Víme přesně, co chceme, a vyrábíme to, co nám chutná

Hlavní stránka » Aktuality » Víme přesně, co chceme, a vyrábíme to, co nám chutná

„Můžete mít klidně zlatou pánvičku, ale pokud budete mít špatné maso, tak z toho dobrý řízek nikdy neuděláte,“ komentuje Jan Kleiner, ambasador značky Kleiner Distillery, výrobu prémiových jednoodrůdových ovocných destilátů. Nabídnou vám je například ve všech třech českých michelinských restauracích. Ale ty opravdu archivní limitované edice bude možné degustovat pouze v jejich vlastním nově otevřeném degustačním sklepě kousek od Prostějova.

1365 dní od sklizně do plné krásy – toto je na vašich webových stránkách. Co to přesně znamená?

Pominu-li rychlost větru, oblastní srážky, teplotu a tlak vzduchu, tak to vidím asi takhle – lokální plané ovoce, žádné bio sady. Tedy prvotní vstup jednoodrůdové suroviny. Není švestka jako švestka!
Naše vysledovaná dlouhodobá 9měsíční fermentace – správné proležení ovoce k získání více aromatických a chuťových látek. Je to něco podobného jako u slámového vína. Musí taky dlouho ležet, ale u nás trochu déle. Zrání destilátu po minimální dobu tří let v kameninových nádobách ve sklepení. Shrnuto – všechno má svůj čas. No a náš čas k dokonalosti je 1365 dní přesně.

A co pak znamená ta plná krása?

Každý krok při vytváření – od ruční sklizně jednoodrůdového ovoce až po konečný proces zrání, který zajišťuje, že kvůli svým přirozeným vlastnostem je zachycen konečný panenský punc (duch) přírody. To je tak asi nejblíže.
A tento produkt pak jde na trh v limitovaných edicích. Kleiner Distillery, pokud vím, nemá masovou produkci.
Zcela jistě nemá. Na každý rok je vždy uvolněna edice z předešlých let a pouze tolik, kolik jsme schopni uvolnit. Ne všechno pouštíme, něco zůstává pro nás do archivu anebo pro speciální degustace u nás.

To znamená, že z jednoho druhu uvolňujete kolik lahví?

Všeobecně nechceme pustit ven více než několik tisíc lahví ročně. Kapacitně by to nebyl problém. Například nyní je uvolněno dva tisíce lahví Silver Plum, patnáct set Špendlíku (Wild Pin, pozn. red.), do toho nám připlouvají věci, které nám dlouhodobě leží v sudech. To je uzavřená kolekce.

Kleiner Distillery vyrábí jednoodrůdové destiláty. Jak je možné ze všech těch stovek odrůd švestek vybrat nejvhodnější?

No ony jsou to spíše tisíce odrůd. Postupně jsme si vyselektovali, co nám chutná a co je pro nás dobré. Třeba místní odrůda plané Kulatky, která je opravdu pro naši oblast specifická a svým způsobem unikátní. Jiné jednoodrůdové ovoce, které ale musíme koupit od místních farmářů, používáme výhradně po zpracování k uložení destilátu k dlouhodobému zrání v různorodých sudech z celého světa.

A to se dostáváme ještě dál, protože všechny vámi používané divoké anebo volně rostoucí odrůdy jsou místní.

Dá se to tak říct. Je to všechno z okolí Prostějovska. Víte, bráním se dnes modernímu označení bio nebo Ekozemědělství.

Vyčetl jsem, že si pohráváte i s barikováním. Jak jste na tom právě v tomto směru?

Je to úžasné sledovat a ochutnávat zároveň. Jen doufám, že také něco uchováme pro naše zákazníky. Pořád se učíme a zcela jistě nejsme na konci cesty. Ale také se nám bohužel stalo, že celá dávka byla nepitelná, takže jsme jí s velkou slzou v oku museli vylít. A to hodně bolí.

Zavzpomínejme na San Francisco World Spirit Competition. Letos to bylo stříbro za višňovici, v loňském roce vyhrál Divoký špendlík bronz. Z jakého ovoce připravujete destiláty?

Jak jsem již řekl na začátku, používáme jednoodrůdové ovoce, kdy převážně to jsou peckoviny.

Ptám se proto, co je vám z ovoce nejbližší.

Všeobecně miluji čisté destiláty. Naše parketa jsou peckoviny! Ovšem nebráním se např. výbornému destilátu z jablíček – proč NE?

Pojďme se ještě podívat na zákazníka Kleiner Distillery. Na koho svým prémiovým destilátem cílíte?

Zcela jistě a seriozně říkám, že je to věková skupina 40+. Naše destiláty jsou primárně určeny pro vyzrálé lidi, kteří už mají něco přechutnáno a dokážou vyhodnotit rozdíly mezi různými destiláty. Současně vědí, co od života chtějí a dokážou si ho plnohodnotně užít.

Právě o tom jsem chtěl mluvit. Od vás jsem četl, že přírodněji to už snad ani nejde. Jinde zase, že vyrábíte v souladu s přírodou.

Podívejte se třeba na lesní jahody. Tam snad někdo chodí s nějakým postřikem? Ne! Je to příroda. Co víc chceme než přírodu samu? A úplně stejným způsobem nám sběrači nosí plané volně rostoucí ovoce, které naleznete podél polních cest, u rybníků atd. Možná se časem dostaneme taky k lesním jahodám, malinám. Kdo ví…

Proslýchá se, že finišujete nové degustační prostory u vás v Žešově. Tam budou k ochutnání i ty nejunikátnější speciály?

Přesně tak! Díky tomu, že ukládáme naše ovocné destiláty do vybraných sudů, například po Pedro Ximénez – Sherry, máme také úžasné sudy po vyzrálém cognacu od Jean-Jacquesa Godeta a jiné krásné kousky, tak se zákazník dostane k něčemu, co nikdy předtím neochutnal.

Taky se mluví o začínající spolupráci Distillery Kleiner a Palírny U Zeleného stromu. Objasníte to, prosím?

Vstup Palírny U Zeleného Stromu do společnosti Distillery Kleiner je čistě kapitálový a přináší nám s sebou velké možnosti rozšíření našich produktů na vybrané globální trhy. Zároveň bych touto formou velice rád poděkoval generálnímu řediteli společnosti Pavlu Kadlecovi, za velice vstřícný přístup k dalšímu rozvoji Distillery Kleiner. Velice si vážím naši oboustranné důvěry, která je novým garantem dalšího rozvoje. Díky tomuto spojení dochází k oproštění mne od všech manažerských povinností spojených s řízením firmy, ve kterou by se z nevyhnutelných a logických důvodů musela Distillery Kleiner přeměnit. Mám teď možnost plného soustředění se k výběru správných surovin, přípravě kvasu, destilaci a kultivaci produktů. Současně mohu realizovat nové myšlenky vedoucích k nabídce nových prémiových produktů.

Ján Chovanec
Foto: Kleiner Distillery

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.