Tři elementy ve Fou Zoo

Hlavní stránka » Aktuality » Tři elementy ve Fou Zoo

Je tomu asi týden, co se otevřely dveře bratislavské luxusní restaurace Fou Zoo, za kterými na hosty čekali vedle tamního šéfkuchaře Michala Takacse, kterého byste tam samozřejmě očekávali, i Tomáš Levý a Pavel Tvaroh.

Právě pod vedením Tomáše Levého, za spoluúčasti Pavla Tvaroha a týmu Fou Zoo zde totiž na několik málo dní vznikl unikátní projekt, pop-up, který v sobě zajímavě propojil um všech zúčastněných. Na základě těchto tří elementů – asijské kuchyně, slovenských ingrediencí a molekulární mixologie – tak ve Fou Zoo mohli nabídnout opravdovou specialitu. A ještě cosi navíc. Díky invenci Tomáše Levého a jeho kontaktům už sice Slovensko zažilo a ochutnalo přítomnost legendárního Pavla Tvaroha a jeho koktejlů, inspiraci Asií – a navíc v Bratislavě však ještě ne.

Desetichodové menu v tomto případě znamenalo deset servírovaných pokrmů a k tomu také deset koktejlů z Tvarohovy improvizované dílny, umístěné za barem uprostřed restaurace, odkud je spolu s Klárou Trčkovou „vystřelovali“ do všech koutů designového prostoru restaurace. I samotné Pavlovy koktejly ve většině případů znamenaly prolnutí surovin z různých koutů světa, což u něj není překvapením. Barman snoubil jablko se slaninou, liči a růži, chinín s ananasem a cejlonským čajem, kávu s melounem nebo třeba Becherovku s chryzantémou. Sólo pak mimo to, samozřejmě originálně (jak jinak u Pavla), přinesl Tatra Tea nebo saké. Vše neotřelé, co se týče servisu i technologie zpracování. Jak řekl Martin Žufánek – „první koktejl, který jsem jedl hůlkami“. Vše tedy bylo přesně tak, jak jsme tomu u mistra zvykem. Navíc i s jeho osobním komentářem.

Komentář, resp. představení servírovaného jídla dopřáli hostům i Tomáš Levý a Michal Takacs, případně další členové týmu Fou Zoo. Servis byl příjemný, líbivý a co do kombinací si mnohokrát nezadal s výše zmíněnými koktejly. Levý v pozici zástupce slovenské kuchyně, který akci s Foo Zoo plánoval zhruba tři měsíce, do každého pokrmu promítl některou typicky slovenskou surovinu. Tam, kde dal Michal Yuzu, se objevil brambory; u nori vloček jste našli bůček, kreveta (mimochodem jeden z top pokrmů večera) se na talíři vyjímala s pak choi a květem bezu. Ani jeden element nedominoval, vše bylo vyskládáno spíše v kolegiální harmonii. Jídlo bylo z části o Slovensku, stejně tak ale byla přítomna i Asie. Záleželo na osobní preferenci každého hosta, jakým způsobem bude na servírovaný pokrm nahlížet. Dokonce si mohl vybrat, jestli se do něj pustí hůlkami, či klasickým příborem.

Charakter tohoto menu byl unikátní nejenom termínovým limitem několika dnů, ve kterých se propojily tři různé elementy, ale i tím, jak umně dokázali v deseti (!!!) různých případech vyskládat před hosta vše tak, aby ingredience navzájem fungovaly. A nejenom to. Pokrmy jednoduše přinášely gurmánský požitek. Ten přece jen všichni znalí problematiky za těmito jmény chtě nechtě předpokládají.

Stejně jako v České republice i na Slovensku v této chvíli Tomáš Levý platí za výraznou gastronomickou osobnost a dokazuje to jak samotnou kuchařskou prací, tak i umem propojit rozdílné styly, osobnosti a filozofie do jedné sice dočasné, ale o to atraktivnější platformy. A přesně to se povedlo před pár dny také ve Fou Zoo. I tak rozdílné kuchyně, jakými se asijská a slovenská mohou zdát, se při troše dobré vůle a většího množství kuchařského umu dají sladit na jeden talíř tak, že si host kromě dobrého pocitu z restaurace odnáší snad i myšlenku, že hranice v gastronomii si stavíme možná pouze my sami.

Ján Chovanec
Foto: Autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.