudech po žitné whiskey.

Zdroj: TZ

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.