Toskánský bůh masa

Hlavní stránka » Aktuality » Toskánský bůh masa

Jestliže vás zajímá řeznictví, kvalitní maso, lokální toskánské produkty nebo pokud jenom jednoduše sledujete populární Chef’s table na kanálu Netflix, Dario Cecchini vám zřejmě nemohl uniknout. Ovšem opírat jeho story právě jenom o hojně sledovaný seriál by bylo hodně povrchní. Řezník Dario tu byl mnohem dříve.

A Netflix tomu vlastně nasadil jenom pomyslnou korunu. Každá židle je denně rezervovaná. Kromě 25. prosince zazní každý den před jeho řeznictvím Antica Macelleria Cecchini, sídlícím v malebném toskánském městečku Panzano, v oblasti Chianti, ve třináct hodin trumpeta, která hostům s rezervací oznamuje, že jejich toskánská zážitková degustace masa právě začíná. V této chvíli je to určitě komerce, vše ale zůstává poctivé, což vidíte na každém kousku masa, které vám přistane na talíři. Stojíme se slovenským šéfkuchařem Martinem Záhumenským, žijícím a pracujícím v Toskánsku, který tuto tour s „toskánským bohem masa“ pro našince skrze cestovní kancelář Sí, Italy zprostředkovává, před řeznictvím, k němuž náleží restaurace – jednoduše zařízené místnosti s posezením. Každé z nich dominuje otevřený gril. Jak jinak. Dario vítá svým pověstným úsměvem a skelničkou červeného vína hosty a my vstupujeme.

Samozřejmě, můžete se tu jenom zastavit, pokud půjdete kolem, a dát si třeba burger či sekanou, případně si v řeznictví nakoupit parádní masné produkty, olivový olej, bylinkovou sůl, Dariovu vlastní hořčici a další lahůdky. Degustace je ale zcela jiný level.

Dario začal s řeznictvím velmi mladý, kdy převzal řemeslo po svém zemřelém otci. Díky lokalitě, teatrálnosti a svému celkovému charizmatu ho mnoho lidí spojuje s renesančními osobnostmi. Na řezníka nestandardně často cituje Danteho, dokáže být poetický tak, jak to snad umí jenom řezník. Pokud bychom úplně potlačili stále přítomnou myšlenku na dokument ze zmíněné řady Netflixu, díky kterému je jeho kantýna denně plná gurmánů, kuchařů a řezníků z celého světa (osobně jsme u jediné degustace zažili zástupce Anglie, Bali, Belgie, Austrálie a několika asijských krajin), proslavil se tento řezník v roce 2001, tedy na pomyslném vrcholu krize nemoci šílených krav, „pohřbem“, kdy se vší pompézností a divadlem kolem uspořádal funus slavného steaku Fiorentina. Pozval na něj novináře, dorazili i z televize a natočený materiál se rozletěl do světa. Tam někde začíná proslulost zřejmě nejslavnějšího italského řezníka vůbec.

„Pro mě je na Dariovi nejzajímavější jeho filozofie, jeho přístup ke zvířatům a samotnému zpracování masa,“ říká Martin Záhumenský, díky jehož přítomnosti máme možnost užít si o trochu více pozornosti mistra řezníka než zbylé desítky hostů.

Celý článek čtěte v aktuální vydání Beverage & Gastronomy (7–8/2019).

Ján Chovanec
Foto: Autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.