Vánoce s rybou tak trochu jinak

Hlavní stránka » Aktuality » Vánoce s rybou tak trochu jinak

Kapr se salátem na Vánoce je klasika, ale proč to také jednou nezkusit trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu místo klasického kapra třeba vynikající pražmu.

Silvestrovská party bude jistě nezapomenutelná, pokud svým hostům připravíte například tatarák z lososa nebo sushi. A jestli se kapra přece jenom nechcete vzdát, zkuste například hranolky z kapřího filetu. Všechny potřebné suroviny v pohodě najdete pod jednou střechou – v obchodech Tesco. Redakce Beverage & Gastronomy si následující recepty s představiteli značky Tesco osobně vyzkoušela. Není to zas tak složité!

Tatarský biftek z lososa

Suroviny pro 4 – 6 osob:
½ celého lososa
1 svazek kopru
4 svazky jarní cibulky
½ pytlíčku čerstvých malých chilli papriček
sůl, pepř
3 ks citrony
½ dijonské hořčice
Všechny suroviny nadrobno nakrájíme, lehce promícháme a dochutíme solí, pepřem, koprem, citronovou šťávou a lžičkou dijonské hořčice.

Hranolky z kapřího filetu

Suroviny pro 4 – 6 osob:
½ kapra
5 x citron
1 kg hladké mouky
sůl, pepř
5 x květináč s čerstvou majoránkou, případně 5 x vanička
2,5 l řepkového oleje
1 svazek kopru
1 zakysaná smetana nebo trocha majonézy
Filety z kapra nakrájíme na nudličky (hranolky), dáme do mísy, zakápneme citronem a posypeme nasekanou čerstvou majoránkou, osolíme, opepříme a necháme krátce uležet. Potom obalíme v hladké mouce a dozlatova usmažíme. Podáváme se studenou omáčkou či dipem. Můžeme si jí vytvořit například z majonézy a zakysané smetany, kopru, citronu a pepře.

Pražma v krustě s bramborem

Suroviny pro 4 – 6 osob:
1 kg brambor
1,5 svazku rozmarýnu
1,5 hlavičky česneku
2,5 kg hrubé mořské soli
0,5 l slunečnicového oleje
4 – 6 pražem dle počtu osob
5 ks limety
2 roličky alobalu
Pražmu naplníme citronem či limetou a bylinkami podle chuti. Vyšleháme tuhý bílek, který promícháme s hrubou solí. Jednu část naneseme na pečící papír, na směs položíme pražmu a druhou část směsi naneseme na rybu. Vložíme do předehřáté trouby zhruba na 160 stupňů (500 g rybu pak pečeme asi 15 minut). Pečeme nejlépe v horkovzdušném režimu, až se vytvoří pevnější krusta, která začne u okrajů zlátnout. K upečené rybě podáváme s rozmarýnem nebo tymiánem a hrubou solí upečené brambory. Pečou se při teplotě 180 – 200 stupňů po dobu cca 40 min.

Sushi

Suroviny pro 4 – 6 osob:
1 kg rýže na sushi
250 ml nálevu na sushi
300 g filetů z lososa
150 g černého a světlého sezamu
20 listů mořských řas Nori
300 g wasabi
300 ml sojové omáčky
nakládaný zázvor dle chuti
1 ks salátové okurky
2 ks avokáda
misky na sojovou omáčku
hůlky pro konzumaci sushi
rohožky na přípravu sushi
Okurku umyjeme a odstraníme semínka. Nakrájíme ji na ½ cm plátky. Půlku avokáda oloupeme, nakrájíme na nudličky a pokapeme citrónovou šťávou. Lososa nakrájíme na tenké plátky. Sezamová semínka opražíme nasucho v pánvi, následně necháme na talíři zchladnout.
Na podložku a potravinovou fólii položíme řasu Nori. Rozložíme na ni rýži, poté ji otočíme tak, aby rýže ležela na fólii. Spodní polovinu plátku řasy potřeme majonézou, poklademe na ni surimi tyčinky, okurkové kousky a avokádové nudličky. Pomocí podložky vše smotáme do špalíčku či vytvarujeme čtyřhran. Ze zbytku připravíme druhý špalíček, který nakrájíme. Výsledné špalíčky nezapomeneme obalit v sezamových semínkách. Podáváme se sojovou omáčkou, zázvorem a wasabi pastou.

DOBROU CHUŤ!!!

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.