V Bratislavě si rozhodně zajděte do Bocca Buony

Hlavní stránka » Aktuality » V Bratislavě si rozhodně zajděte do Bocca Buony

Na bratislavském Rybném náměstí s popisným číslem 1 nemůžete minout výrazné logo – rty, graficky vytvořené jakoby z těstovin. Adresa i zmíněné logo náleží skvělé restauraci Bocca Buona. Jak evokuje samotný název, věnují se zde italské gastronomii.

Je tomu asi rok, kdy byla Bocca Buona otevřena v přízemních prostorách hotelu Park Inn by Radisson Danube v Bratislavě. Pod vedením zkušeného slovenského šéfkuchaře Daniela Hamráka zde tvoří pro hosty skutečné lahůdky. Základem jsou samozřejmě kvalitní ingredience.

Když do restaurace vstoupíte, zaujme vás kromě dominantního baru jistě i pec, kde rodilý Ital přímo před zraky hostů připravuje skvělou pizzu a peče různé druhy pečiva včetně vynikající focaccie. Určitě jí ochutnejte! „Různé druhy mouky si necháváme vozit přímo z Itálie,“ vysvětluje původ suroviny šéfkuchař restaurace Daniel Hamrák. „Pizzu, olivovou ciabattu, rozmarýnovou focacciu a další chleby pečeme přímo před zraky hostů. Pizza je tenoučká, lehká a nezatíží hosta obrovským množstvím těsta, jak tomu někdy bývá zvykem. Recept na ni jsem si přinesl ještě ze svého zahraničního působení v Londýně. Těstoviny jsou také domácí, vyráběné přesně podle našich vlastních receptur. A jsou úžasné,“ dodává šéfkuchař. Jeho slova potvrzujeme – těstoviny v Bocca Buoně jsou skutečně skvělé. Ať už ochutnáte klasické Aglio & Olio o Pomodoro, nebo si dáte Fusilli s bazalkovým pestem, ančovičkami, ricottou a grilovanou cuketou, případně vás osloví Pappardelle s ragú z divokého prasete, neprohloupíte. Pokaždé to bude vynikající. Stejně, jako je skvělá bylinková mast, servírovaná ke zmíněnému výběru domácích chlebů.

Navíc mají kuchaři vždy po ruce připravené pokrmy mimo hlavní menu, kterými reflektují sezónní produkty. V daných dnech je totiž dostávají do kuchyně v top kvalitě. „Tyto speciality dne komunikujeme skrze sociální sítě. Nabízíme je tak dva tři dny a jede se dál,“ vysvětluje Hamrák. V nabídce i díky tomu nechybějí různé druhy ryb včetně ryby dne, sezónní saláty a další příjemná gurmánská překvapení.

Na sociálních sítích s větší či menší pravidelností komunikují jednorázové pop-upy. Mezi hosty jsou hodně vyhledávány. Nedávno restauraci zaplnili zájemci, kteří dorazili, aby ochutnali speciality od Richarda Galli z restaurace londýnského hotelu Goring, pyšnící se michelinskou hvězdou. Často se zde pořádají degustace vín a jejich snoubení s pokrmy. Objevují se zde i šéfkonzultant Bocca Buona, populární slovenský kuchař Martin Záhumenský a další osobnosti oboru.

Úžasná jsou rajčata San Marzano, která – dle slov šéfkuchaře – jediná v kuchyni využívají. Plnost chutě přesně zrcadlí kvality, které by měly suroviny v pořádné italské restauraci mít. A přesně takový je i přísun ingrediencí do kuchyně Bocca Buona. „Chci mít v kuchyni kvalitní a pravé italské produkty. Nechci u dodavatelů vyhledávat jinou mozzarellu, původem třeba i mimo Itálii, jenom proto, že je levnější, a přitom kvalitativně nesplní naše nároky. Poctivost přípravy jídel a kvalitní suroviny jdou spolu ruku v ruce. A z toho nehodlám ustoupit,“ říká šéfkuchař. V nejbližší době tak na hosty čekají pokrmy reflektující podzim. „Určitě budeme hodně nabízet houby a z nich připravená jídla, následně přijdou dýně a další sezónní plodiny. Moc se na to těším, určitě se v kuchyni pořádně vyřádíme,“ usmívá se Daniel Hamrák.

A „vyřádit“ se mohou i hosté. Vkusně designově zařízený interiér Bocca Buony je navržen tak, aby mohl nabídnout soukromí rodině nebo páru, ale i větší prostory pro společné hodování skupin lidí bez toho, aby se navzájem výrazně rušili. Je to místo, kde si dáte dobrou kávu, skvělé jídlo a ochutnáte vynikající vína od slovenských i italských vinařů. Stejně jako v kvalitních surovinách je totiž i díky svým prostorům restaurace Bocca Buona velkorysá a na hostech nešetří. Díky tomu patří k předním bratislavským podnikům, kam se vyplatí zajít.

Ján Chovanec
Foto: Autor

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.